Una caminada popular a Girona, acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física a Catalunya

query_builder   16 abril 2012 14:51

event_note Nota de premsa

Una caminada popular a Girona, acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física a Catalunya

Promogut per la Generalitat de Catalunya, el Dia Mundial de l’Activitat Física, en l’edició de 2012, ha estat impulsat per la Universitat de Girona i ha tingut el suport de l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, amb l’objectiu de promoure una vida físicament activa.
 
L’activitat central de la celebració d’enguany serà el dijous 19 d’abril, amb una caminada popular que se celebrarà a la ciutat de Girona.
Activitat Física Girona
 
Avui, 16 d’abril, la Universitat de Girona ha acollit la presentació de l’acte central del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) a Catalunya, una caminada popular que tindrà lloc el proper 19 d’abril i que recorrerà la ciutat de Girona, amb diversos punts de sortida i l’arribada al Parc del Migdia. Amb el lema “Junts per una vida activa i feliç”, la caminada pretén sensibilitzar la població sobre els beneficis de l’activitat física.
A l’acte hi han intervingut el director del Servei Regional de l’Agència de Salut Pública a Girona, Lluís Picart; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega; el vicepresident primer de Dipsalut, Josep Maria Corominas; el vicerector de Projectes Estratègics i Economia de la Universitat de Girona, Jesús Garcia Gil; la directora de la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, Dolors Juvinyà, i el representant territorial de la Secretaria General de l’Esport, Josep Pujols.
 
Així mateix, l’acte de presentació ha comptat amb Anna Caula, entrenadora de la Lliga Femenina de l’equip Uni Girona Club de Bàsquet, i amb Umbert Almenara, que està fent els estudis de Mestre Especialista en Educació Física a la Universitat de Girona i és campió d’Espanya de BTT el 2007 i 2008, els quals apadrinen aquesta activitat. La Fundació Agrupació Mútua dóna suport a la celebració del DMAF.
 
El DMAF se celebra a tot el món cada 6 d’abril des de l’any 2002 i Catalunya és pionera a l’Estat atès que contribueix a impulsar-lo i hi participa amb diverses iniciatives durant el període comprès entre el 6 i el 22 d'abril. L’objectiu del DMAF és sensibilitzar la població sobre la importància de ser actius, amb l’argument que la salut i la qualitat de vida estan íntimament relacionades amb la pràctica de l’activitat física. Dirigida tant als infants i els adolescents com als adults i la gent gran, la iniciativa, de caràcter mundial, vol fomentar que la ciutadania es mogui amb el missatge “Acumula 30 minuts d’activitat física cada dia”, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS); i, amb el sublema “Junts per una vida activa i feliç”, pretén enviar el missatge que l’esport és un recurs de fàcil aplicació, sostenible i econòmic, i que contribueix a la millora de la salut dels ciutadans. 
 
L’activitat central de la celebració d’enguany serà el dijous 19 d’abril, amb una caminada popular que se celebrarà a la ciutat de Girona impulsada per la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona.
 
Es tracta d’una caminada saludable que sortirà des de diversos punts de la ciutat (plaça de Catalunya, Barri Vell, Montilivi, Emili Grahit i Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona) a les 13.30 hores i que tindrà el punt d’arribada al Parc del Migdia, mitja hora més tard. A continuació, hi haurà una sessió dirigida d’estiraments per als participants i se’ls oferirà un pícnic saludable. La Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, institució universitària pionera a endegar el Pla universitat saludable, es dedica al foment de la transferència de coneixement a través de l’organització d’activitats i promou l’estudi i recerca en promoció de la salut.
 
Al llarg de la tota la setmana (del 16 al 22 d'abril de 2012) hi haurà diverses activitats gratuïtes organitzades per diferents entitats. Per saber-ne el detall, es pot consultar el web de la Càtedra de Promoció de la Salut (http://www.udg.edu/tabid/10790/Default.aspx).
 
El DMAF està impulsat per Agita Mundo (xarxa mundial per a la promoció de l’activitat física). Se’n va celebrar la primera edició a Sao Paulo (Brasil), amb el suport de l’OMS, que qualifica el Dia d’essencial en la lluita contra el sedentarisme. Agita Mundo aconsegueix, any rere any, aglutinar en aquesta jornada al voltant d’uns 6.700.065 participants en 3.700 esdeveniments celebrats a 30 països de tot el món (Estats Units, Brasil, Finlàndia o l’Índia).
 
La Generalitat de Catalunya col·labora amb Agita Mundo a través del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), una iniciativa pionera que el Govern està desenvolupament des de fa quatre anys per lluitar contra el sedentarisme i que, a l’atenció primària, recepta l’activitat física i la pràctica esportiva per millorar la qualitat de vida dels pacients i prevenir l’aparició de determinades malalties.
 
A Catalunya, més de 3.300 persones moren cada any a causa del sedentarisme. Actualment, el 40% de la població catalana és totalment sedentària o mínimament activa. Les dades de la darrera enquesta de Salut 2010 mostren que el sedentarisme en la població de 65 a 74 anys, a la qual majoritàriament s’adreça el PAFES, ha baixat un 35% (d’un 30,4% al 2006 a un 19,8% al 2010). La inactivitat física és un dels 10 factors de risc que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques que, d’altra banda, són la causa principal de mortalitat als països desenvolupats.