Benestar Social i Família signa convenis amb els consells comarcals de la Catalunya Central per impulsar les polítiques de joventut als municipis

Els ajuts, per valor de 138.760 euros, permetran que els consells comarcals assumeixin tasques relacionades amb activitats i instal·lacions juvenils

query_builder   15 juny 2012 16:08

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família signa convenis amb els consells comarcals de la Catalunya Central per impulsar les polítiques de joventut als municipis

Els ajuts, per valor de 138.760 euros, permetran que els consells comarcals assumeixin tasques relacionades amb activitats i instal·lacions juvenils

Signatura convenis
El Departament de Benestar Social i Família destinarà enguany 138.760 euros als consells comarcals de la Catalunya Central per impulsar polítiques de joventut al territori. El director general de Joventut, Toni Reig, ha signat aquest matí a Manresa els convenis amb els presidents dels consells comarcals de l’Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona.
 
La concessió d’aquests ajuts seguirà garantint que cada comarca disposi d’un Servei Comarcal de Joventut que, sota la direcció d’un responsable, és l’encarregat de dirigir, dissenyar, coordinar i avaluar els programes recollits al Pla Comarcal de Joventut. Aquests plans recullen tots els programes adreçats als joves, i s’elaboren atenent a l’especificitat del territori. Entre d’altres qüestions, permeten oferir assessorament i suport tècnic als ajuntaments i promouen l’elaboració de plans locals de joventut.
 
En aquest sentit, Toni Reig ha destacat que “els ens locals són la nostra prioritat estratègica per fer efectives les polítiques de joventut”.
 
El director general de Joventut també ha explicat que una de les novetats dels convenis signats és que passen a ser anuals, i no biennals com fins ara. “Això permetrà donar una major flexibilitat a l’hora de valorar la tasca efectuada durant l’any de vigència del conveni i ajustar les previsions i condicions de la seva renovació”, ha dit Reig. Benestar Social i Família preveu que 79 municipis de la Catalunya Central comptin el 2012 amb un Pla Local de Joventut i amb personal de referència per dur a terme aquestes polítiques.
A banda d’aquests convenis, el Departament, a través de la Direcció General de Joventut, subvencionarà als consells comarcals per a la contractació de tècnics compartits de joventut que, entre d’altres qüestions, tenen la tasca de contribuir al foment de l’ocupació entre la gent jove dels diferents municipis als quals atenen.
 
La Generalitat, a través de la Direcció Generalitat de Joventut, també obrirà la subvenció perquè els consells comarcals puguin desenvolupar el seu Pla d’Actuació Comarcal en matèria de joventut. Aquest pla concreta els projectes que el consell comarcal pretén dur a terme anualment als municipis en el marc del Pla Comarcal de Joventut: assessorament, formació o treball en xarxa, entre d’altres.
 
 
Delegació de competències
 
Els convenis signats avui representen una delegació de les competències de la Direcció General de Joventut als consells comarcals.
 
Per una banda, preveuen que els consells comarcals vetllin per a l’acompliment de la normativa sobre matèria d’activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys. Per l’altra, significaran una delegació pel que fa a instal·lacions juvenils (cases de colònies, albergs de joventut, granges escola, aules de natura o campaments juvenils). D’aquesta manera, els propis consells comarcals seran els encarregats de gestionar el registre i inspeccionar les instal·lacions juvenils d’acord amb la normativa vigent.
 
Aquest 2012 el Departament signarà convenis amb els 41 consells comarcals de Catalunya per valor de 1,3 milions d’euros.
Lliurament diplomes
Lliurament de diplomes del Projecte Fórmula Jove
 
Abans de la signatura, Toni Reig ha presidit a la Regidoria de Joventut de Manresa el lliurament de diplomes del Projecte Fórmula Jove a 13 nois d’entre 18 i 22 anys de la comarca del Bages. Aquest programa té com a objectiu fomentar la formació i la inserció laboral de joves amb dificultats per accedir al mercat laboral.
 
El director general de Joventut ha explicat que “aquest programa és una línia de treball que ha d’ajudar-nos a fer front, de forma conjunta, a una de les prioritats i dels grans reptes que tenim plantejats, ara mateix, a casa nostra: el foment de  l’ocupació juvenil”.
 
En el cas de Manresa, el programa s’ha dut a terme conjuntament amb el Centre d’Iniciatives per a l’Ocupació de Manresa, que depèn de l’Ajuntament.
 
El programa ha constat d’un curs de formació de 80 hores en l’ofici d’operador químic, que s’ha completat amb 70 hores de pràctiques a l’empresa bagenca Proseat Foam Maunfacturing, S.L.U. Els participants també han rebut un curs de 20 hores de coneixement de l’entorn, llengua catalana i alfabetització digital.