Una caminada popular a Girona, acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física a Catalunya

query_builder   16 abril 2012 12:55

event_note Nota de premsa

Una caminada popular a Girona, acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física a Catalunya

Presentació de la caminada popular
Presentació de la caminada popular
Promogut per la Generalitat de Catalunya, el DMAF compta en aquesta edició amb l’impuls de la Universitat de Girona i el suport de l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, amb l’objectiu de promoure una vida físicament activa.
 
La Universitat de Girona ha acollit avui la presentació de l’acte central del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) a Catalunya, una caminada popular que tindrà lloc el proper 19 d’abril i que recorrerà la ciutat de Girona, amb diversos punts de sortida i arribada al Parc del Migdia, i que, amb el lema Junts per una vida activa i feliç., pretén sensibilitzar la població sobre els beneficis de l’activitat física.
Han intervingut el vicerector de Projectes Estratègics i Economia de la UdG, Jesús Garcia Gil, i Dolors Juvinyà, directora de la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG, el representant territorial de l’Esport, Josep Pujols, el director del Servei Regional de l’Agència de Salut Pública a Girona, Lluís Picart, el 1r tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega, i el vicepresident primer de Dipsalut, Josep Maria Corominas.
 
Així mateix, l’acte ha comptat amb Anna Caula, entrenadora de la Lliga femenina de l’equip Uni Girona Club de Bàsquet, i Umbert Almenara, estudiant de la UdG de Mestre especialista en educació física, campió d’Espanya de BTT el 2007 i 2008, que apadrinen aquesta activitat. La Fundació Agrupació Mútua dóna suport a la celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física.
 
 
El Dia Mundial de l’Activitat Física se celebra cada 6 d’abril des del 2002 a tot el món i Catalunya és pionera a l’Estat a impulsar-la i participar-hi amb diverses iniciatives durant el període comprès entre el 6 i el 22 d'abril. L’objectiu del DMAF és sensibilitzar la població de la importància de ser actius, amb l’argument que la salut i la qualitat de vida estan íntimament relacionades amb la pràctica de l’activitat física. Dirigit tant a infants i adolescents, com a adults i a gent gran, la iniciativa de caràcter mundial vol fomentar que la ciutadania es mogui amb el missatge “Acumula 30 minuts d’activitat física cada dia”, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i amb el sublema “Junts per una vida activa i feliç” per tal d’enviar el missatge que l’esport resulta un recurs de fàcil aplicació, sostenible i econòmic i que fa millorar la salut dels ciutadans.
 
L’activitat central de la celebració d’enguany serà el dijous 19 d’abril amb una caminada popular que se celebrarà a la ciutat de Girona impulsada per la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona (UdG).
 
Es tracta d’una caminada saludable que sortirà des de diversos punts de la ciutat (Plaça Catalunya, Barri Vell, Montilivi, Emili Grahit i Parc Científic i Tecnològic de la UdG) a les 13.30h i que conclourà al Parc del Migdia mitja hora més tard. A continuació, hi haurà una sessió dirigida d’estiraments i el lliurament d’un pícnic saludable. La Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG, institució universitària pionera en endegar el Pla Universitat Saludable, es dedica al foment de la transferència de coneixement a través de l’organització d’activitats i promou l’estudi i recerca en Promoció de la Salut.
Al llarg de la tota la setmana, del 16 al 22 d'abril, hi haurà diverses activitats gratuïtes organitzades per diferents entitats que es poden consultar a la web de la Càtedra de Promoció de la Salut (http://www.udg.edu/tabid/10790/Default.aspx).
El Dia Mundial de l‘Activitat Física (DMAF) està impulsat per Agita Mundo (Xarxa Mundial per a la promoció de l’activitat física), que va celebrar-ne la primera edició a Sao Paulo (Brasil) amb el suport de l’OMS, que qualifica el Dia com a essencial en la lluita contra el sedentarisme. Agita Mundo aconsegueix, any rere any, aglutinar en aquesta jornada al voltant d’uns 6.700.065 participants en 3.700 esdeveniments celebrats a 30 països de tot el món (com ara Estats Units, Brasil, Finlàndia o l’Índia).
 
La Generalitat de Catalunya participa en Agita Mundo a través del Pla d’Activitat Física Esport i Salut (PAFES), una iniciativa pionera que el Govern està desenvolupament des de fa quatre anys per lluitar contra el sedentarisme i que recepta l’activitat física i la pràctica esportiva a l’atenció primària per millorar la qualitat de vida dels pacients i prevenir l’aparició de determinades malalties.
 
A Catalunya, més de 3.300 persones moren cada any a causa del sedentarisme. Actualment el 40 per cent de la població catalana és totalment sedentària o mínimament activa. Les dades de la darrera enquesta de Salut 2010 mostren que el sedentarisme en la poblaicó de 65 a 74 anys, a la que majoritariament s’adreça el PAFES ha baixat un 35%, d’un 30,4% al 2006 a un 19,8% al 2010. La inactivitat física és un dels 10 factors de risc que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques que, d’altra banda, són la principal causa de mortalitat als països desenvolupats.
 
 
 

2  

Fitxers adjunts

FOTO 1: Presentació de la caminada popular

FOTO 1: Presentació de la caminada popular
JPG | 547

FOTO 2: Presentació de la caminada popular

FOTO 2: Presentació de la caminada popular
JPG | 565