Territori i Sostenibilitat avalua la qualitat del cel nocturn al Montsec

query_builder   12 abril 2012 12:32

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat avalua la qualitat del cel nocturn al Montsec

TES
El Departament de Territori i Sostenibilitat realitza durant aquest any 2012 una campanya de mesures per avaluar la qualitat del cel nocturn al Montsec, on hi ha ubicat el Parc Astronòmic Montsec, considerat el principal observatori astronòmic professional a Catalunya. Aquest espai està, a més, protegit per la màxima figura de la normativa ambiental catalana sobre contaminació lluminosa. A partir d’aquesta campanya, els resultats de la qual es tindran durant el primer trimestre de l’any vinent, els mesuraments s’aniran estenent  a d’altres indrets del territori amb l’objectiu d’anar fent un seguiment de l’evolució de la qualitat del cel de nit a Catalunya.
 
El projecte, finançat i coordinat per la Direcció General de Qualitat Ambiental i executat per personal del Parc Astronòmic Montsec, avaluarà la qualitat del cel nocturn de la zona en termes de qualitat de l’observació astronòmica i permetrà conèixer com hi incideix l’activitat antropogènica al llarg de tot un any, donat que es faran mesures amb periodicitat mensual.
 
Per tal de disposar de les millors condicions de foscor possibles i fer les mesures segons els criteris estàndards, es faran mesuraments durant les nits properes a la lluna nova.
 
Els mesuraments consisteixen en determinar quina és la magnitud astronòmica del fons de cel. Un indret amb un valor alt de la magnitud de fons de cel implica que permet veure els objectes més dèbils i per tant és més idoni per a l’observació astronòmica. Aquesta mesura es relaciona directament amb la foscor nocturna de la zona i per tant, amb quin és el grau de conservació de les condicions naturals de la nit.
 
El Consorci del Montsec ha sol·licitat recentment l’obtenció de la certificació com a Destí Turístic Starlight de la UNESCO, fet que suposaria un reconeixent internacional a la qualitat del cel nocturn de la zona i donaria un nou impuls a la seva protecció com a bé immaterial de la humanitat. L’Starlight és una certificació de màxima qualitat en base al compromís de salvaguardar la qualitat del cel i dels valors astronòmics, culturals i paisatgístics. Només un grup selecte integrat per una quinzena d’indrets privilegiats distribuïts en els cinc continents poden obtenir aquesta certificació.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 85