Seminari infraestructures

El president Mas defensa als EUA el Corredor mediterrani com "la inversió de major retorn social i econòmic" a l'Estat espanyol

query_builder   20 juny 2012 18:09

event_note Nota de premsa

El president Mas defensa als EUA el Corredor mediterrani com "la inversió de major retorn social i econòmic" a l'Estat espanyol

  • El cap de l’Executiu ha pronunciat una conferència sobre el model català d’infraestructures, en el marc d’un seminari organitzat a Boston pels governs de Catalunya i Massachusetts
 
  • El president de Catalunya ha lamentat que l’Executiu central “s’ha llançat a l’aventura de l’alta velocitat, mentre deixava d’invertir en el ferrocarril de rodalies i el de mercaderies”
 
  • Artur Mas ha presentat Catalunya com “el motor econòmic d’Espanya i un dels motors econòmics d’Europa”
 
  • També ha visitat la fira BIO Boston 2012 i ha presidit la signatura d’un conveni entre la Universitat Rovira i Virgili i la Northeastern University per fomentar programes de recerca i educació i la mobilitat o intercanvi d’estudiants
El president de la Generalitat ha inaugurat a Boston un seminari sobre infraestructures
El president de la Generalitat ha inaugurat a Boston un seminari sobre infraestructures
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat avui als Estats Units el Corredor ferroviari del Mediterrani com “la inversió de major retorn social i econòmic” a l’Estat espanyol. El cap del Govern ha lamentat que mentre que qualsevol anàlisi de cost-benefici demostra aquesta afirmació, l’Executiu central “segueix, encara avui, invertint en corredors sense demanda, obsessionats a bastir una xarxa radial amb centre a Madrid que no resisteix cap anàlisi econòmica”.
 
El cap de l’Executiu ha defensat la necessitat del Corredor mediterrani durant la conferència que ha pronunciat avui a Boston sobre el model català d’infraestructures, en el marc d’un seminari organitzat pels governs de Catalunya i Massachusetts. La conferència del president Mas l’ha presentat l’ambaixador dels Estats Units a l’Estat espanyol, Alan Solomont.
 
El president també ha lamentat que l’Estat, titular de la major part de la xarxa ferroviària, “ha equivocat les seves prioritats”, i s’ha “llançat a l’aventura de l’alta velocitat, mentre es deixava d’invertir en el ferrocarril de rodalies i el de mercaderies”. També ha criticat que s’ha construït una xarxa interna d’alta velocitat que encara no està connectada amb la resta d’Europa.
 
Artur Mas ha recordat que la mateixa Comissió Europea ja va advertir al Govern espanyol de la urgència de la connexió ferroviària dels grans ports i el teixit industrial de l’àrea mediterrània amb la resta d’Europa. El president ha insistit que l’àrea mediterrània espanyola genera el 40% del PIB del conjunt de l’Estat i el 60% de les exportacions.
 
En l’àmbit de les infraestructures, el president de Catalunya també ha destacat la importància de “fer més amb menys”. Així, ha apostat per “treure la màxima rendibilitat a les infraestructures que tenim” i per “prioritzar aquelles de major retorn econòmic i social”, així com a tornar a posar l’èmfasi en la demanda, més que en l’oferta, és a dir, a donar resposta a les necessitats reals.
 
 
Catalunya, motor econòmic d’Espanya i del sud d’Europa
Durant la introducció de la conferència, el president ha explicat què és Catalunya i l’ha comparat amb l’Estat de Massachusetts. Ha reiterat que “Catalunya podria ser la Massachusetts dels Estats Units d’Europa” perquè “té condicions i ambició almenys per atrevir-se a proposar-ho”.
 
Pel que fa al seu pes econòmic, el cap del Govern ha presentat Catalunya com “el motor econòmic d’Espanya i un dels motors econòmics d’Europa”,  amb una base forta i diversificada. Comparant la situació de Catalunya i Massachusetts, el president Mas ha dit que “continuem sent un motor econòmic i social al sud d’Europa, de la mateixa manera que vostès ho són dins dels Estats Units d’Amèrica”.
 
