Els Bombers de la Generalitat organitzen, a Terrassa, el VIII Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit

query_builder   24 abril 2012 14:35

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat organitzen, a Terrassa, el VIII Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit

 
  • En l’edició d’enguany hi participen 25 equips de parcs de Bombers d’arreu de Catalunya
  • Cada equip haurà de fer dues maniobres; una ràpida de 12 minuts i una estàndard de 20
  • Els tres equips millor classificats accediran al VIII Encuentro Nacional de Rescate en Accidentes de Tráfico, que se celebrarà a Toledo
  • El concurs té com a objectiu la millora de les capacitats tècniques en les maniobres que executen els bombers en el rescat de víctimes atrapades a l’interior dels vehicles que han patit accidents de trànsit
  • Jordi Gassió, director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments presidirà, divendres 27 d’abril, el lliurament de premis
 
 
Des de demà, 25 d’abril, i fins al proper divendres, tindrà lloc, a Terrassa, el VIII Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit dels Bombers de la Generalitat, on hi participaran vint-i-cinc d’equips de tot Catalunya. Les proves es faran a la plaça de Can Roca (just darrere l’Estadi Olímpic). El lliurament de trofeus serà el proper divendres, 27 d’abril, a partir de les 20.00 hores, un cop el jurat hagi emès el seu veredicte final. L’acte, presidirà el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, comptarà també amb la presència de l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro.
 
Els tres primers equips de la classificació general accediran al VIII Encuentro Nacional de Rescate en Accidentes de Tráfico que se celebrarà a Toledo, del 29 de maig a l’1 de juny. Aquesta trobada està organitzada per la Asociación Profesional de Rescate en Accidentes de Tráfico (APRAT).
 
 
Hi participen 25 equips de diferents parcs de Bombers de tot Catalunya
 
Enguany, el concurs comptarà amb la participació de 25 equips de diferents parcs de Bombers de tot Catalunya. Entre els equips participants n’hi ha 8 de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, 3 de la Regió d’Emergències de Tarragona, 5 de la Regió d’Emergències de Girona,  4 de la Regió d’Emergències de Lleida, 4 de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud i 1 de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre. Els equips, ordenats per ordre alfabètic, són els següents:
 
EQUIPS PARTICIPANTS
Parcs de Bombers
Amposta
Mataró
Badalona
Mollet del Vallès
Banyoles
Olot
Borges Blanques
RE Lleida
Figueres
Reus 1
Gelida
Reus 2
Granollers
Reus 3
La Jonquera
Rubí
L’Hospitalet de Llobregat
Sabadell
Lleida
Sant Feliu de Llob.
Lloret de Mar
Sort
Malgrat de Mar
Terrassa
Martorell
 
  
 
Composició dels equips participants
 
Cada equip està format per 6 bombers (1 comandament, 1 sanitari i 4 bombers, a més d’un reserva), i ha de realitzar dues maniobres: la ràpida i l’estàndard. En la ràpida els bombers han de rescatar una persona atrapada a l’interior del vehicle que presenta risc vital imminent i s’ha de fer en un temps màxim de 12 minuts. En l’estàndard la persona atrapada no presenta risc vital i, per tant, la maniobra d’excarceració es pot fer en 20 minuts. A més, els jutges també valoraran la capacitat de comandament del responsable de cada equip, la tècnica amb què els bombers fan l’excarceració i les maniobres de caràcter sanitari en el maneig de la víctima. El jurat està format per tres assessors que valoraran, de la maniobra, l’àrea del comandament, la tècnica i l’atenció sanitària donada a les víctimes rescatades.
 
Objectiu del Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit
El concurs té com a únic objectiu la millora de les capacitats tècniques en les maniobres que executen els bombers en el rescat de víctimes d’accidents de circulació que queden atrapades a l’interior dels vehicles. La trobada és l’eina formativa ideal per implementar els nous procediments d’intervenció en aquests tipus de sinistres, així com també és el marc idoni per dinamitzar professionalment l’actuació i fomentar l’intercanvi de tècniques i metodologies d’excarceració.
 
En les proves, que es desenvolupen en un escenari simulat, es valoren les tècniques i habilitats utilitzades en les maniobres de rescat dels equips participants, així com també la rapidesa i atenció integral a les víctimes.
 
El VIII Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit està organitzat pel cos de Bombers de la Generalitat. Ha comptat amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, de  l’Ajuntament de Terrassa i de Mutual Conductors. El parc de Bombers de Terrassa, a través del seu personal, també ha participat activament en l’organització de l’acte.
 
 
El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments presidirà el lliurament de premis
 
Les maniobres es faran en sessions de matí i tarda. El divendres dia 27 d’abril, a partir de les 20.00 hores, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, presidirà el lliurament de premis. L’acompanyaran l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro; la subdirectora general Operativa dels Bombers de la Generalitat, Anna Martín; el cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, David Borrell; i el cap del parc de Bombers de Terrassa, Jordi Moreno; entre d’altres autoritats.
 
Seran premiats els tres primers equips de la classificació general, la millor maniobra ràpida, la millor maniobra estàndard, el millor comandament, la millor atenció sanitària i al millor equip tècnic.
 
 
Cerdanyola del Vallès, 24 d’abril de 2012