XXIV Premi Internacional Catalunya

L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, guanyador del XXIV Premi Internacional Catalunya

query_builder   2 abril 2012 15:34

event_note Nota de premsa

L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, guanyador del XXIV Premi Internacional Catalunya

El president de la Generalitat anunciant el guanyador del Premi
El president de la Generalitat anunciant el guanyador del Premi
· El president Artur Mas ha fet públic aquest migdia el nom del guardonat en el decurs d’una roda de premsa al Palau de la Generalitat
 
· Mas destaca la lluita del polític brasiler per combatre la pobresa mitjançant  polítiques de creixement econòmic que afavoreixin un repartiment just de la riquesa
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha proclamat aquest migdia l’expresident del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, guanyador del XXIV Premi Internacional Catalunya. El cap de l’Executiu ha subratllat que el jurat ha decidit per unanimitat guardonar Lula da Silva “per la seva política de creixement econòmic just que ha posat el seu país al capdavant de la globalització, creant una classe mitjana i afavorint un repartiment més just de la riquesa i de les oportunitats”.
 
Artur Mas, que ha fet públic el nom del premiat en el decurs d’una roda de premsa al Palau de la Generalitat, ha volgut destacar “la lluita sense quarter i sense defalliment contra la pobresa” que ha guiat sempre l’actuació del polític brasiler. “Lula va posar les bases per al creixement econòmic del Brasil i va entendre, ell que tenia un passat sindicalista i fins i tot molt d’esquerres, que si no hi havia creixement econòmic, no hi havia riquesa per repartir”, ha ressaltat el president.
 
Pel president de la Generalitat, el jurat ha valorat principalment a l’hora de proclamar Lula el fet que “va tenir un criteri molt clar i un objectiu de país molt contundent: eradicar tant com pogués la pobresa i, avui en dia, podem dir que el Brasil és un país que està creixent molt i que en part està creixent bé”.
 
El cap de l’Executiu ha defensat un cert paral·lelisme entre la política de l’Executiu de la Generalitat i la que practicava Lula da Silva durant la seva presidència, tot i reconèixer que Catalunya partia d’una base més alta que la que tenia el Brasil. “Nosaltres també defensem una política de creació de riquesa i de creixement econòmic, i ens inspira el mateix sentit de justícia social, d’equitat social, i el mateix principi ètic que la gent més desvalguda tingui oportunitats i tingui la sensació que està en una societat disposada a ajudar-la”, ha assegurat el president.
 
Aquests principis, segons ha subratllat Artur Mas, “no estan molt lluny de la política europea tradicional”, i per això ha assegurat que “Lula da Silva va practicar al Brasil una política més a prop de les polítiques europees que no de les que es fan en d’altres llocs del món”. Per això, ha explicat, “ens sentim identificats amb aquest tipus de polítiques, perquè formen part de l’ADN del que passa a molts països d’Europa”.
 
En el decurs de la roda de premsa, Artur Mas ha llegit una carta enviada pel mateix Lula da Silva en la qual aquest accepta la distinció que li atorga el Govern de Catalunya i explica que, si les condicions mèdiques li ho permeten, viatjarà a Barcelona el proper mes de juny per recollir aquest Premi. A la roda de premsa d’anunci del guanyador del guardó hi han assistit també el president delegat del premi, Xavier Rubert de Ventós, i el portaveu del Govern i secretari de la Presidència, Francesc Homs.
 
El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment per la Generalitat per distingir aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. El Premi està dotat amb 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra de l’artista català recentment traspassat Antoni Tàpies.
 

1  

Imatges

Intervenció del president Mas

Intervenció del president Mas 687

3  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa de proclamació

Dossier de premsa de proclamació
PDF | 519

Carta acceptació del premi

Carta acceptació del premi
PDF | 359

Traducció carta acceptació premi

Traducció carta acceptació premi
PDF | 93