Agricultura es presenta com acusació particular en la causa pel caragol poma

Agricultura es presenta com acusació particular en la causa pel caragol poma

query_builder   5 abril 2012 11:04

event_note Nota de premsa

Agricultura es presenta com acusació particular en la causa pel caragol poma

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha presentat davant el jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Tortosa, les providències corresponents per presentar-se com a acusació particular en la causa contra l’empresa d’importació d’animals exòtics pressumptament responsable de la introducció del caragol poma al Delta de l’Ebre.
 
Així consta en la provisió, de data 29 de març de 2012, del Jutjat d’Instrucció núm. 5 de Tortosa per la qual es té per compareguda com acusació particular a la Generalitat en el tema del cargol poma, en relació amb les diligències prèvies 104/2011-C.
 
La Generalitat, que el 2010 ja va obrir procediment administratiu per determinar el possible focus origen de la plaga i emprendre les accions per demanar-ne responsabilitats i així ho va traslladar a la fiscalia  ha pres aquesta decisió atesos els perjudicis que ha causat  i està causant la plaga del cargol poma en els arrossars del Delta i que han suposat ja unes despeses de més de 3 milions d’euros per combatre aquesta plaga que afecta  l’hemidelta esquerra.
 
Aquestes actuacions formen part dels eixos d’acció vinculats a la lluita contra les espècies invasores o al·lòctones
 
 
 
Estratègies de lluita contra la plaga
 
El caragol poma (Pomacea insularum) és un caragol aquàtic (d’aigua dolça) i és una espècie invasora desconeguda en el nostre entorn, molt perillosa per la seva extrema prolificitat, voracitat i resistència a les condicions adverses, la qual cosa fa que sigui capaç d’arrasar un camp d’arròs en els seus primers estadis, quan la planta està naixent.
 
Va començar a envair els camps d’arròs l’any 2010 pels voltants de l’ermita del municipi de l’Aldea i es va anar estenent per la Sèquia Mare i des d’allí, per reinfestació a través dels desguassos, per l’hemidelta esquerre. Es desplaça activament  contra corrent pel fons o passivament tancant l’opercle i surant, on el porta el corrent. Actualment, els caragols estan presents en bona part de la xarxa hidràulica de l’hemidelta esquerre, i afecta part del riu, amb el riscs consegüents de passar a la dreta i anar pujant pel riu.
 
Les mesures de control establertes en el Pla d’Acció 2011 pel Departament d’Agricultura contra el caragol poma inclouen, a més d’una prospecció intensiva i la retirada manual dels caragols i les postes d’ous, diverses obres i determinades actuacions de contenció i/o eliminació en els canals i desguassos, la col·locació de filtres i barreres físiques, i la realització de tractaments en les zones i camps més envaïts. L’aixugat dels camps d’arròs durant l’hivern 2010/2011 s’ha mostrat una molt bona mesura per eliminar les poblacions de caragol poma.
 
Així, les estratègies de lluita contra el caragol poma inclouen la coordinació de diferents estratègies basades en la biologia de l’espècie i en l’experiència adquirida, de manera que sigui una lluita integral que freni i faci retrocedir l’expansió del caragol. Entre aquestes estratègies podem ressaltar les següents:
 
  1. Eixugat dels camps a l’hivern. Atès que es tracta d’un caragol aquàtic, aquesta actuació –que ja es va realitzar al 2010– ha donat molts bons resultats, ja que s’estima que la mortaldat aconseguida ha estat superior al 80%.
 
  1. Instal·lació de barreres físiques: comportes als desaigües; arquetes i tubs que trenquen la continuïtat de l’aigua, a les sortides i en algun cas a l’entrada de l’aigua de les parcel·les; modificacions de les sortides dels desguassos al riu, i elements de contenció a tota la marge dreta; trampes als desaigües…
 
  1. Actuacions als marges del riu Ebre: neteja de les vores, eliminació de la vegetació, retirada manual de caragols i destrucció de les postes.
 
  1. Eliminació manual dels caragols i de les seves postes: tant dels marges, com del riu, desguassos, canals i camps d’arròs.
 
  1. Tractaments químics:
 
-       als camps molt o mitjanament envaïts, aplicació de productes fitosanitaris específics.
-       als camps poc envaïts, col·locació d’atraients alimentaris i trampes.
-       als desaigües, tractaments químics amb calç viva.
 
També s’ha mostrat bons resultats mitjançant l’entrada d’aigua de mar en determinades zones terminals, ja que es tracta d’un caragol que únicament viu en aigua dolça.
 
  1. Informació als agricultors: s’ha publicat una fitxa sobre la plaga i un full informatiu sobre les actuacions a dur a terme. Igualment, des de la confirmació de la plaga a Catalunya, el DAAM inclou les recomanacions sobre les actuacions contra la plaga en els avisos mensuals, la qual es facilita també als agricultors, ajuntaments, entitats i sector en general. També, a través de la pàgina web oficial del DAAM, es facilita informació actualitzada sobre les actuacions que s’estan duent a terme en forma d’avisos fitosanitaris de les diferents estratègies en els diferents moments del cultiu.