Més de 200 activitats als museus catalans del 18 al 20 de maig per celebrar el Dia Internacional dels Museus

query_builder   10 maig 2012 10:13

event_note Nota de premsa

Més de 200 activitats als museus catalans del 18 al 20 de maig per celebrar el Dia Internacional dels Museus

 • Les propostes dels museus inclouen jornades de portes obertes, visites guiades, tallers, espectacles teatrals i actuacions musicals
 
 • Una de les activitats centrals d’aquesta celebració és la Nit dels Museus, que serà dissabte 19 de maig
 
 • Enguany el Departament de Cultura engega la iniciativa del Museu Ideal de Catalunya, un projecte participatiu compartit entre museus i ciutadans que vol aplegar tots els elements que la societat considera que han de formar part del patrimoni cultural català
 
 • Els 111 museus i les 385 col·leccions de Catalunya van rebre més de 23 milions de visites l’any 2011, un 5% més que l’any anterior
Del 18 al 20 de maig, els museus catalans organitzen més de 200 activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus. Les propostes dels museus inclouen jornades de portes obertes, visites guiades, passejades nocturnes per descobrir patrimoni, espectacles teatrals i actuacions musicals, entre d’altres.
 
El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment mundial organitzat anualment per l’ICOM (el Consell Internacional dels Museus), que té lloc el 18 de maig amb l’objectiu de conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat. Enguany se’n celebra la 35a edició, amb el lema "Museus en un món canviant. Nous reptes, noves inspiracions".
 
Una de les activitats principals d’aquesta celebració és la Nit dels Museus, que es farà la nit del dissabte 19 de maig, en què els museus obren les portes fins més enllà de la mitjanit, amb entrada gratuïta per als visitants, i ofereixen la possibilitat de conèixer des d’una perspectiva diferent el seu patrimoni.
 
El Museu Ideal de Catalunya i la Joia del Museu
Com a novetat d’enguany, el Departament de Cultura engega el Museu Ideal de Catalunya. Aquest projecte participatiu, compartit entre museus i ciutadans, vol aplegar tots els elements que la societat contemporània considera que han de formar part del patrimoni cultural català, des de les obres d’art fins als objectes quotidians, els personatges, les festes o les històries. Tot el que expliqui o expressi el que és o ha estat el nostre país hi pot tenir cabuda.
 
Qualsevol institució o ciutadà pot participar en aquesta construcció col·lectiva fent les seves propostes a través de les xarxes socials: al Facebook de patrimoni.gencat; a Twitter, amb l’etiqueta #museuidealcat, o directament a la pàgina de Pinterest, on es recolliran totes les propostes. Més de 20 museus ja han manifestat la seva col·laboració en la creació d’aquest museu virtual, que obre les portes a una nova concepció del patrimoni.
 
Per segon any, els museus i la Viquipèdia impulsen el projecte La Joia del Museu amb l’objectiu comú de difondre el coneixement i la cultura a tots els públics a través de les noves tecnologies. Com cada any, els museus trien una peça destacada del seu fons, la Joia del Museu, que durant el Dia Internacional dels Museus té una presència especial a les seves sales. Els redactors de la Viquipèdia crearan nous articles a l’enciclopèdia en línia sobre aquests objectes a partir de la informació científica que els museus posaran al seu abast (Més informació sobre el projecte a: http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:JOIA).
 
 
Activitats als museus
Entre les activitats previstes als museus gestionats o amb participació del Departament de Cultura amb motiu del Dia Internacional destaquen:
 
Seu de Barcelona: El 18 de maig es faran visites dinamitzades a l'exposició temporal "Ötzi. La mòmia de gel", a les 12 h i a les 18 h (cal inscriure-s'hi prèviament). El 19 de maig, de 19 h del vespre a 1 h de la nit, portes obertes a l'exposició temporal "Ötzi. La mòmia de gel" i a la permanent i tallers familiars sobre l’exposició temporal.
Seu de Girona: El 18 de maig es farà jornada de portes obertes, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h i el 19 de maig s’obrirà de 10 h del matí a 12 h de la nit i de 21 a 23 h s’oferirà la visita "Sis tresors, sis moments en la història de la ciutat", recorregut guiat per 6 museus de la ciutat.
Seu Ullastret: El 18 de maig es farà jornada de portes obertes al jaciment i a l'exposició permanent.
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona: El 18 de maig es farà jornada de portes obertes i a les 21h un muntatge escènic a partir de textos de Ciceró, Cèsar i Plutarc que relaten des de la sedició de Catilina a l’assassinat de Cèsar, passant per la Guerra de les Gàl·lies i la derrota de Pompeu. El 19 de maig al matí hi haurà tallers i activitats infantils amb el Club dels Tarraconins, i de 22 a 1h hi haurà visites i itineraris pel museu i es tornarà a fer l’espectacle teatral a partir de textos clàssics.
 
 • Museu d’Història de Catalunya: El 18 maig es farà portes obertes de 10 a 19 h i es podrà visitar les quatre exposicions temporals i El coixí del rei com a objecte únic que estarà exposat temporalment al Museu. El 19 de maig, el Museu celebrarà La Nit dels Museus (de 19 h del vespre a 1 h de la nit) amb visites dinamitzades en diferents punts del Museu (prehistòria, edat mitjana, edat moderna, industrialització, segle XX...).

 

 • Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC): El 18 de maig el Museu farà jornada de portes obertes i presentarà la Joia del Museu, que enguany consisteix en una petita mostra que il·lustra l'evolució de la telefonia. El 19 de maig es farà portes obertes de 19 a 24 hores, una oportunitat única per contemplar la bellesa de l’edifici amb les voltes del museu il·luminades i per gaudir de les vistes de la ciutat de nit. També es farà un petit concert de música electrònica ‘artesanal’ que convidarà els assistents a participar-hi per provar a fer de DJ per un dia.

