Es pot visitar des del 16 de maig a la Sala Cotxeres

La fam a la Banya d'Àfrica i al Sahel, en una exposició fotogràfica al Palau Robert

Responsables de les ONG atendran els mitjans de comunicació el 24 de maig, a les 18 h, a les Cotxeres, abans de l'acte inaugural

query_builder   17 maig 2012 08:14

event_note Nota de premsa

Es pot visitar des del 16 de maig a la Sala Cotxeres

La fam a la Banya d'Àfrica i al Sahel, en una exposició fotogràfica al Palau Robert

Responsables de les ONG atendran els mitjans de comunicació el 24 de maig, a les 18 h, a les Cotxeres, abans de l'acte inaugural

“Alerta fam, prevenim-la!” és el títol de l’exposició organitzada pel Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència per conscienciar la societat sobre les causes i els greus problemes de malnutrició i inseguretat alimentària que afecten les regions de la Banya d’Àfrica i del Sahel.
Palau Robert
L’exposició posa de manifest la crisi humanitària que afecta ja més de 13 milions de persones i que provoquen desplaçaments massius de població. La situació de crisi va començar l’estiu de 2011 a la Banya d’Àfrica, en països com Somàlia, Kenya, Etiòpia i Djibouti, i des de primers d’any, també al cinturó del Sahel, concretament a Mauritània, Mali, Níger, Txad, Senegal, Burkina Faso, Nigèria, Sudan del Sud i Camerun.
La mostra, que es pot visitar del 16 de maig al 2 de setembre, ha estat finançada i impulsada per la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de les entitats que formen el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència. Aquest Comitè és l’espai de coordinació de les administracions públiques catalanes i de la societat civil davant les situacions d’emergència humanitària i està format per  Acció contra la Fam, Ajuda en Acció, Creu Roja a Catalunya, Farmamundi, Intermón-Oxfam, Pallassos sense Fronteres, Save the Children, ACNUR, UNICEF, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament.
L’acte inaugural tindrà lloc el 24 de maig, a dos quarts de vuit del vespre, amb la presència de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; el secretari general d’Afers Exteriors, Senén Florensa; el director de Relacions Internacionals  i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Llimona; el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès; el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Carles Llorens; el president de la Federació Catalana d’ONG, Francesc Mateu, i el cuiner Ferran Adrià, que protagonitza una de les exposicions que es poden visitar actualment al Palau Robert.
Àmbits
L’espai expositiu recrea un supermercat modern. El recorregut pels passadissos dóna a conèixer, amb tota la veracitat de les imatges aportades per diverses ONG que treballen a la zona, la realitat que viuen diàriament moltes persones. El relat expositiu es va seguint en quatre àmbits.
El primer se centra en “Les causes de la fam”, amb fotos de Mauritània de Clemente Bernad i AkitundeAkinleye.
El segon fa referència a “El dia a dia de la fam”, on s’exposen imatges capturades per Olivia Gai i Gonzalo Höhr durant un taller de fotografia amb dones de l’aldea de Kolondimba (Mali), així com les produïdes per elles mateixes retratant la seva vida i costums.
El tercer tracta “La desnutrició dels infants” i s’hi projecta la pel•lícula 854, rodada a Níger per David Muñoz. També s’hi proposen solucions a la desnutrició, el diagnòstic a temps i el tractament amb un aliment terapèutic, el PlumpyNut, una pasta de cacauet amb alt contingut proteínic i energètic. L’últim àmbit, “Què pots fer tu”, convida el públic a participar de manera activa en la campanya “Alerta fam, prevenim-la!”.
La campanya consta, a més de l’exposició, de conferències i d’activitats paral·leles relacionades amb l’acció humanitària en situacions d’emergència.

2  

Imatges

ACNUR. F. Courbet / Desembre 2008. Campament de refugiats de Mai Ayni a Etiòpia

ACNUR. F. Courbet / Desembre 2008. Campament de refugiats de Mai Ayni a Etiòpia 822

INTERMÓN. Pablo Tosco / Març 2012. Mauritània

INTERMÓN. Pablo Tosco / Març 2012. Mauritània 761