L'Institut Ramon Llull col·labora amb la dOCUMENTA de Kassel per portar-hi artistes catalans

Albert Serra, Dora García, Enrique Vila-Matas, Antoni Cumella i Salvador Dalí han estat seleccionats

query_builder   30 maig 2012 13:48

event_note Nota de premsa

L'Institut Ramon Llull col·labora amb la dOCUMENTA de Kassel per portar-hi artistes catalans

Albert Serra, Dora García, Enrique Vila-Matas, Antoni Cumella i Salvador Dalí han estat seleccionats

Fotografia de la roda de premsa
La dOCUMENTA de Kassel, que se celebrarà del 6 de juny al 16 de setembre, comptarà enguany amb la presència destacada de diversos artistes catalans, que hi participen amb el suport de l’Institut Ramon Llull. La dOCUMENTA va néixer el 1955 amb la voluntat de restablir la cultura i les arts visuals després d’un període de decadència i foscor arran de la Segona Guerra Mundial. Des d’aleshores i fins avui, s’ha convertit en l’esdeveniment més destacat internacionalment en el sector de les arts visuals. Se celebra cada cinc anys a la ciutat de Kassel, Alemanya, i dura 100 dies. La darrera edició, que es va organitzar el 2007, va rebre més de 750.000 visitants d’arreu del món i va comptar amb la participació destacada de Ferran Adrià. Altres catalans que han participat a dOCUMENTA són Miquel Barceló (1982) o Susanna Solano (1987 i 1992).
 
La participació catalana a dOCUMENTA (13) s’ha presentat aquest matí a la seu de l’Institut Ramon Llull. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat el fet que la pròpia dOCUMENTA s’hagi fixat en artistes catalans en la seva tria i s’ha mostrat convençut que “d’aquest encontre en surt la fortalesa actual i futura de la cultura catalana”. Mascarell ha afirmat igualment que “la cultura catalana serà o no en la seva capacitat de ser present als esdeveniments culturals de l’esfera internacional”.
 
De la seva part, el director de l’IRL, Vicenç Villatoro, ha apuntat que la presència internacional de la cultura catalana “va més enllà de la simple suma d’artistes i obres, és una marca compartida” i ha recordat que “la tasca de l’IRL consisteix en crear les condicions per fer possible que invitacions com la de Kassel arribin a bon termini.
 
El director adjunt de l’IRL, Àlex Susanna, ha avançat que la directora artística de dOCUMENTA (13) Carolyn Christov-Bakargiev, juntament amb el seu equip, han seleccionat 150 artistes procedents de 55 països diferents. Entre els artistes seleccionats per la directora artística hi ha el català Albert Serra (Banyoles, 1975), Dora García (Valladolid, 1965 – i resident a Barcelona) i Enrique Vila-Matas (Barcelona, 1948). També s’hi mostrarà obra d’Antoni Cumella (Granollers, 1913-1985) i de Salvador Dalí (Figueres, 1904-1989). Per a Susanna, “aquests cinc noms representen perfectament la vitalitat de la nostra cultura, abastant no només el món artístic sinó una multiplicitat de perspectives”. Susanna ha explicat també que l’IRL col·labora aportant 60.000 euros al pressupost de la dOCUMENTA (13).
 
Finalment, el cineasta Albert Serra ha avançat alguns aspectes del projecte que presentarà a Kassel, després d’assegurar que “a mi la tria també em va agafar per sorpresa”. Serra ha explicat que per a aquest projecte, que duu per títol Els tres porquets, la seva idea era “fer una pel·lícula bastant utòpica, sent fidel al punt de partida textual i fugint de la superficialitat”. Així, es planteja fer una producció a partir dels textos Converses amb Goethe d’Eckermann i Les converses privades de Hitler. Un tercer llibre, una compilació d’entrevistes al cineasta alemany Rainer Werner Fassbinder, servirà de suport en moments puntuals als altres dos.
 
Serra ha explicat que es proposa enregistrar “des de la primera paraula fins a l’última dels dos textos”. La filmació durarà els 100 dies de la dOCUMENTA. Aquestes filmacions es muntaran en dos dies, de manera que cada dia es projecti el que s’ha enregistrat tres dies abans. Al final, la filmació es projectarà sencera en un cinema, “24 hores durant 6, 7 o 8 dies”, segons Serra. Per fer-ho, Serra comptarà amb la participació de persones vinculades a la dOCUMENTA que interpretaran els personatges principals.
 
dOCUMENTA (13)
La dOCUMENTA s’organitza en col·laboració amb el Museum Fridericianum Veranstaltungs-GmbH, una entitat sense ànim de lucre participada per l’Ajuntament de de Kassel i per l’estat de Hessen, i té lloc a tres espais diferents de la ciutat: el Fridericianum, que és l’equipament principal, el parc Karlsrue i el cinema Gloria. Les propostes que es presenten a la dOCUMENTA són seleccionades per la seva direcció artística i ofereixen una reflexió a l’entorn de l’art i la seva relació amb la filosofia, la política i la societat. Enguany, la directora artística és Carolyn Christov-Bakargiev, que ha definit l’esdeveniment amb aquestes paraules:
 
“dOCUMENTA (13) està dedicada a la investigació artística i les formes de la imaginació que exploren el compromís, la matèria, les coses, la corporalitat i la vida activa en relació, tot i que no subordinades, a la teoria i els tancaments epistemològics. dOCUMENTA (13) està impulsada per una visió holística i no logocèntrica, que és escèptica amb la creença persistent en el creixement econòmic.
 
Els participants de la dOCUMENTA (13) provenen de camps d’activitat molt diversos. La majoria d'ells són artistes, però alguns també procedeixen dels camps de la ciència, incloent-hi la física i la biologia, l’eco-arquitectura i l'agricultura orgànica, la investigació d'energies renovables, la filosofia, l'antropologia, la teoria econòmica i política, el llenguatge i els estudis de literatura, incloent-hi la ficció i la poesia. El que alguns d'aquests participants fan, i el que "exposen" a dOCUMENTA (13), pot o pot no ser art. No obstant això, els seus actes, gestos, pensaments i coneixements produeixen i són produïts per circumstàncies que es poden llegir des de l'art, aspectes que l’art pot afrontar i absorbir".

3  

Fitxers adjunts

Fotografia de la roda de premsa 1

Fotografia de la roda de premsa 1
JPG | 699

Fotografia de la roda de premsa 2

Fotografia de la roda de premsa 2
JPG | 864

Fotografia de la roda de premsa 3

Fotografia de la roda de premsa 3
JPG | 557