El Departament de Cultura restaura dues marededéus romàniques del Centre Excursionista de Catalunya

query_builder   12 maig 2012 11:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura restaura dues marededéus romàniques del Centre Excursionista de Catalunya

  • Les dues talles de fusta policromada, que daten del segle XIII, representen dues marededéus entronitzades i són dues de les peces més importants del Fons d’Art del Centre Excursionista de Catalunya
  • Amb aquestes dues peces s’inicia un projecte per documentar i restaurar el patrimoni artístic del CEC
  • La intervenció, feta al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ha inclòs la fixació de la policromia, la consolidació de la fusta del suport, la neteja de la capa pictòrica i l’eliminació de repintades
Talla romànica marededéu entronitzada
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha finalitzat la restauració de dues marededéus romàniques que formen part del Fons d’Art del Centre Excursionista de Catalunya (CEC). Les dues talles de fusta policromada, que daten del segle XIII i que representen la Mare de Déu entronitzada, tornaran a ser exposades en breu a la seu del CEC, a Barcelona.
 
Una de les escultures, amb unes mides de 60 x 18 cm, presenta diverses mutilacions que afecten mans, avantbraços i cames, i li manca l’infant Jesús. La talla conserva restes de policromia a la vestimenta. Pel que fa a la seva procedència, se sap que prové del Vallès Occidental, de prop de Terrassa.
 
L’altra talla, de 60 x 32 cm, està més completa tant pel que fa a volum, com per l’estat de conservació de la policromia. Amb la mà dreta subjecta la bola del món i a la mà esquerra sosté el nen. L’infant agafa un llibre amb la seva mà esquerra i li manquen els peus. Quant a la procedència, en aquest cas només es pot assegurar que és catalana.
 
 
Intervenció de conservació–restauració
 
Els treballs de conservació–restauració han durat cinc mesos i han inclòs les actuacions següents: la fixació general de la policromia; la consolidació del suport de fusta; l’aprofundiment en la neteja de la capa pictòrica, amb l’eliminació de repintades grolleres, i la reintegració cromàtica de les petites llacunes. Aquests treballs de restauració s’han complementat amb una exhaustiva documentació fotogràfica feta amb llum difusa, llum ultraviolada i amb raigs X.
 
També s’ha aprofitat la intervenció per eliminar unes peanyes noves que desvirtuaven la correcta visió de les imatges. I en el cas de l’escultura amb el nen Jesús, s’ha substituït el clau de forja que mantenia el nen clavat directament a la policromia, per un imant de neodimi. S’ha pensat en aquest nou sistema perquè és molt probable que l’infant no pertanyi a aquesta talla, i d’aquesta manera queda assegurada la reversibilitat de la restauració, que és un dels criteris bàsics de la restauració avui dia.
 
 
Projecte de preservació cultural del CEC
 
Amb la restauració d’aquestes dues peces s’inicia un procés per documentar i restaurar una part del fons del CEC, que abasta unes 1.500 obres d’èpoques diverses (segles I al XX), atenent als criteris de vàlua, antiguitat, dificultat tècnica d’intervenció, etc. S’han seleccionat aquestes dues marededéus per començar aquest projecte de preservació cultural perquè són dues de les peces més valuoses del patrimoni del CEC.
 
Entre els objectius del Centre Excursionista de Catalunya hi ha la preservació de la història i de la cultura de la societat catalana. Al llarg de la seva història, el CEC ha anat acumulant una quantitat considerable d’obres d’art que formen part del seu patrimoni institucional. Algunes de les peces s’han obtingut per via de l’adquisició i d’altres per via de la donació per part de personatges o institucions. També n’han obtingut per via del rescat, ja fossin obres abandonades, desprotegides o que corrien risc de destrucció.
 
 
 
 

4  

Fitxers adjunts

Fotografia marededéu Terrassa abans de restaurar

Fotografia marededéu Terrassa abans de restaurar
JPG | 2298

Fotografia marededéu Terrassa després de restaurar

Fotografia marededéu Terrassa després de restaurar
JPG | 2411

Fotografia marededéu catalana abans de restaurar

Fotografia marededéu catalana abans de restaurar
JPG | 1856

Fotografia marededéu catalana després de restaurar

Fotografia marededéu catalana després de restaurar
JPG | 2396