OCUPACIÓ

La campanya agrària 2012 de Catalunya incorpora col·laboradors socials per a les tasques d'informació a les oficines municipals i la gestió d'allotjaments de treballadors temporers

query_builder   24 maig 2012 14:50

event_note Nota de premsa

OCUPACIÓ

La campanya agrària 2012 de Catalunya incorpora col·laboradors socials per a les tasques d'informació a les oficines municipals i la gestió d'allotjaments de treballadors temporers

 
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació, Esther Sànchez, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, la subdelegada del Govern central a Lleida, Inma Manso; i directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Alimentació i Medi Natural a Lleida, Cristina Bosch, han presentat avui a Lleida la campanya de agrària de 2012.
 
La campanya agrària de treballadors temporers és coordinada pel Servei d’Ocupació de Catalunya amb la col·laboració d’administracions públiques, organitzacions empresarials agràries i sindicats.
 
La novetat en l’organització de la campanya agrària de 2012, que ja ha començat amb la recollida de la cirera i l’albercoc a La Granja d’Escarp, Massalcoreig i Seròs, i que finalitzarà el 15 d’octubre, és la incorporació de col·laboradors socials per portar a terme les tasques al front de les oficines municipals de la campanya i dels allotjaments de treballadors temporers.
 
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, ha manifestat que la col·laboració social és un mecanisme útil que activa les persones en atur, desenvolupa les seves competències professionals i contribueix a la millora de la seva ocupabilitat i a trobar feina”.
 
Per la seva banda, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha declarat que espera que la campanya agrària d’enguany sigui “tranquil·la i confia que no es generi un “efecte crida amb treballadors temporers d’altres comunitats per venir a la recollida de fruita de Lleida perquè els empresaris agraris ja tenen previstes les contractacions que faran”.
 
 
A la demarcació de Lleida, es preveu que 63 persones esdevindran col·laboradors socials a un total de 37 municipis que participen en la campanya agrària, arran d’una aportació de fins 70.000 euros que farà la Diputació de Lleida després d’arribar a un acord amb el Departament d’Empresa i Ocupació, a través del SOC, per reforçar el dispositiu de la campanya agrària.
 
En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat que “aquesta aportació està en la línia de la solidaritat de la corporació amb els ajuntaments”.
 
El dispositiu organitzat pel SOC, que inclou la incorporació de col·laboradors socials, és una alternativa davant la impossibilitat de convocar l’oferta de plans d’ocupació per la campanya agrària com a conseqüència de l’eliminació de la partida econòmica per aquests plans per part de l’Estat espanyol en els pressupostos generals de l’Estat de 2012.
 
Tot i així, el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant el SOC, ha expressat la seva voluntat de mantenir un dispositiu de gran utilitat pels empresaris agraris i treballadors temporers.
 
 
Col·laboradors socials, persones en situació atur
 
Els programes de col·laboració social permeten a les administracions públiques l’adscripció de persones en atur, perceptores de prestació o de subsidi per desocupació, a un treball temporal que ha de complir unes determinades condicions.
 
Les persones en atur, que cobrin un subsidi o prestació, interessades en fer les tasques de col·laborador social a les oficines municipals de campanya agrària o als allotjaments per treballadors temporers, podran comunicar-ho a les oficines de treball perquè formin part de la preselecció de candidats que, posteriorment, es derivarà  als ajuntaments, que seran els encarregats de fer la selecció definitiva.
 
El treball del col·laborador social és una oportunitat que pot aprofitar la persona en atur, perceptora de subsidi o prestació per desocupació, per millorar la seva ocupabilitat desenvolupant tot un seguit de competències i habilitats professionals en un entorn real de treball.
 
Mentre faci aquesta tasca, el col·laborador social continuarà rebent el subsidi o la prestació,  i les administracions públiques la milloraran amb un abonament de la diferència entre la prestació d’atur que el col·laborador social percep i el total de la base reguladora que va servir per a fer el càlcul de la prestació contribuitiva que percep o va percebre abans de tenir dret al subsidi per desocupació. Així mateix, les administracions han de cotitzar a la Seguretat Social per accidents de treball i malalties professionals.
 
L’ajuntament que requereixi un col·laborador social haurà de sol·licitar als Serveis Territorials del Servei d’Ocupació la realització de l’obra o servei a l’oficina municipal de campanya o la gestió d’allotjament de treballadors temporers.
 
Posteriorment, l’oficina de treball preseleccionarà les persones candidates per ser col·laborador social i els derivarà a l’ajuntament, administració que farà la selecció definitiva. L’ajuntament, però, tindrà la possibilitat de presentar una sol·licitud nominativa. En aquest cas, l’oficina de treball comprovarà que, efectivament, la persona proposada acompleix les condicions per ser col·laborador social.   
 
 
Els serveis dels col·laboradors socials
 
Les tasques dels col·laboradors socials al front de les oficines municipals de campanya agrària seran les d’informar, assessorar i donar suport en matèria laboral i confeccionar els contractes dels temporers
 
D’altra banda, les feines que portaran a terme els col·laboradors socials al front dels allotjaments de treballadors temporers estaran relacionades amb la gestió del centre i la mediació social.
 
Es preveu que el col·laborador social que faci la gestió de les oficines municipals de campanya agrària farà una jornada de 3 hores diàries durant un període màxim de 2 mesos.
 
En el cas del col·laborador social que porti la gestió de l’allotjament de treballadors temporals, es preveu que faci una jornada de 5’5 hores durant un període màxim de 3 mesos.
 
Per últim, el col·laborador social, que no haurà de canviar de residència habitual per fer aquesta tasca, haurà de reunir el perfil necessari per la feina a desenvolupar.
 
 
Resum de la campanya agrària de 2011
 
La campanya agrària Catalunya 2011 va implicar la contractació de 10.503 persones mitjançant la formalització de 12.315 contractes, una xifra molt similar a la de 2010 (+0’17%).
 
Del total de les contractacions fetes en el marc de la campanya agrària Catalunya 2011, el 81’72% es va fer a persones estrangeres, i un 18’28% de les contractacions corresponien a persones de nacionalitat espanyola.L’any passat, el nombre de persones espanyoles contractades a la campanya agrària catalana es va apujar d’un 3% en comparació amb l’any 2010.
 
Per nacionalitats, el rànking el van encapçalar les persones de nacionalitat marroquina (19’11%), seguides de l’espanyola (18’28%), i de la romanesa (14’96%). Aquestes tres nacionalitats sumen més de la meitat del total de contractacions. La resta de persones que van ser contractades procedien de Senegal, Mali, Gàmbia, Colòmbia, Guinea, Polónia i Algèria, entre d’altres.
 
Cal destacar la davallada d’un 3’15% en la contractació de les persones de nacionalitat romanesa a causa de l’entrada en vigor de l’Acord de Ministres del dia 22 de juliol en que s’hi establia la reactivació del període transitari en relació a la lliure circulació de persones treballadores de Romania.

1  

Fitxers adjunts

La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, en l'acte de presentació de la campanya.

La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, en l'acte de presentació de la campanya.
JPG | 1735