Cleries: "Cal exigir a l'Estat mesures urgents i d'aplicació immediata per fer front a la Llei de la Dependència"

query_builder   12 abril 2012 18:10

event_note Nota de premsa

Cleries: "Cal exigir a l'Estat mesures urgents i d'aplicació immediata per fer front a la Llei de la Dependència"


El conseller de Benestar Social i Família i la directora de l’ICASS han assistit a la reunió del Ple del Consell Territorial del Sistema per a l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència

 
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i la directora de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, Carmela Fortuny, han assistit avui a la reunió del Ple del Consell Territorial del Sistema per a l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència, que s’ha celebrat a la seu del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. En arribar a la reunió, el conseller Cleries ha destacat que “mentre la Generalitat està complint amb escreix l’aplicació de la Llei de la Dependència, l’Estat decideix modificar de manera unilateral la seva aportació pel que fa al nivell acordat, incomplint així les seves obligacions pel què fa a allò que estableix la pròpia llei”. El nivell acordat és la quantitat de diners que l’Estat aporta a través de convenis bilaterals amb les Comunitats Autònomes a partir de criteris com la població dependent, la dispersió geogràfica, la insularitat o el número d’immigrants retornats, entre altres factors.
 
El conseller de Benestar Social i Família ha recordat que durant l’any 2011 a Catalunya van augmentar en un 40% els beneficiaris de la Llei de la Dependència, i en aquests tres primers mesos de l’any 2012 “la màquina segueix funcionant”.
 
Josep Lluís Cleries ha recordat també que “l’Estat ja no finançava correctament aquesta Llei” i s’ha referit a les xifres de l’any 2011, quan el finançament de la Llei va ser el següent: un 70’5% (907’1 milions d’euros) per part de la Generalitat, un 20% (258’4 milions) per part de l’Estat i un 9’5% (121’9 milions) a través de copagament dels usuaris. “Ara la situació empitjora encara més si el nivell acordat es converteix en zero, quan per aquest concepte l’any 2011 Catalunya va rebre 48 milions d’euros”, ha afirmat el conseller.
 
Cleries ha recordat que la Llei estableix que Estat i Generalitat finançaran aquesta Llei al 50% i estableix també que cada Comunitat Autònoma aportarà, com a mínim, el mateix que aporta l’Estat. En aquest sentit el Conseller ha plantejat: “Si l’any 2011 l’aportació de la Generalitat s’hagués limitat a 258’4 milions d’euros com la de l’Estat, quants ciutadans i ciutadanes de Catalunya haguessin quedat sense l’atenció que necessiten?”
 
El conseller de Benestar Social i Família ha destacat que mentre l’Estat va reduint la seva implicació, “les nostres obligacions segueixen sent les mateixes i això deixa la Generalitat en una situació d’indefensió, ja que hem de seguir atenent i responent als ciutadans”.
 
És per tot això que Josep Lluís Cleries ha afirmat que “des de Catalunya exigim mesures urgents i d’aplicació immediata per part de l’Estat per a poder seguir donant resposta amb eficàcia als ciutadans i ciutadanes del nostre país”. I ha fet una crida a la “coresponsabilitat i lleialtat institucional de l’Estat”.