El Departament de Cultura restaura una 'Pietat' del Musèu dera Val d'Aran

query_builder   17 abril 2012 13:42

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura restaura una 'Pietat' del Musèu dera Val d'Aran

  • L’actuació, que ha dut a terme el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ha consistit en la neteja de la capa pictòrica i en la millora de la lectura estètica de l’obra
  • Es tracta d’una talla de fusta policromada del segle XVI, que representa l’escena de la Pietat, en la qual la Verge sosté el cos mort del seu fill Jesús
  • És la peça més important d’aquesta època del Musèu dera Val d’Aran, de Vielha, i ja torna a ser exhibida en el mateix espai
Escultura després de restaurar
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha finalitzat la restauració d’una talla de fusta de la Pietat del Musèu dera Val d’Aran de Vielha. La talla, datada al segle XVI, és la peça més important d’aquesta època del museu i ja torna a ser exposada al mateix espai.
 
Es tracta d’una escultura de fusta policromada, que representa una Pietat. La talla, amb unes mides de 69 x 24 x 33 cm, va ser objecte d’una intervenció de conservació curativa a finals de l’any 2010, ja que presentava un problema important de conservació, amb aixecaments i pèrdues de policromia i atac d’insectes xilòfags.
 
Els treballs de conservació–restauració de l’obra han durat quatre mesos i han inclòs la neteja de la capa pictòrica i la reintegració cromàtica de les llacunes. Aquests treballs de restauració s’han complementat amb una documentació fotogràfica exhaustiva, feta amb llum difusa, llum ultraviolada i amb raigs X i amb les anàlisis de la fusta i dels pigments.
 
El cost total de la intervenció, assumit totalment pel museu, ha estat de 5.617,98 euros.
 
L’actuació en la Pietat complementa una primera intervenció d’urgència duta a terme a finals de l’any 2010. En aquella ocasió es van fer treballs de fixació de la policromia i de desinsectació i consolidació del suport de fusta.
 
 
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC)
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que depèn del Departament de Cultura, contribueix a la preservació dels béns culturals mobles de Catalunya. Entre els seus objectius hi ha conèixer l’estat de conservació d’aquests béns, programar-ne i prioritzar-ne les actuacions de conservació preventiva i les de restauració, avaluar-ne les propostes de tractament, i coordinar, executar i fer el seguiment de les intervencions.
 
Així mateix, el CRBMC vetlla pel rigor i la qualitat de les intervencions de conservació–restauració del patrimoni moble de Catalunya, i avalua periòdicament l’estat de conservació dels béns intervinguts amb anterioritat.
 
El Centre també assessora i ofereix serveis tecnicocientífics als professionals de la conservació–restauració, als investigadors del patrimoni i als conservadors de col·leccions, i promou el coneixement de la disciplina, així com els avenços en tecnologia i en la pràctica de les actuacions de conservació–restauració.
 

2  

Fitxers adjunts

Escultura abans de restaurar

Escultura abans de restaurar
JPG | 4541

Escultura després de restaurar

Escultura després de restaurar
JPG | 2243