El Departament d'Agricultura està treballant en l'ampliació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya

query_builder   14 juny 2012 12:28

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura està treballant en l'ampliació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya

Avui, el director general del Medi Natural i Biodiversitat ha inaugurat les III Jornades sobre l’Estat de Conservació de la Flora que organitza el Departament
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza des d’avui i fins a dissabte, 16 de juny, les III Jornades Catalanes de Conservació de la Flora que tractaran sobre aspectes de recerca científica, i també sobre qüestions de caràcter tècnic i metodològic referents a la conservació de la diversitat vegetal. La inauguració de les jornades ha estat a càrrec del director general del Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela.
 
Aquestes jornades tracten diversos aspectes relatius a l’avaluació i el diagnòstic de l’estat de conservació de la flora, amenaces i riscos per a les espècies més fràgils i susceptibles, estudis sobre la biologia de la conservació, monitorització, instruments de conservació in situ i ex situ, programes de conservació i projectes de futur. Aquestes jornades són una continuació de les que es van fer a Blanes l’any 2008 i a Barcelona l’any 2010, amb un gran èxit de participació.
 
El director general del Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, ha explicat que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural actualment ja està treballant en l’ampliació d’aquest Catàleg de flora. Aquesta és la primera ampliació del Catàleg aprovat l’any 2008, que ha d’incloure aproximadament 70 espècies més.
 
Segons Escorihuela, l’ampliació del Catàleg publicada la setmana passada al DOGC que ja està formalment en marxa “implica un salt qualitatiu i quantitatiu pel que fa al tipus d’organismes a protegir”. L’ampliació representarà en breu un augment d’aproximadament un 50% més d’espècies. Aquest marc legal és la base per a la protecció de la flora a Catalunya, i ha estat consensuat per les diferents entitats implicades en la conservació de la flora al nostre país (universitats, jardins botànics, centres d’investigació...).
 
Finalment, el director general del Medi Natural i Biodiversitat ha explicat que la normativa és un punt de partida per marcar les bases per a una millor conservació del nostre patrimoni florístic.
 
Les Jornades, que se celebren a la Universitat de Lleida, es plantegen com un fòrum de debat i de comunicació obert a la participació de professionals de la botànica, de l’Administració, d’organitzacions no governamentals, de personal tècnic de conservació i gestió, d’usuaris de la biodiversitat vegetal i de totes les persones i entitats compromeses en la preservació de la flora al nostre territori.
 
Aquesta nova edició vol plantejar dos nous fòrums de debat, a més dels aspectes de recerca científica ja encetats en passades jornades relatius a la conservació de la diversitat vegetal de plantes superiors. L’un fa referència a potenciar els estudis sobre diagnòstic i conservació de plantes inferiors (algues, briòfits, fongs i líquens), i l’altre vol debatre la gestió de la flora en els espais agrícoles.