Projecte innovador al dipòsit controlat de residus municipals de Clariana de Cardener

query_builder   25 abril 2012 16:19

event_note Nota de premsa

Projecte innovador al dipòsit controlat de residus municipals de Clariana de Cardener

  • Es construirà una planta de pretractament de la fracció resta, adjacent al dipòsit controlat, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte ambiental  de la deposició d’aquests residus
  • Aquesta actuació és fruit d’un conveni signat entre l’Agència de Residus de Catalunya i el Consell Comarcal del Solsonès
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) finançarà les obres de construcció d’una planta de pretractament de residus municipals al dipòsit controlat de Clariana de Cardener. El projecte es pot considerar, per la seva concepció i versatilitat, un projecte innovador i pioner a Catalunya, i ha de ser el precedent de la nova concepció de gestió de residus municipals, basada en l’obtenció d’uns bons resultats de recollida selectiva de residus i la gestió de la matèria orgànica en àmbits propers als de producció, minimitzant, al màxim, les entrades de residus que es dipositin als dipòsits controlats.
 
El projecte, que suposa una inversió de 2 milions d’euros, és fruit d’un conveni entre l’ARC i el Consell Comarcal del Solsonès, titular del dipòsit controlat, i es fa amb l’objectiu de minimitzar l’impacte del dipòsit controlat de residus en el medi. Aquesta planta es caracteritzarà per la seva robustesa i simplicitat tecnològica, per la seva flexibilitat i capacitat d’adaptació a les condicions canviants, i per la contenció de les despeses de gestió.
 
El projecte s’iniciarà amb la instal·lació d’un sistema d’obre-bosses i trituració de la fracció resta, recuperació de metalls, i separació de la matèria orgànica residual, que serà sotmesa a un procés d’estabilització. Fruit d’aquest procés, i després d’un garbellat, s’obtindrà un material bioestabilitzat i un rebuig, pràcticament lliure de matèria orgànica i de metalls, que serà conduit a la unitat de premsat i retractilat, ja existent, que permetrà obtenir unes bales que seran dipositades al vas del dipòsit. L’objectiu final és reduir l’impacte ambiental de la resta, gràcies a la reducció del seu pes, volum i contingut en aigua, així com estabilitzar la matèria orgànica present amb disminució de la producció de metà i de lixiviats, reduint la quantitat dels residus dipositats i allargant la vida útil del dipòsit controlat.
 
En la mesura que es redueixi la quantitat de resta generada, la instal·lació tindrà capacitat disponible per tractar adequadament, de forma totalment diferenciada, tant residus prèviament dipositats al Dipòsit Controlat de Clariana de Cardener, com la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) que es recull selectivament en l’àmbit d’actuació del Consorci del Solsonès i Cardona per al Medi Ambient: Solsona, Cardona, Sant Llorenç de Morunys i Pi de Sant Just, amb la qual cosa també es preveu una reducció dels costos derivats del transport i tractament de la FORM.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 175