Dia Europeu dels Drets dels Pacients

query_builder   18 abril 2012 20:59

event_note Nota de premsa

Dia Europeu dels Drets dels Pacients

S’ha adequat el contingut de la carta de Drets i Deures dels ciutadans en relació amb la salut i l’atenció sanitària per fer-ne una divulgació més clara   
 
Avui dimecres, dia 18 se celebra el Dia Europeu dels Drets dels Pacients. A Catalunya, els drets i els deures dels ciutadans estan reconeguts per mitjà de la Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l’atenció sanitària, aprovada pel Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya el 24 de juliol de 2001. 
 
El Departament de Salut ha fet una adequació de la Carta de drets i deures dels ciutadans per tal de fer una divulgació més planera que arribi clarament a tota la ciutadania. La Carta, un dels objectius destacats al Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, va celebrar l’any passat el seu desè aniversari, en plena vigència de continguts, sense grans diferències amb la resta de cartes de drets i deures existents, a excepció dels aspectes relacionats amb genètica i cèl·lules mare, temes que han experimentat grans canvis en els darrers anys.
 
La revisió proposta l’any passat es va centrar en unificar i equilibrar els drets i els deures. Per tal de donar una divulgació més propera i aclaridora es va obrir un apartat únic al Canal Salut en el que es dóna una idea genèrica de cada un dels drets i dels deures i quin són els seus continguts. Així mateix, l’objectiu de tenir una ciutadania informada sobre els seus drets i deures és aconseguir que els ciutadans siguin més responsables tant en la conservació i promoció de la salut com en la utilització racional dels recursos que es posen a la seva disposició.
 
Una altra de les actuacions que està portant a terme el Departament de Salut  és la constitució del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, que es presentarà en breu, i que té entre les seves principals funcions proporcionar informació fiable als pacients per tal que puguin prendre decisions formades i informades sobre la seva salut i fer un ús adequat dels serveis sanitaris.
 
Els drets i els deures són aplicables a tots els serveis sanitaris i a tot el procés d’atenció sanitària: atenció primària, especialitzada, sociosanitària i de salut mental. Aquests drets han estat definits tenint en compte la promoció de la salut, la prevenció de la malaltia, el procés de curació i la rehabilitació.
 
L’any 2013, dins del desenvolupament del Pla de Salut, està previst emprendre una nova revisió en profunditat de la Carta de drets i deures des d’un punt de vista més global i més dirigit a la ciutadania, en el que es posarà especial èmfasi en la salut i l’educació i la salut i els drets socials. Un grup d’experts seran els encarregats de revisar i posar al dia els aspectes que calgui adequar a les necessitats actuals dels ciutadans tenint en compte que la salut, en el seu concepte més transversal i integrador, forma part dels drets i deures de tots els ciutadans.