Els Bombers es mostren prudents, però optimistes, tot i que l'incendi de les Terres de l'Ebre no està controlat

query_builder   17 maig 2012 15:27

event_note Nota de premsa

Els Bombers es mostren prudents, però optimistes, tot i que l'incendi de les Terres de l'Ebre no està controlat

 
  • Els Bombers treballen per tancar el perímetre a la zona de la serra del Boix, on el foc es troba més actiu
  • Hi treballen quatre helicòpters i dos avions de vigilància i atac, i s’espera l’arribada de dos helicòpters més
  • La DGPC manté activada la fase d’emergència de l’INFOCAT
 
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant amb una seixantena de dotacions terrestres a l’incendi forestal de les Terres de l’Ebre. Des de primera hora del matí que han pogut treballar quatre helicòpters bombarders i un helicòpter Kamov, cedit pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambienent, que ja s’ha retirat.
 
Els Bombers són prudents, però relativament optimistes ja que el foc evoluciona favorablement, tot i que encara no està controlat. Cal destacar que el perímetre del foc més proper a la carretera i als municipis de Rasquera i el Perelló es manté estable. El front que continua actiu està situat a la zona de la Serra del Boix. Es tracta d’una zona de difícil accés on només poden treballar mitjans aeris o personal que s’hi ha desplaçat helitransportat amb helicòpter o a peu després de caminar quasi bé una hora, per fer tasques d’extinció amb eines manuals.
 
Els mitjans aeris que han pogut desplaçar-se a l’incendi, concentren les seves tasques precisament en aquesta zona, al sud de la Serra, per tancar el flanc i poder assegurar tot el perímetre. Però sobretot, prioritzen els recursos per reforçar la seguretat dels efectius que estan treballant per terra.
 
La resta de mitjans aeris, els avions de vigilància i atac i els hidroavions, no han pogut enlairar-se al matí a causa de la boira que hi havia a la zona. En aquests moments, però, dos avions de vigilància i atac s’han incorporat a les tasques d’extinció.  En aquest sentit cal destacar que s’incorporaran un helicòpter Kamov provinent de València i un helicòpter cedit per la UME (Unidad Militar de Emergencias).
 
S’està a l’espera de l’evolució de la situació meteorològica que permeti treballar tots els mitjans aeris.
 
Aquest matí efectius dels Bombers, del cos dels Mossos d’Esquadra, dels Agents Rurals, i de Protecció Civil, han fet acompanyaments als pastors i als propietaris per fer una valoració i inspecció tant de les masies com dels ramats.
 
Fins al lloc hi ha mobilitzades una desena de patrulles del cos dels Mossos d’Esquadra, efectius dels Agents Rurals, de les ADFs de la zona, de la Creu Roja, de la Guàrdia Civil, de les BRIF i del Sistema d’Emergències Mèdiques que ha desplaçat quatre unitats. Al camp de futbol de Rasquera hi ha ubicat el Centre de Comandament dels Bombers de la Generalitat. La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté a Rasquera la Unitat Mòbil Operativa de Protecció Civil (UMOPC), tècnics dels Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre de la DGPC i tècnics d’Operacions Territorials de la DGPC fent tasques de suport logístic, seguiment del dispositiu assistencial SEM – Creu Roja a Rasquera, per atendre a la població afectada, i el tancament del centre d’acollida del Perelló.
 
Segons les darreres dades provisionals facilitades pel Cos d’Agents Rurals, el foc ha afectat 2.773 hectàrees dels termes municipals de Rasquera (1.231,15 Ha), el Perelló (1.168,83 Ha), Tivenys (372,92 Ha) i Benifallet (0,1 Ha).
 
La carretera TV-3022 segueix tallada en els dos sentits de la marxa, segons informacions del Servei Català de Trànsit.
 
La DGPC manté activada la fase d’emergència del pla INFOCAT. La DGPC, mitjançant el CECAT, ha buscat a través d’empreses privades, de l’Estat i d’altres CCAA la incorporació d’un helicòpter KAMOV a les tasques d’extinció. A hores d’ara, la directora de la Dirección General de prevención, extinción de incendios y emergencias de la Comunitat Valenciana, Irene Rodríguez, ha confirmat l’activació de l’helicòpter KAMOV que tenen disponible i que s’incorpora a les tasques d’extinció de l’incendi de Rasquera. Aquest aparell, és un dels helicòpters amb més capacitat de càrrega d’aigua. Aquesta gestió s’ha fet per què l’helicòpter KAMOV de l’Estat que havia estat treballant ja ha acabat les seves hores de vol. De la mateixa manera, el Director General de Protección Civil y Emergencias del Ministerio del Interior, Juan Antonio Díaz Cruz , ha confirmat al Director General de Protecció Civil de la Generalitat que envien un helicòpter de la Unidad Militar de Emergencias (UME) amb capacitat per carregar 2.000 litres, que s’incorporarà, també, a les tasques d’extinció.
 
 
Cerdanyola del Vallès, 17 de maig de 2012
15.40 hores