Emprenedoria social

El Govern promou trenta projectes d'emprenedoria social

query_builder   7 maig 2012 08:00

event_note Nota de premsa

El Govern promou trenta projectes d'emprenedoria social

  • 25 entitats col·laboraran amb el Departament d'Empresa i Ocupació en el programa “Enfortint l’Emprenedoria Social: actors, productes i serveis”
  • Els objectius d’aquesta iniciativa són visibilitzar l’emprenedoria social, reforçar la viabilitat dels projectes i potenciar la venda de productes i serveis d’aquestes empreses  
  • El programa s’ha marcat l’objectiu de donar suport a una trentena de projectes durant el 2012

El Departament d’Empresa i Ocupació ha signat amb 25 entitats un acord perquè participin com a sòcies en el programa “Enfortint l’Emprenedoria Social: actors, productes i serveis”. L’acord s’ha signat amb universitats, escoles de negoci, entitats vinculades a l’economia social, entitats financeres, institucions públiques i privades i amb altres programes d’emprenedoria social.


Què és el Programa de suport a l’emprenedoria social?
El programa “Enfortint l’Emprenedoria Social: actors, productes i serveis”,  està impulsat pel Departament d’Empresa i Ocupació per promoure l’emprenedoria social a Catalunya, amb l’objectiu de crear l’entorn que afavoreixi la creació de projectes dins d’aquest àmbit.

A qui s’adreça?
Aquest programa consisteix en identificar iniciatives d’emprenedoria social per  potenciar-ne la viabilitat, facilitant un ecosistema que permeti l’accés a eines i recursos així com també la interacció entre els diferents actors de la emprenedoria social. El programa s’ha marcat l’objectiu de donar suport a uns 30 projectes i en aquest moments es troba en fase de recollida de propostes.

En què consisteix?
Un dels eixos prioritaris del programa és reforçar la viabilitat dels projectes d’emprenedoria social incorporant:

-    orientació estratègica
-    connexions comercials i financeres
-    habilitats comunicatives
 
La viabilitat dels projectes es reforçarà:  

-    Impulsant el negoci conjunt per fer créixer les iniciatives
-    potenciant les aliances al territori
-    ampliant el posicionament dels seus productes o serveis


 
Relació d’entitats que col•laboraran en el programa:
 
Acció Solidària Contra l’Atur
Alumni UB
Banca Cívica
Bankia, Caja Madrid
Barcelona Activa
BBVA
CECOT
Cooperativa Suara
Departament d’Economia i Coneixement
Departament de Territori i Sostenibilitat
Diputació de Barcelona
EADA
Esade
Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya
Fundació Pimec
Fundació Prevent
GLOBALleida
Grup Clade
ICF IFEM
IESE
IesMed
Obra Social la Caixa
Obra Social Catalunya Caixa
Universitat Autònoma de Barcelona
Universitat Oberta de Catalunya


Les 15 iniciatives seleccionades en l’edició de 2011 van ser:
 
- DBS Screening, Jordi Martí: Facilita un diagnòstic preventiu d’una forma senzilla, econòmica, eficaç, accessible i indolora «Amb una sola gota de sang dipositada sobre un paper de filtre, evitem la costosa i temible xeringa»

- Institut Família i Adopció, Eva Gispert: Ofereix un nou tipus d’assessorament a famílies adoptives i als infants adoptats, per tal d’evitar les situacions que es produeixen a l’arribar a l’adolescència. «Un servei integral de prevenció-orientació-tractament-formació-investigació que canviarà radicalment la manera com es treballa amb persones adoptades i famílies adoptives»

- BeeHoney, Jorge Rovira: Comercialitza mel produïda a països en vies de desenvolupament per canals de distribució delicatessen i gourmet. «L’apicultura és una eina generadora d’ingressos per a persones pobres a països en vies de desenvolupament»

- Portal Berguedà, Joan M. Sala: Proporciona sortida laboral a joves amb patologia dual, és a dir, que coexisteix un consum de drogues i trastorns psiquiàtrics. «Produirem productes lactis (iogurts, formatge, mató) amb segell de producte artesà fet al Berguedà»

- Som Energia, Marc Roselló: Comercialitza energia 100% renovable. «Volem donar oportunitat a les persones preocupades per l’actual model energètic de contribuir a transformar l’entorn en un lloc més sostenible»

- Obrador Xisqueta, Vanesa Freixa: Transforma i comercialitza llana d’ovella raça xisqueta. «Posem en valor i paguem un preu just per un producte que es llençava; volem dignificar els treballs de muntanya i assegurar-ne el relleu generacional»
 
- Cooperativa Trèvol, Xavi Palos i Francesc Bis: Distribueix eficientment productes de comerç just i social  i productes amb certificat ecològic.«Volem aconseguir un abaratiment del preu dels productes amb certificat ecològic tot i reduïnt els costos d’intermediació»

- Àfrica Innova, Rosa Maria Druguet: Proporciona a persones qualificades de l’Àfrica subsahariana les habilitats necessàries per a generar activitats empresarials rendibles al seus països d’origen. «L’emigració de talent del continent africà el condemna a la pobresa»

- L’Estoc: Ofereix productes i serveis vinculats a la gestió de residus: recuperació i venda de productes de segona mà. «Volem normalitzar l’entorn laboral de persones amb discapacitat intel•lectual»

- 1 x 1 Microcrèdit, Laia Oto i Miquel de Paladella: Facilita l’accés al microcrèdit incorporant un mecanisme persona a persona, que permet vincular petits inversos socials amb persones microemprenedores. «El microcrèdit és una eina que ha permès sortir de la pobresa a milers de persones, volem ampliar-ne l’abast tot i incorporant a microinversors»

- ABCD Español, TamiaVercoutère i David Schurjin: Adapta un mètode que, mitjançant un joc col•lectiu, ha permès alfabetitzar a més d’un milió de persones a l’Amèrica Llatina, d’una manera ràpida i senzilla. «És inadmissible que a ple segle XXI hi hagi, a Catalunya, 20.000 persones sense alfabetitzar»

- SielBleu, Estel Mallorquí: Replica el model, consolidat a Europa per fer activitat física adaptada, que contribueix a la prevenció i la salut i redueix els costos sanitaris derivats d'aquesta problemàtica. «El progressiu envelliment de la població i l’allargament de l’esperança de vida planteja nous reptes que cal atendre»

- MAAM Project, Xavier Majoral: Dissenya productes a partir de materials reutilitzables, com ara la moqueta de fira, i els produeix de manera sostenible. «Vull fer productes que siguin respectuosos amb el mercat, la societat i el medi ambient»

- NuevasVías, Ángela Millán: Posa en valor edificis infrautilitzats a l’entorn rural incorporant-hi una activitat productiva que permet la integració laboral de dones amb dificultats socials. «Hem comprovat que dones en dificultats són capaces de crear i gestionar amb èxit les seves iniciatives»

- SOLS Ingenieria para el desarrollo, Ana Fernandez-Aballí: Disenya i gestiona projectes de cooperació a l’àmbit de l’habitatge social. «Oferim un sistema constructiu i de producció de materials econòmic, ecològic i segur, que permet reconstruir àrees devastades per catàstrofes naturals o proveïr d’habitatge digne a zones en vies de desenvolupament»

Per a més informació: http://www.emprenedoriasocial.cat

Vídeos per conèixer les experiències reals de persones emprenedores socials