El Govern català vol impulsar la competitivitat del sector agroalimentari amb un pla estratègic de cinc anys

Aquesta tarda s'ha presentat el projecte de Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya 2012-2016

query_builder   10 abril 2012 18:20

event_note Nota de premsa

El Govern català vol impulsar la competitivitat del sector agroalimentari amb un pla estratègic de cinc anys

Aquesta tarda s'ha presentat el projecte de Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya 2012-2016

Segons el conseller Pelegrí, “és important que tots els agents uneixin forces i treballin plegats per fer del sector agroalimentari català un sector líder no només a Espanya sinó també a Europa i al món”
Un moment de l'acte
Un aspecte de l'acte
El Govern català ha presentat aquesta tarda, al Palau Centelles de Barcelona, el projecte d’elaboració del Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya, un pla de Govern de cinc anys (2012-2016) amb el qual es vol impulsar la competitivitat del sector agroalimentari català, un sector que juga un paper essencial per al desenvolupament econòmic del país. En aquest sentit, el Govern considera que la millora contínua del sector agroalimentari a través de la incorporació de la recerca i la innovació esdevé un factor clau per incrementar la seva competitivitat.
 
Es tracta d’un pla de Govern de la Generalitat que dóna resposta a les resolucions del Parlament de Catalunya en el debat de política agrària de 14 d’abril de 2010, i que lidera el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), amb la col·laboració del Departament d’Economia i Coneixement, del Departament d’Empresa i Ocupació i del Departament de Salut així com de les Universitats i centres de recerca i d’innovació directament implicats en la matèria. El projecte de pla ha d’estar finalitzat abans de final d’any.
 
La presentació del projecte s’ha realitzat aquesta tarda a Barcelona en un acte que ha estat presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i en el qual han intervingut José Manuel González, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI); el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i el director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort. Ha assistit també a l’acte el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández Díaz, que tindrà un important paper en l’elaboració del pla.
 
El Pla Estratègic ha de permetre cridar l’interès de les estructures de R+D+i catalanes cap al sector agroalimentari. A més, la nova PAC i el nou Programa Marc de Recerca (Horizon 2020) obren noves oportunitats per impulsar la R+D+i en el sector agroalimentari, ja que els fons assignats per a aquest àmbit es preveu que siguin el doble que l’anterior període.
 
 
 
Objectius generals
 
 
Els objectius generals del Pla Estratègic són els següents:
 
1)     Definir el posicionament estratègic en l’àmbit agroalimentari català per al 2020, com a sector clau de competitivitat i generació de riquesa, començant per una avaluació de la situació de partida.
2)     Identificar els principals reptes de futur en matèria de generació de coneixement, foment de la innovació i creixement socioeconòmic, definint objectius finalistes en matèria de producció científica, valorització, transferència, competitivitat i ocupació.
3)     Alinear tots els agent del sistema (recerca, formació, transferència, internacionalització i teixit empresarial) vers els objectius prioritaris identificats, millorant especialment la interrelació entre empresa i centre públic de recerca.
4)     Captar més recursos R+D+i per al sector agroalimentari català.
 
Es tracta  d’aconseguir la implicació en el pla de tot el sector productor (agricultura, ramaderia i pesca) i de la resta de la cadena agroalimentària (indústria), a més d’aconseguir crear vincles, coordinació i col·laboració activa entre els principals actors  de R+D+i (centres tecnològics, centres de recerca, universitats) i el consumidors de R+D+i (empreses).
 
Com ha manifestat el conseller Pelegrí durant el decurs de l’acte d’avui, “en situacions de conjuntura econòmica adversa, és important que tots els agents uneixin forces i treballin plegats per fer del sector agroalimentari català un sector líder no només a Espanya, sinó també a Europa i fins a tot al món”.
 
El conseller ha recordat que Catalunya gaudeix d’una “agricultura del coneixement”, ja que el DAAM disposa d’instruments capdavanters en R+D+i i estructures internacionalment reconegudes com l’IRTA,  el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya o el CREAF, entre d’altres, a més d’estar realitzant actualment un important esforç econòmic en aquest camp. El Departament d’Agricultura és el segon departament de la Generalitat de Catalunya en despesa en R+D+i.
 
A més, a Catalunya en els darrers anys s’ha desenvolupat un sistema d’universitats i centres de recerca que “poden ser una gran oportunitat per al desenvolupament i la competitivitat del sector agroalimentari”, ha afegit Pelegrí.
 
Pel  que fa a la metodologia del projecte, que es concretarà en el Pla Estratègic abans de final d’any, el procés d’anàlisi de la situació actual de R+D+i del sector agroalimentari català pretén ser altament participatiu, amb representació àmplia dels agents del sector, tant d’àmbit públic com privat.
 
 
 
 

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PPT | 1992

Un moment de l'acte

Un moment de l'acte
JPG | 249