Es posa en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya per fortes ventades

Protecció Civil avisa d'un episodi de risc per forts vents, possibles nevades i mala mar al nord del país

De matinada pot nevar a Ripollès, Garrotxa i nord de l'Alt Empordà en cotes superiors als 400 m

query_builder   15 abril 2012 13:39

event_note Nota de premsa

Es posa en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya per fortes ventades

Protecció Civil avisa d'un episodi de risc per forts vents, possibles nevades i mala mar al nord del país

De matinada pot nevar a Ripollès, Garrotxa i nord de l'Alt Empordà en cotes superiors als 400 m

 
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en fase d’ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades. Ahir la DGPC va emetre un avís de prealerta del Procicat, però d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), correspon passar a fase d’alerta per 0possibles cops de vents superiors als 90 km/h a partir de les 14.00 h d’avui i que és mantindrà demà, dimarts i fins la matinada de dimarts a dimecres.
 
Previsió per avui:
Es poden superar els 90 km/h a les comarques següents: Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Vall d'Aran.
 
A partir de les 20.00 h d’avui s’incrementa el risc de ratxes que superin aquest llindar a l’Alt Empordà, on serà molt probable. També s’afegeix a les comarques anteriors el Baix Empordà.
En general en aquest període és probable que se superi el llindar en totes aquestes comarques. A més, a l'Alt Empordà i el Baix Empordà es poden donar cops de vent superiors als 126 Km/h.
 
 
A més, la DGPC ha emès un avís per mal estat de la mar del Pla Especial d'Inundacions de Catalunya INUNCAT, ja que a l’Alt i Baix Empordà es poden donar onades superiors als 2,5 m degut a un episodi de mar de fons del nord relacionat amb l’episodi de forts vents.
 
Per tant des de la DGPC es demana allunyar-se de les zones properes a esculleres, espigons i passejos marítims on pugui haver-hi perill que un cop de mar arrossegui persones o béns, així com extremar la precaució en activitats professionals o recreatives realitzades al mar.
 
Paral·lelament, la DGPC ha posat en PREALERTA el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT d’acord amb les previsions meteorològiques del SMC.
 
Inicialment la cota de neu es situarà al voltant dels 800 m al vessant nord i entorn dels 1.000 m a la resta. Progressivament baixarà fins a situar-se a qualsevol cota al vessant nord i fins als 600 m a la resta al final del dia.
 
Durant la matinada puntualment podrà baixar fins als 400 m al Ripollès, la Garrotxa i el nord de l'Alt Empordà, on es podrien acumular gruixos de 5 cm per sobre dels 700 m. A més, per sobre dels 1.400 m es podran acumular més de 20 cm de neu. A causa del vent hi haurà torb.
 
La DGPC recorda els consells d'autoprotecció davant el risc de fortes ventades:
 
Si sou a casa:
 
 • Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. Eviteu deixar testos o d'altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
 
 
Si sou a l'exterior:
 
 • Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
 • No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
 • Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscosos. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc.
 • Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis. El vent els podria fer caure a sobre d’aquests.
 
 
Si heu de viatjar:
 
 • Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
 • Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
 • Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
 
 
Si feu una activitat de lleure:
 
 • Aneu amb compte al practicar esports a l’aire lliure.
 • En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.
 • Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions.
 • No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
 • A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat), així com afavorir l’acumulació de neu amb el consegüent augment del perill d’allaus.
 
La DGPC ha fet arribar els avisos pertinents als cossos operatius i als Ajuntaments dels municipis afectats per tal que prenguin les mesures preventives adients.
 
Podeu seguir l’evolució de l’episodi al twitter @emergenciescat
 
S’emetran nous comunicats quan hi hagi afectacions significatives o s’actualitzi la previsió.