Puig recorda que "la Policia garantirà el dret a la vaga però també el dret dels qui no la vulguin fer"

query_builder   29 març 2012 09:50

event_note Nota de premsa

Puig recorda que "la Policia garantirà el dret a la vaga però també el dret dels qui no la vulguin fer"

  • Puig insisteix que “ aquest cop els grups violents han començat més d’hora i estan més preparats i per això intentarem estar apunt per poder intentar garantir que, en una situació excepcional les coses funcionin amb una certa normalitat”
 
  • El conseller demana a la gent que es manifesti pacíficament que “se separi dels violents, que els aïlli, i els desemmascari”
 
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha comparegut en roda de premsa aquest matí per explicar el desenvolupament de la vaga durant les primeres hores i ha volgut recordar que “el dret a la vaga és un dret fonamental, però no un deure”. Puig ha explicat que la voluntat del Govern de la Generalitat, a través del departament d’Interior, “és garantir la conciliació entre els drets d’uns a manifestar-se i els dels altres a treballar i vetllar perquè la jornada de vaga transcorri amb la màxima normalitat possible”.
 
El conseller ha insistit en que “posarem tots els mitjans perquè les dues aspiracions siguin clarament compatibles i no es converteixi en un acte d’intimidació o d’obstrucció”. “La violència i l’obstrucció posa en qüestió l’exercici lliure i legítim del dret a la vaga”, ha dit Puig.
 
Felip Puig s’ha mostrat contundent i ha insistit en que “quan hi hagi actes vandàlics la policia haurà d’actuar contra els que els cometen i intentarà identificar i detenir els seus responsables”. Per això, Puig ha demanat a la gent que es manifesti pacíficament que “se separi dels violents, que els aïlli, i els desemmascari”.
 
En aquest sentit, el conseller ha explicat que “s’han detingut dues persones fins el moment: una per actes vandàlics a Tarragona, detinguda per la Guàrdia Urbana i una altra a Mataró per alterar, agredir i trencar vidres de la seu del Partit Popular”.
 
Durant la seva intervenció, el conseller ha comentat l’existència, a primera hora del matí, d’un suposat artefacte explosiu ubicat davant l’escola Sagrada Família, al xamfrà entre el carrer Londres i comte Urgell, però immediatament ha anunciat que els Tedax l’havien retirat.
 
El titular d’Interior ha explicat que hi ha hagut diversos incidents en diferents  ciutats del país, bàsicament petits actes vandàlics: cremes de neumàtics, silicona als panys d’entitats bancàries, intent de bloqueig de rotatives d’alguns diaris, o contenidors davant d’edificis oficials. L’aeroport de Barcelona ja tenia cancel·lats 120 vols amb previsió de la vaga general i al llarg del dia en funció del compliment dels serveis de les empreses que operen, podria haver una altra alteració. Al Port de Barcelona, d’acord amb les previsions de no treball dels estibadors, funciona amb la normalitat d’un dia festiu. No hi ha cap situació d’alteració, hi ha algun piquet a l’accés del port de Tarragona però, que en principi no genera cap problema greu.
 
Puig ha destacat però que “els serveis mínims han funcionat raonablement bé”. Hi ha hagut alguns incidents en algunes estacions de metro: Cornellà, Zona Universitària o Poble Nou. Incidents amb alguns autobusos que han sofert alguns actes vandàlics, algun incident a Rodalies Renfe, 14 autobusos de TMB no han pogut sortir. “Però en general la totalitat dels mínims decretats han funcionat més que raonablement bé en relació per exemple a vagues anteriors”, ha dit el conseller.
 
El telèfon d’emergències 112, ha rebut “308 trucades, de les quals s’han derivat 218 incidents que s’han hagut de resoldre perquè eren avisos o notificacions de petits aldarulls a la via o a l’espai públic”.
 
Hi ha diferents vies d’accés a la ciutat amb talls intermitents alguns més greus que altres: l’entrada per la diagonal, la C-58, la C-31 en els dos extrems Badalona i Bellvitge, i la ronda de dalt. Algunes d’aquestes han requerit l’actuació del cos de bombers de Barcelona que han alliberat amb diligència el pas. Altres punts de les xarxes viàries urbanes i periurbanes s’han llençat claus i petits artefactes que han provocat que alguns vehicles, fins i tot dels mossos, s’hagin vist afectats amb rodes punxades en el Prat de Llobregat i també a Mollet.
 
Puig ha finalitzat la seva compareixença recordant que “en relació a altres vagues els grups violents han començat més d’hora i estan més preparats i per això intentarem estar apunt per poder intentar garantir que, en una situació excepcional les coses funcionin amb una certa normalitat”. “Però no podem esperar que un dia de vaga general tot funcioni normalment, no serà així” ha insistit.
 
*En el moment d'enviar aquesta nota de premsa, ja s'han produït 11 detencions per aldarulls: 6 a Sabadell, 3 a BCN, 1 a Tarragona i 1 a Mataró.