El Centre Cultural Blanquerna inaugura l'exposició "GAUDÍ LAB" amb peces originals i inèdites de l'arquitecte Antoni Gaudí

query_builder   10 abril 2012 15:17

event_note Nota de premsa

El Centre Cultural Blanquerna inaugura l'exposició "GAUDÍ LAB" amb peces originals i inèdites de l'arquitecte Antoni Gaudí

 

S’inclou en el marc de la Setmana de la Cultura Catalana a Madrid amb una conferència de Jordi Bonet, arquitecte de la Sagrada Família
 
 
El Centre Cultural Blanquerna (c/ Alcalá, 44 / www.ccblanquerna.cat), seu cultural de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid, inaugura el 10 d’abril de 2012 l’exposició GAUDÍ LAB, organitzada per l’empresa gestora de la Colònia Güell, Advanced Leisure Services, i produïda pel Museu Diocesà de Barcelona amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de   l’Obra Social “La Caixa” i la Fundació AGBAR.
 
Inauguren aquesta exposició el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, Jordi Casas; el coordinador general de la mostra, Raimon Martínez Fraile i el president  d’Advanced Leisure Services, Ángel Díaz.  Es podrà visitar fins el 30 de juny al Centre Cultural Blanquerna.
 
GAUDÍ LAB presenta de forma exclusiva peces originals de Gaudí que aproximen al gran públic la comprensió del mètode de l’arquitecte més revolucionari de tots els temps i amb més obres declarades Patrimoni de la Humanitat.
 
Aquest és el principal atractiu de GAUDÍ LAB que, juntament amb el treball d’investigació per part de les més prestigioses universitats del món, ens explica tot sobre el geni que va ésser Gaudí: el ser humà, el seu pensament, la seva forma de treball, les seves obres, els seus invents.
 
Tres espais, peces inèdites i audiovisuals
 
En aquesta exposició s’exhibeixen per primera vegada a Madrid obres originals com ara el banc litúrgic de la Cripta de la Colònia Güell, les peses i marques de la maqueta funicular de la Cripta, el compàs de picapedrer, un faristol realitzat pel mateix Gaudí, el llibre de condolences per la mort de Gaudí, el condol del Rei Alfonso XIII per la seva mort, les instruccions manuscrites de Gaudí al seu secretari per fer una presentació a Madrid, o uns canelobres de Josep Maria Jujol entre altres objectes.
 
GAUDÍ LAB s’estructura en tres espais temàtics que responen a les claus interpretatives de Gaudí. Cada espai disposa d’un interessant audiovisual que acompanya a la peça original, moltes de les quals s’exhibeixen per primera vegada.
 
 
 
1.- Gaudí, Home i Obra. Rep el visitant exposant els trets bàsics de la personalitat i de les creacions de Gaudí.  Es poden veure algunes de les seves eines i es recreen algunes de les seves composicions més conegudes com és el cas del trencadís o uns vidres originals utilitzats en bancs de proves per aconseguir la tricromia.  La vida i obra de Gaudí va generar impacte, però la seva mort també. En aquest apartat es pot veure un dels autèntics quaderns de signatures de condolences, així com una selecció de telegrames i cartes de condol, d’entre les quals destaca la del Rei Alfonso XIII i la del Cardenal Arquebisbe de Toledo.
 
2.- La Colònia Güell. Recull algunes peces procedents de la maqueta funicular del taller de Gaudí a la Colònia Güell, el seu compàs de picapedrer juntament amb altres instruments de treball, una factura de construcció de la Sagrada Família signada per l’arquitecte, dos canelobres de Jujol, un faristol procedent de l’altar i un banc litúrgic de la cripta, entre altres objectes.

3.- La Sagrada Família: Gràcies als documents originals del que fou el seu secretari, Joan Martí, es pot reconstruir la història d’aquest immens projecte, obra culminant de l’arquitecte. S’exposen documents com per exemple un croquis de la planta baixa de la Sagrada Família amb anotacions manuscrites, un dibuix de la planta de la basílica, o  una estampa amb manuscrit sobre l’escultura de l’àngel músic ubicat al costat de muntanya de la Sagrada Família.
 
Setmana de la Cultura Catalana a Madrid amb Jordi Bonet
 
Del 23 al 28 d’abril tindrà lloc al Centre Cultural Blanquerna una nova edició de la Setmana de la Cultura Catalana a Madrid. Del calendari d’activitats programades cal destacar una conferència de l’arquitecte Jordi Bonet, director d’obres de la Sagrada Família, que tindrà lloc el 26 d’abril.
La Setmana de la Cultura Catalana 2012 celebrarà un Sant Jordi de portes obertes a Blanquerna fins a mitja nit, organitzarà una taula rodona amb escriptors, homenatjarà al músic Montsalvatge amb diverses activitats inclòs un concert i presentarà, al Círculo de Bellas Artes, l’òpera “El Superbarber de Sevilla”, una adaptació per a tots els públics, en català i en castellà, del Liceu de Barcelona. També presentarà un acte sobre la Nova Cançó i el Cicle “Cine i Literatura”, organitzat conjuntament amb l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, en el decurs del qual es projectaran pel·lícules basades en reconegudes obres de la literatura catalana.
 
 
Exposició “GAUDÍ LAB”
Inauguració: dimarts 10 d’abril a les 19:30 hores
Centro Cultural Blanquerna
(c/ Alcalá, 44) www.ccblanquerna.cat
Fins el 30 de juny de 2012
Horari:
de dilluns a divendres (de 10:30h a 21:30 h) i els dissabtes (10:30h a 20:30h)
 
 

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa Exposició GAUDÍ LAB

Nota de premsa Exposició GAUDÍ LAB
PDF | 220

Dossier Exposció GAUDÍ LAB

Dossier Exposció GAUDÍ LAB
PDF | 544

Postal GAUDÍ LAB a Blanquerna

Postal GAUDÍ LAB a Blanquerna
PDF | 271