Mossos i Policies Locals de la Regió Policial Ponent es comunicaran a través de la xarxa RESCAT a partir del 14 de maig

query_builder   9 maig 2012 13:30

event_note Nota de premsa

Mossos i Policies Locals de la Regió Policial Ponent es comunicaran a través de la xarxa RESCAT a partir del 14 de maig

Foto
 
  • Aquest model de coordinació operatiu suposa un pas més en la construcció del sistema de Policia de Catalunya
 
 
El subdirector general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Joan Carles de la Monja, ha presentat avui, en roda de premsa, la implantació a la Regió Policial Ponent de la compartició de canals de comunicació a través de la xarxa RESCAT. El 14 de maig entrarà en funcionament amb la participació de 4 municipis. A la presentació també han estat presents policies locals de la Regió Policial Pirineu Occidental.
 
La compartició de canals entre Mossos i Policies Locals ja s’ha implantat amb èxit la Regió Policial de Girona, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, i a la Regió Policial Central. El Departament d’Interior preveu culminar el mes de juny el desplegament territorial de la Xarxa RESCAT a tot Catalunya amb l’objectiu de fomentar i millorar la coordinació entre les Policies Locals i la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME) i seguir avançant en la construcció del sistema de Policia de Catalunya.
 
Pel subdirector general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Joan Carles de la Monja, "la xarxa Rescat és una eina de coordinació directa entre el Cos dels Mossos d’Esquadra i les diferents Policies Locals que serà utilitzada com a element comunicador de les emergències que pugin sorgir al territori".  De la Monja ha explicat que "el desplegament d’aquesta xarxa obeeix a la voluntat del departament d’Interior de dotar tecnològicament d’eines adequades a les Policies Locals per tal que puguin desenvolupar la seva tasca amb eficàcia corporativa i seguretat personal".
 
Les policies locals de la Regió Policial de Ponent podran compartir informació en temps real amb els Mossos d’Esquadra mitjançant canals o grups de comunicació conjunts en les emissores de les sales de control. "Això suposa una major coordinació operativa en aquelles actuacions que impliquin la participació conjunta, amb un augment de l'eficàcia dels serveis policials i una comunicació més immediata, i una resposta més efectiva i eficient als ciutadans", ha explicat De la Monja. "Al mateix temps, també s'aconsegueix donar suport i garantir la pròpia integritat dels agents que estan treballant al carrer", ha afegit.
 
Mossos i Policies Locals compartiran, a través de la xarxa RESCAT, dos canals de comunicació: un per comunicar i alertar dels fets greus que es puguin donar a la regió policial i transmetre informació policial al moment, i un segon canal obert a aquelles policies locals que no disposen de sala de comandament i, d’aquesta forma, es poden comunicar directament amb la Sala Regional de Comandament (SRC) del cos de Mossos d'Esquadra per demanar informació sobre persones i vehicles o per demanar recolzament urgent en situacions de perill.
 
Aquesta nova eina permet a Mossos i Policies locals que comparteixen xarxa de comunicació:
 
1. Una gestió immediata de les comunicacions urgents dins de la regió policial: davant un avís urgent, s’activen tots els efectius integrats a la xarxa i això permet interceptar i detenir de manera immediata, vehicles i persones.
 
2. Major nivell de seguretat: sobretot pel nivell d’informació i recolzament amb el que comptaran les policies locals mitjanes i petites.
 
3. Suport i auxili mutu en cas de necessitat: permet actuar de forma segura i amb eficàcia.
 
4. Comunicacions immediates i directes: la comunicació via radio és immediata i directa entre la sala de comandament i el patrulla, no cal marcacions ni passos entremitjos.
 
5. Coordinació i suport entre el Cos de Mossos d’Esquadra i les Policies Locals.
 
6. Major nivell d’autoprotecció.
 
De les 213 policies locals del territori català, 89 han signat el conveni d’adhesió a la Xarxa RESCAT, i 29 municipis han acordat en les respectives juntes de govern local o per acord de ple, integrar-se a la xarxa. D’aquestes, 4 són de les comarques de Lleida, que a partir del 14 de maig comencen a treballar de forma coordinada amb RESCAT. Els municipis són: Lleida, Tàrrega, Mollerussa i Balaguer.
 
El calendari previst del desplegament territorial de la XARXA RESCAT a la resta de regions policials és:
28 de maig. Regió Policial  Metropolitana Sud.
11 de juny. Regió Policial Metropolitana Nord.
 
Què és la xarxa Rescat
 
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i tots els ajuntaments sense policia local).
 
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
 
La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de telèfons mòbils, té més cobertura al territori que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.
 
Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.
 
El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions que, d’aquesta forma, estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.
 
A l’acte també han estat presents el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, el subdirector dels serveis territorials d'Interior a Lleida, Josep Ramon Solsona, el director de l'Oficina de la Xarxa Rescat, Xavier Rius, el cap de la sala central de comandament, l'inspector Joan Mallafré, el cap de la regió Policial de Ponent dels Mossos d'Esquadra, l'indendent Josep Lluís Rossell; i el cap de la Regió Policial del Pirineu Occidental, Ramon Calsina, entre d’altres autoritats.