Homs adverteix que el Govern vigilarà que els ajustos dels "pressupostos de l'estat no recaiguin sobre les esquenes de les autonomies"

query_builder   30 març 2012 21:14

event_note Nota de premsa

Homs adverteix que el Govern vigilarà que els ajustos dels "pressupostos de l'estat no recaiguin sobre les esquenes de les autonomies"

  • El portaveu avisa que s'observarà "amb lupa" si "els Pressupostos Generals de l'Estat incorporen o no els deutes pendents amb Catalunya" 
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat en declaracions a la premsa abans de cloure les jornades “Economia i Independència” de Manresa, que “el Govern jutjarà els Pressupostos Generals de l’Estat, quan els acabem de conèixer dimarts, en funció de si estan en la línia de complir l’objectiu de dèficit que fixa Europa”. En aquest sentit, el Govern vigilarà si “el que fa l’estat és passar el ribot pels pressupostos carregant el mort a les comunitats autònomes, i en concret a la Generalitat, per poder presentar uns pressupostos d’austeritat”. “Hem de veure si la intensitat dels ajustos de l’estat acaba anant principalment a les esquenes de les comunitats autònomes, o de la Generalitat, o realment ells assumeixen de debò la contracció de la despesa en els seus ministeris”, ha conclòs Homs.
 
Un altre aspecte que serà observat “amb lupa” per l’executiu és "si els Pressupostos Generals de l’Estat incorporen o no els deutes pendents amb Catalunya”. El portaveu ha avisat que “gat escaldat de l’aigua tèbia fuig”, i des d’aquest punt de vista, “el Govern de Catalunya serà exigent amb l’anàlisi d’aquests pressupostos".
 
En referència al límit dèficit imposat per Europa, Homs ha comentat que “des de l’òptica catalana, que ens manin des d’Europa és més garantia que no pas ens manin des de Madrid, perquè la història ens demostra que sempre que ens han manat des de Madrid les coses no han acabat massa bé. El govern de la Generalitat té una gran confiança amb les institucions europees”. En aquest sentit, el portaveu ha reconegut que “és evident que (A Europa) ens estan imposant un ritme de quadrar el pressupost sever. Demanen a les institucions europees que prenguin mesures de reactivació econòmica complementàries a les pròpies del compliment de dèficit”.
 
Amnistia fiscal
El portaveu del Govern també s’ha pronunciat sobre mesures plantejades avui per l’estat com l’amnistia fiscal assegurant que “si es tracta de mesures que en van en la línia de la lluita contra el frau, nosaltres sempre hi estarem a favor perquè aquest és un problema latent i, per tant, s’hauria de corregir” però “si del que estem parlant és de trobar mecanismes legals per recuperar els diners que estan en paradisos fiscals, com va fer el govern socialista de Felipe González, això s’ha d’analitzar”.