Índex de competitivitat en preus de la indústria. 4t. trimestre del 2011

La indústria catalana millora la competitivitat en 0,7 punts respecte als països industrialitzats al quart trimestre del 2011

query_builder   6 juny 2012 10:05

event_note Nota de premsa

Índex de competitivitat en preus de la indústria. 4t. trimestre del 2011

La indústria catalana millora la competitivitat en 0,7 punts respecte als països industrialitzats al quart trimestre del 2011

L’índex de competitivitat en preus de la indústria catalana en relació amb els països industrialitzats registra un guany de 0,7 punts percentuals al quart trimestre del 2011 respecte al mateix període de l’any anterior, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament d’Economia i Coneixement. La millora de la competitivitat dels preus industrials es produeix des de finals del 2009.
 
L’evolució favorable registrada al quart trimestre és conseqüència de la tendència a la depreciació de l’euro (0,6 punts) respecte al conjunt dels països industrialitzats del món, ja que les manufactures exportades per les empreses catalanes han mantingut constants els seus preus relatius en relació amb els preus de la resta de països industrialitzats del món.
 
Els productes industrials catalans han registrat una millora de la seva competitivitat en totes les àrees geogràfiques del món al quart trimestre del 2011. L’anàlisi dels components a cadascuna de les àrees geogràfiques mostra diferents comportaments. Als països desenvolupats on el guany ha estat de 0,7 punts, els preus relatius s’han mantingut estables, mentre el component nominal, l’associat a l’evolució de la taxa de canvi, ha disminuït 0,6 punts.
 
En el cas de la Unió Europea (27), ha estat el bon comportament dels preus relatius el que ha afavorit una millora de la competitivitat de 0,4 punts per a aquesta zona. En l’àmbit dels nous països industrialitzats d’Àsia, el guany de competitivitat de 0,4 punts anuals és combinació d’un encariment relatiu dels preus (0,9 punts) compensat amb escreix per la depreciació de l’euro (-1,4 punts). En aquests mercats les manufactures catalanes han augmentat els preus relatius, però adquirir els euros necessaris per pagar-les és més barat.
 
Finalment, en els mercats de la zona de l’euro, el preus relatius de les exportacions catalanes han millorat el quart trimestre del 2011 en 0,1 punts. En aquest àmbit la taxa de canvi no té cap incidència, ja que comparteixen la mateixa moneda.

1  

Fitxers adjunts

NPpcsi20114

NPpcsi20114
PDF | 70