Boi Ruiz defensa el model de sistema nacional de salut per sobre del model de seguretat social

query_builder   9 maig 2012 19:32

event_note Nota de premsa

Boi Ruiz defensa el model de sistema nacional de salut per sobre del model de seguretat social

El titular de Salut creu que cal corregir el Reial Decret i evitar deixar sense assistència determinats col·lectius, per raons solidàries i sanitàries.
Salut ha manifestat al Ministeri el seu posicionament en relació a temes com l’assegurament i la concreció d’un Fons de garanties sanitàries més funcionals i establir topalls en el transport sanitari no urgent.
 
En declaracions al Parlament de Catalunya Boi Ruiz ha expressat la necessitat de corregir el Reial Decret Llei 16/2012, per tal de mantenir el model del sistema sanitari estatal com a model de sistema nacional de salut universal en comptes d’un sistema de Seguretat Social tal com s’estableix en el Decret Llei. El conseller considera que el dret a l’assistència s’ha de determinar a partir de la ciutadania i no en relació a la condició d’assegurat de la Seguretat Social.
 
Pel que fa a l’atenció a determinats col·lectius, com ara immigrants, Catalunya ha proposat esmenes “per tal de garantir l’assistència a les persones immigrades per raons solidàries i sanitàries”, segons ha explicat el conseller.
 
El titular de Salut ha explicat aportacions que s’han  fet des del Departament adreçades cap el Ministeri entre les que destaquen la necessitat d’establir límits de copagament en determinats pacients (hemodiàlisi, tractaments oncològics, entre d’altres) en el transport sanitari no urgent i l’exclusió del copagament farmacèutic de la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria.
 
Boi Ruiz ha manifestat també que, en relació a la capacitat organitzativa de les comunitats autònomes en termes de recursos humans, “Catalunya no acceptarà cap procés que comporti l’estaturització dels professionals del sistema de salut català i més quan la seva eficiència està contrastada en termes de costos unitaris i excel·lència de resultats”.
 
La garantia de la sostenibilitat del sistema sanitari públic passa per assegurar els principis bàsics d’universalitat, equitat, eficiència i qualitat dins una situació econòmica difícil en la que s’estan prenen mesures de reducció de despeses. El Decret Llei incorpora temes que no s’havien tractat prèviament ni en el Consejo Interterritorial ni en els comitès de treball i d’altres que requereixen de desplegaments de normatives i de dispositius. En aquest sentit, el Departament confia en la resolució afirmativa de les propostes esmentades, que tenen com objectiu garantir un sistema nacional de salut, alhora que emprendrà les mesures legislatives corresponents per evitar la invasió de competències en matèria de salut de la Generalitat de Catalunya.