 

 • Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC): El 18 de maig es farà jornada de portes obertes de 10 a 19 h i es podrà contemplar la Joia del Museu d’enguany: Mare de Déu dels Consellers, de Lluís Dalmau. La Nit dels Museus (19/05/2012) hi haurà portes obertes a tot el Museu de 19 a 1 h amb diverses activitats: projecció en 3D de l’obra de l’artista Marco Bambrilla Civilization & Evolution dins del festival Screen Festival / Festival Loop;  oferta de plats inspirats en les col·leccions del Museu a La Terrassa del MNAC; activitats familiars autònomes a art romànic, art gòtic, a l'exposició temporal “Catalunya 1400. El gòtic internacional” i a l'Espai educArt; comentaris de les obres més significatives de la col·lecció i concert d'Andrea Motis & Joan Chamorro Grup del Taller de Músics.

 

 • Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA): El 18 de maig es faran portes obertes en l'horari habitual, amb visites guiades a les exposicions temporals i a la Col∙lecció MACBA i a partir de les 19.30 hores s’inaugurarà l'exposició “Rita McBride. Oferta Pública/Public Tender”. El 19 de maig es faran portes obertes de 19h a 1 h i al llarg d’aquest període s’oferiran presentacions de les següents exposicions: “Rita McBride. Oferta Pública/Public Tender”; “Alexsandr Sokurov. Sèries Militars”; “Col·lecció MACBA. Muntadas. Between the frames: the forum (Barcelona),  1983-1993 (2011)”, i “Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (1978-1983)”.

 

 • Museu Blau-Museu de Ciències Naturals de Barcelona: El dia 19 celebrarà la Nit dels Museus amb portes Obertes de 19h a 1h. S’hi poden visitar l’exposició de referència “Planeta Vida”, que interpreta la Terra actual com el resultat de la interacció entre l'ambient químic i físic del planeta i els éssers vius, i les exposicions “El Hierro. L'erupció amagada" i “Aliens, la invasió de les espècies exòtiques”.

 

 • Museu de Lleida Diocesà i Comarcal: El 18 de maig es farà jornada de portes obertes de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Dissabte 19 de maig s’obrirà portes de 20 a 24 hores, amb 3 visites guiades diferents: Crònica social de la història de Lleida (20.30h), Història de la dieta mediterrània (21.00h) i Descobreix el llegat de Roma (21.30h). El dimecres 23 de maig, a les 19 hores, es presentarà “La Joia del Museu”: Miracle de la Mare de Déu del Roser i el cavaller de Colònia.

 

 • Museu d’Art de Girona: El 18 de maig, de 10 a 19 h, es farà jornada de portes obertes, i es podrà contemplar la Joia del Museu d’enguany: Mare de Déu amb el Nen i un àngel. El 19 de maig hi haurà jornada de portes obertes de 10 h del matí a 12 h de la nit i es proposa l’activitat conjunta "Set tresors, set moments en la història de la ciutat", un recorregut guiat pels set museus del col·lectiu GironaMuseus (cal inscripció prèvia).
 
Podeu consultar totes les activitats previstes als museus catalans amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus a l’Agenda Cultural del Departament de Cultura (agenda actualitzada dia a dia).
 
 
23 milions de visites a museus i col·leccions el 2011
Els museus i les col·leccions de Catalunya van rebre un total de 23.163.548 visites l’any 2011, segons dades del Departament de Cultura. Aquesta xifra representa un increment de visitants d’un 4,8% respecte l’any 2010. Del total de visitants, 11.446.965 corresponen a museus i els 11.716.583 restants, a col·leccions.
 
El 2011 a Catalunya hi havia registrats 111 museus i 385 col·leccions. Són col·leccions els conjunts de béns culturals conservats per una persona física o jurídica que no reuneixen les condicions que la Llei de Museus estableix per definir aquests centres.
 
A banda d’exhibir la seva col·lecció permanent, els museus ofereixen exposicions temporals i organitzen altres activitats per difondre el patrimoni. L’any 2011, els 111 museus registrats a Catalunya van organitzar 536 mostres temporals, que van rebre un total de 2.724.200 visites. Així mateix, els museus van programar 2.637 activitats, que van tenir 1.401.179 usuaris.
 
Els museus més visitats el 2011 van ser:
 
Museu
Visitants
Museu del Futbol Club Barcelona
1.626.990
Museu Picasso
1.438.818
Teatre Museu Dalí
1.431.748
Fundació Joan Miró
1.177.649
Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
938.405
Museu d’Història de Barcelona
778.048
Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)
631.166
Museu d’Arqueologia de Catalunya
274.411
Tresor de la Catedral de Girona
230.067
Museu Marítim de Barcelona
195.282
 
Quant a col·leccions, les més visitades van ser:
 
Col·lecció
Visitants
Basílica i Museu de la Sagrada Família
3.202.000
CosmoCaixa Barcelona
1.992.077
La Pedrera de Caixa Catalunya
1.240.908
CaixaForum Barcelona
1.181.391
Museu d’Història de Tarragona
491.424
Casa Museu Gaudí
401.682
Museu Egipci de Barcelona
300.504
Fundació Fran Daurel. Col·lecció d’Art Contemporani
237.420
Museu de Cera de Barcelona
197.828
Museu de la Xocolata
154.133
 
(En els dossiers adjunts s’inclouen les xifres de visitants dels museus i col·leccions de Catalunya, corresponents a l’any 2011)
 
 
Més informació: 
 

2  

Fitxers adjunts

Visitants als museus 2011

Visitants als museus 2011
PDF | 102

Visitants a les col·leccions 2011

Visitants a les col·leccions 2011
PDF | 144