Predicció meteorològica per Setmana Santa

query_builder   4 abril 2012 14:32

event_note Nota de premsa

Predicció meteorològica per Setmana Santa

 
La pertorbació que durant les darreres hores ha donat lloc a pluja general i d’intensitat forta a punts del litoral, afectarà Catalunya fins dissabte.
El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la depressió situada al centre de la península Ibèrica ha donat lloc a un episodi de precipitacions d’intensitat forta (més de 20 mm en 30 minuts en alguns punts) i acumulacions que, fins dimecres a migdia, han estat abundants a molts sectors del litoral, prelitoral i comarques de l’interior.
 
La taula següent mostra les quantitats de precipitació superiors als 30 mm acumulades a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) entre el dimarts 3 i el dimecres 4 d’abril a les 12:00 hores:
 
Estació
Comarca
Precipitació acumulada
3 i 4 d’abril de 2012
fins a les 12:00 h
(mm)
Begues - PN del Garraf
Baix Llobregat
104,7
Barcelona - Observatori Fabra
Barcelonès
47,9
Barcelona - el Raval
Barcelonès
46,5
el Prat de Llobregat
Baix Llobregat
44,9
Viladrau
Osona
44,0
Cunit
Baix Penedès
43,9
Badalona - Museu
Barcelonès
42,5
Òdena
Anoia
42,2
Barcelona - Zona Universitària
Barcelonès
41,8
el Vendrell
Baix Penedès
40,7
Vallirana
Baix Llobregat
39,6
Sant Pere de Ribes - PN del Garraf
Garraf
38,8
Dosrius - PN Montnegre Corredor
Maresme
35,7
el Perelló
Baix Ebre
35,3
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
35,1
Oliana
Alt Urgell
33,6
Vic
Osona
31,7
Torredembarra
Tarragonès
31,6
Caldes de Montbui
Vallès Oriental
31,2
Tagamanent - PN del Montseny
Vallès Oriental
30,3
 
 
A continuació es mostra un mapa amb l’estimació de la precipitació acumulada entre el dimarts 3 i el dimecres 4 d’abril a les 12 hores obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de pluja vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i les mesures de les estacions de la XEMA:
Mapa PPT
Pel que fa a la intensitat dels xàfecs, algunes estacions han enregistrat més de 20 mm en 30 minuts, superant així el llindar de l’avís de Situació Meteorològica de Risc (SMR) de nivell 1 per intensitat de precipitació:
 
Comarca
Estació
Precipitació màxima
en 30 minuts
(mm)
Baix Llobregat
Begues - PN del Garraf
34,6
Baix Ebre
el Perelló
28,1
Vallès Occidental
Castellbisbal
26,1
Garraf
Sant Pere de Ribes -
PN del Garraf
25,6
Baix Llobregat
Vallirana
24,1
Baix Penedès
Cunit
23,4
Barcelonès
Barcelona - el Raval
22,8
Tarragonès
Torredembarra
20,9
 
 
Cal destacar que l’estació de Begues ha arribat a enregistrar una precipitació de 4,0 mm en un sol minut.
 
La predicció pels propers dies indica que la depressió es mantindrà a la península Ibèrica fins dissabte, quan s’anirà debilitant.
 
 
DIJOUS 05-04-12: el cel estarà cobert o molt ennuvolat, amb el creixement de nuvolades. Tot i així, els núvols seran menys compactes al quadrant nord-est. Fins a migdia s'esperen alguns ruixats dispersos al terç oest, els més destacats al sud del sector. A partir de llavors se n'esperen en general, sobretot a la meitat oest del territori i especialment a punts de muntanya. Puntualment seran d’intensitat forta i aniran acompanyats de tempesta. La cota de neu voltarà els 1700 metres. Les temperatures es mantindran sense canvis importants.
 
Com a conseqüència d’aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya manté activat un avís de Situació Meteorològica de Risc de nivell 1 per intensitat de pluja.
 
 
DIVENDRES 06-04-12: el cel es mantindrà molt ennuvolat en general, amb el creixement de nuvolades a punts de muntanya sobretot a la meitat oest. Al final de la jornada la nuvolositat es trencarà per l'oest i el sud del territori. Fins a migdia s'esperen alguns ruixats dispersos en general, si bé seran més probables a la meitat sud del litoral i al terç oest. A partir de llavors les precipitacions guanyaran extensió a la meitat oest i localment augmentaran d'intensitat i puntualment aniran acompanyades de tempesta. La cota de neu baixarà dels 1700 als 1400 metres. La temperatura màxima pujarà una mica.
 
DISSABTE 07-04-12: es preveu l’obertura de clarianes al llarg de la jornada de sud a nord. Malgrat això, creixeran nuvolades que donaran lloc a xàfecs sobretot a la meitat nord. Temperatura en ascens.
 
DIUMENGE 08-04-12: poc ennuvolat en general amb intervals de núvols al Pirineu sobretot al final del dia. No s’esperen precipitacions. La temperatura diürna encara pujarà una mica més.
 
DILLUNS 09-04-12: dominarà el sol, tot i que es formaran intervals de núvols baixos a punts del litoral nord i central. No s’esperen precipitacions. Temperatures semblants o una mica més altes.
 
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat
 
 
Servei Meteorològic de Catalunya

2  

Fitxers adjunts

Nota premsa

Nota premsa
PDF | 187

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 201