Jornada sobre Seguretat i Sostenibilitat Ambiental dels Envasos Alimentaris

query_builder   16 maig 2012 17:14

event_note Nota de premsa

Jornada sobre Seguretat i Sostenibilitat Ambiental dels Envasos Alimentaris

La Jornada ha tingut lloc en el marc de les fires internacionals Hispack i BTA, dedicades a l’embalatge i les tecnologies de l’alimentació.
Avui, 16 de maig, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) conjuntament amb l’Institut de Recerca en Tecnologies Alimentàries (IRTA) i el Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris (CENTA) han celebrat una Jornada sobre Seguretat i Sostenibilitat Ambiental dels Envasos Alimentaris, dins del marc de les fires internacionals Hispack i BTA, dedicades a l’embalatge i les tecnologies de l’alimentació, que tenen lloc a Barcelona del 15 al 18 de maig.
 
La Jornada ha incorporat la cinquena edició del Taller d’avaluació del risc a la cadena alimentària, en què s’han tractat aspectes regulatoris i d’avaluació de la seguretat dels envasos alimentaris, així com l’avaluació de l’impacte ambiental dels diferents tipus d’envasos.
 
S’ha tancat l’esdeveniment amb una taula rodona sobre gestió de la sostenibilitat en la qual diverses empreses han exposat com han abordat els nous reptes que es plantegen i els centres de recerca han mostrat tecnologies innovadores per minimitzar l’impacte ambiental.
 
 
Embalatge d’aliments
La principal funció de l’envàs dels aliments és protegir els productes envasats contra les influències externes, com ara el trencament, el deteriorament i la contaminació. A més, la legislació de la UE sobre materials en contacte assegura que els materials en contacte amb aliments (envasos d’aliments, estris de cuina) siguin segurs i garanteix que no transfereixin els seus components als aliments en quantitats inacceptables. La legislació també assegura que el reciclatge de plàstics utilitzats en materials en contacte amb els aliments sigui innocu.
 
A banda d’això, la disminució dels residus alimentaris pot contribuir a millorar l’eficiència dels recursos i la seguretat alimentària al món. Una de les formes de millorar la sostenibilitat ambiental de la cadena alimentària és mitjançant l’optimització de l’envasament d'aliments, que abasta múltiples estratègies, com reduir envasos innecessaris d'aliments sense comprometre la seguretat alimentària i evitar incrementar el malbaratament d'aliments.
 
També consisteix a trobar un equilibri entre adaptar l’envàs als canvis d'estils de vida (menor mida de les porcions per a llars més petites per tal de reduir el desaprofitament d'aliments) i prevenir els residus addicionals de material d’embalatge. Finalment, també té en compte la cerca d’alternatives innovadores, com els envasos amb bioplàstics (bioenvasos i envasos biodegradables), envasos intel·ligents o envasos actius.