L'estiu és teu

Les entitats d'educació en el lleure ofereixen unes 200.000 places per a infants i joves aquest estiu

Es preveu que s'organitzin més de 3.700 activitats, majoritàriament casals, colònies i campaments

query_builder   14 maig 2012 12:13

event_note Nota de premsa

Les entitats d'educació en el lleure ofereixen unes 200.000 places per a infants i joves aquest estiu

Es preveu que s'organitzin més de 3.700 activitats, majoritàriament casals, colònies i campaments

Tria el teu estiu
La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família ha obert aquest matí la campanya “Tria el teu estiu!”, que difon tota l’oferta d’activitats que organitzen les entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions arreu de Catalunya.
 
L’objectiu de la campanya és informar els joves catalans sobre la múltiple oferta de casals, colònies, rutes, acampades i camps de treball per aquest estiu, i fomentar que s’hi inscriguin. Com a novetat, la Direcció General de Joventut ha adequat el web específic www.jove.cat/triaelteuestiu, que reuneix l’oferta de les entitats d’educació en el lleure de Catalunya, així com informació útil sobre aquest tipus d’activitats.
 
Joventut preveu que el nombre de participants sigui similar al de l’any passat, quan hi van prendre part un total de 179.916 infants i joves.
 
El director general de Joventut, Toni Reig, ha destacat la importància que els joves participin en activitats d’educació en el lleure, perquè “contribueixen al creixement integral de la persona i a la transmissió de valors, com ara la solidaritat i el compromís, mitjançant la convivència i la relació amb l’entorn”.
 
En aquest punt, el director general ha recordat que el mes passat es va entregar el carnet número 100.000 de monitor en el lleure: “Això demostra que, si parlem d’educació a Catalunya, l’educació en el lleure no és una anècdota; al contrari, és una tasca educativa i social de primer ordre, tant en termes quantitatius com qualitatius”. En la mateixa línia, Toni Reig ha afegit que les activitats d’estiu tenen una llarga tradició a Catalunya, com demostra l’històric de participació registrada.
 
La gran majoria d’activitats ja han obert el període d’inscripció, i es preveu que les properes setmanes s’acabin realitzant el gruix de les reserves.
Més de 3.700 activitats

Joventut calcula que enguany s’organitzaran més de 3.700 activitats entre l’1 de juny i el 30 de setembre, entre casals de vacances, colònies, acampades, rutes, camps de treball, intercanvis i estades.
 
El nombre d’activitats de cadascuna de les tipologies es repartirà aproximadament amb els següents percentatges:
 
  • Casals d’estiu (51%): Només ocupen unes hores al dia i tenen lloc en el mateix medi on es mouen els infants i adolescents que hi participen (per tant, és habitual que els i les participants siguin de la mateixa població on es fa el casal). Cada participant dorm a casa seva, llevat que hi hagi programada una sortida que duri més d’un dia. L’horari habitual és de matí i/o de tarda. S’hi fan activitats diverses: tallers, bany, jocs, excursions, visites, etc. Estan pensats per a nois i noies d’entre 5 i 12 anys.
 
  • Colònies (25%): Es fan en una casa de colònies o en una altra instal·lació autoritzada, ja preparada i habilitada per a aquesta funció. Aquestes cases disposen d’espais diversificats per fer-hi activitats. Les més habituals són els jocs, les excursions, les sortides i les descobertes, les vetllades i els tallers. Majoritàriament, hi participen nois i noies d’entre 5 i 12 anys.
 
  • Acampades (17%): Es fan en contacte directe amb la natura. L’allotjament és en tendes de campanya. S’hi fan jocs, excursions, sortides, descobertes i vetllades, la major part de les quals relacionades amb l’entorn natural. Estan pensades per a nois i noies d’entre 8 i 16 anys.
 
  • Rutes (5%): Són recorreguts que es fan seguint un itinerari d’interès, de manera que cada dia es pot dormir en un lloc diferent. L’experiència s’aprofita per visitar zones del recorregut, contemplar els paisatges i compartir experiències amb els membres del grup. Es poden fer a peu, en bicicleta, en carro, a cavall, o amb altres mitjans de transport. Les rutes estan obertes a joves d’entre 12 i 20 anys.
 
  • Camps de treball (2%): Fets per un grup de joves durant el temps de vacances amb un interès comú de servei a la comunitat. S’hi duu a terme un treball desinteressat en un projecte de dimensió social ajudant a persones, protegint la natura, restaurant edificacions d’interès... L’allotjament pot ser en un casa, en tendes de campanya o en instal·lacions habilitades expressament, properes al lloc on es fa el servei. Els camps de treball estan oberts a joves d’entre 14 i 30 anys.
 
  • Intercanvis: L’objectiu és afavorir el coneixement mutu i el diàleg entre dos ambients i cultures diferents. Hi poden participar grups de procedència molt diversa. De vegades, el grup d’acollida retorna la visita al grup visitant. L’intercanvi és internacional quan els seus integrants procedeixen de diverses nacions. Hi participen joves d’entre 14 i 30 anys.
 
  • Estades: Durant uns dies es fa una activitat concreta (idiomes, esport, fotografia, informàtica, música, etc.) en un indret que convida a l’aprenentatge. L’allotjament pot ser divers, però normalment és en un alberg o en una casa de colònies. Les estades s’organitzen, especialment, per a joves d’entre 8 i 18 anys. Les més conegudes són les del programa ‘L’estiu és teu!’, organitzades per l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya.
 
El gruix de les activitats es concentra sobretot al juliol (53% l’any 2011), seguit del juny (32%), l’agost (13%) i el setembre (2%).
 
 
1.222 places per a 95 camps de treball
 
Els camps de treball són aquest any, per primera vegada, organitzats pròpiament per la Direcció General de Joventut, mentre que les associacions d’educació en el lleure seran les que continuaran gestionant i fent les activitats.
 
En total s’ofereixen 1.134 places per als 51 camps de treball que s’han organitzat aquest estiu a Catalunya, a més de 88 places per a 44 camps de treball organitzats a la resta de l’Estat.
 
Els joves d’entre 14 i 30 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció a través del web www.gencat.cat/joventut/activitats o bé del telèfon d’Atenció Ciutadana 012, i tenen temps fins demà 15 de maig.
 
Enguany, com a novetat, el criteri d’adjudicació de les places no serà l’ordre cronològic en què s’hagin fet, sinó que se celebrarà un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 16 de maig a Loteria de Catalunya. Es preveu que la participació sigui superior a la de l’any passat, que va comptar amb un total de 985 joves catalans.
 
11.722 infants i joves a “L’estiu és teu!”
                
Un total de 11.722 infants i joves d’entre 5 i 17 anys s’han inscrit en el programa “L’Estiu és teu!” de l’Agència Catalana de la Joventut, que tindrà lloc a 31 albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya.
 
Les estades més sol·licitades han estat les combinades d’idiomes i esports (47%), seguides de les d’idiomes (26%), les multiesportives (12%), les esportives (4%), música (4%), enginy (2%), teatre (2%), veu (1%), cinema (1%) i creatives (1%).
 
Els participants es repartiran en un total de 200 torns, que tindran lloc entre Sant Joan i la Diada Nacional.