En el decurs de la inauguració, el conseller ha afirmat que la qualitat del préssec de l’Ordal és excepcional, ben reconeguda i fruit d’una tradició mantinguda durant molts anys pels productors d’aquestes contrades.
Segons Pelegrí, les prop de 200 hectàrees de préssec que té Subirats són una bona mostra de “l’entusiasme amb què els agricultors d’aquest municipi treballen des de fa anys aquest producte”.
El conseller també ha explicat que “estem parlant d’un producte local de proximitat, però a la vegada d’un producte amb potencial i projecció exterior”. Però per això cal un esforç a combinar elements com la recerca, la innovació i el desenvolupament, claus per aconseguir una visió global del sector fructícola i per no perdre el tren de qui, en una producció tan variable com la de la fruita fresca, imposa tendències i demandes: consumidors i grans distribuïdores.
En aquest sentit, Pelegrí ha recordat que tenim al nostre abast entitats que treballen en pro de l’agricultura del coneixement i que ofereixen solucions per adaptar-nos als canvis. El conseller s’ha referit a l’Observatori de la fruita, que aporta informació i anàlisi que ha de permetre al sector conèixer millor les tendències del mercat i adaptar-s’hi; i a la important tasca que desenvolupa l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) en el sector fructícola. Per al conseller, els processos productius i transformadors i la possibilitat de fer front als nous reptes de la fructicultura del futur són, juntament amb la innovació i la internacionalització, els grans reptes per al sector fructícola català.
Pelegrí també s’ha volgut referir a la crisi de preus iniciada a finals de juny de l’any passat i al descens del consum de fruita, especialment del préssec. Aquests mals resultats, però, es van veure compensats per una pujada generalitzada de les exportacions, que en el cas del préssec va ser del 41%. “Potser el préssec de l’Ordal no és un préssec avesat a les grans produccions, però és un producte amb qualitat que es pot diferenciar de la resta i que pot aprofitar el mercat local, el de proximitat”, ha dit el conseller.
Finalment, el conseller ha explicat que el Departament està treballant en un Decret que ajudarà a posar en valor la venda de proximitat, i en la llei de la competència, que permetria a sectors afectats per la guerra de preus, com ara la fruita, la millora dels preus percebuts al llarg de la cadena.