D’altra banda, Artur Mas ha fet un símil esportiu i ha assenyalat que Catalunya “és com un atleta que ha de competir amb una motxilla carregada de pedres a l’esquena” i ha dit que aquesta motxilla és el “dèficit estructural” de Catalunya amb Espanya. En aquest sentit, ha advertit que aquest dèficit és d’entre el 8 i el 8,5% del PIB català (20.182 milions de dòlars anuals).  “Catalunya aporta a l’Estat molt més del que rep i aquesta situació fa dècades que s’esdevé i llastra fortament la nostra competitivitat”, ha reblat.
 
 
Conveni entre la URV i la Northeastern University
Abans de pronunciar aquesta conferència en el marc del seminari sobre infraestructures, el cap de l’Executiu s’ha reunit amb l’exgovernador de Massachusetts i representant del Center for Urban and Reginal Policy Michael Dukakis. Seguidament, ha presidit la signatura d’un conveni de col·laboració entre la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Northeastern University per fomentar programes de recerca i educació i la mobilitat o intercanvi d’estudiants.
 
Durant el seu discurs, el cap de l’Executiu ha explicat que, de la mateixa manera que anys enrere es va promoure la idea dels Quatre Motors d’Europa, avui, amb el conveni signat i amb un altre ja establert amb Israel, la idea és “associar Catalunya, Israel i Massachusetts, en aquesta línia del coneixement, la producció científica i la recerca i aplicar-ho al creixement i a la creació de llocs de treball”. “Mantenim l'aposta europea, però intentarem anar més enllà i situar Catalunya en aquest eix entre Israel i Massachusetts, tres pols de coneixement i universitaris cada vegada més importants”, ha manifestat Artur Mas.
 
El conveni signat avui entre la URV i la Northeastern University permetrà que aquesta universitat catalana rebi estudiants dels Estats Units que també faran pràctiques a les empreses del Camp de Tarragona. Amb aquest acord, ha subratllat el president, “volem fer entendre que al sud d'Europa també hi ha gent que fa les coses bé” i que el que cal “és estar al costat dels que fan les coses millor i agafar el ritme de les economies més innovadores”.
 
 
“El català és patrimoni de Catalunya i també d’Aragó, el País Valencià i les Illes”
En relació amb la decisió del Govern d’Aragó de derogar la llei de llengües i eliminar-ne, així, els termes d’aragonès i català, el president de la Generalitat ha reivindicat que “el català no és només patrimoni de Catalunya, sinó també de la Franja i, per tant, d'Aragó, del País Valencià i de les Illes” i que, per aquest motiu, “l’haurien de tractar com a patrimoni seu”. En aquest sentit, el president Mas ha destacat que “seria bo que aquest patrimoni comú que és el català s'estengués amb la mateixa força per tot el seu domini lingüístic” i ha lamentat que en alguns àmbits “en lloc de protegir-lo es dediquin a posar-hi dificultats”.
 
 
Visita a la BIO Boston 2012, on participen 72 empreses i entitats catalanes
Després de la signatura del conveni, el president Mas s’ha desplaçat a la fira BIO Boston 2012, on ha visitat els estands de les empreses i entitats catalanes que participen en aquesta reunió empresarial internacional. Catalunya és present en la Bio International Convention amb un total de 72 empreses i entitats i més de 100 de delegats, sota la coordinació de Biocat, fundació creada el 2006 sota l’impuls de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.
 
Aquest any és el sisè consecutiu en què Catalunya hi és present, sota el paraigua de Biocat. En aquesta edició, l’Estat espanyol serà el pavelló internacional més important, dins del qual Catalunya representa més del 60%, per davant de països com el Brasil, la Xina, l'Índia i Rússia. El pavelló espanyol estarà situat en un punt estratègic just davant de l’Estat amfitrió de Massachusetts.
 
La BIO International Convention, que enguany es fa a Boston fins al 21 de juny sota el lema Connect, partner and innovate, és la reunió empresarial internacional més important en l’àmbit de la biotecnologia. En aquesta edició, la convenció reuneix més de 15.000 delegats de 65 països, més de 900 expositors i 1.800 companyies.
 
Al vespre, el president de la Generalitat té previst assistir a la presentació de l’edició internacional de l’informe d’Ernst & Young sobre el sector biotecnològic a Catalunya.  

2  

Imatges

Reunió amb l'exgovernador de Massachusetts Michael Dukakis

Reunió amb l'exgovernador de Massachusetts Michael Dukakis 461

Seminari sobre infraestructures

Seminari sobre infraestructures 562