17 companyies catalanes desembarcaran al Regne Unit en ple estiu olímpic amb el suport del Departament de Cultura

La Fura dels Baus i Calixto Bieito, dins el programa olímpic oficial London 2012 Festival

query_builder   21 juny 2012 17:09

event_note Nota de premsa

17 companyies catalanes desembarcaran al Regne Unit en ple estiu olímpic amb el suport del Departament de Cultura

La Fura dels Baus i Calixto Bieito, dins el programa olímpic oficial London 2012 Festival

Fotografia de la roda de premsa
Un total de 17 companyies de Catalunya i les Illes Balears formaran part de la programació cultural britànica d’aquest estiu, i seran presents en alguns dels festivals més destacats d’arts escèniques a nivell internacional, gràcies al suport del Departament de Cultura a través de l’Institut Ramon Llull (IRL) i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) . Algunes d’elles, com La Fura dels Baus i la de Calixto Bieito, participaran en el programa olímpic oficial London 2012 Festival.
 
Així ho ha avançat aquest dimecres el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha concretat que “aquestes 17 companyies realitzaran 50 actuacions a 7 festivals britànics, alguns d’ells dins el programa cultural olímpic oficial”. Mascarell ha contextualitzat aquesta forta presència de companyies catalanes al regne Unit en el bon moment que viuen les arts escèniques a casa nostra i en la necessitat de “la transferència i el préstec cultural, que enriqueix la nostra cultura. La cultura catalana no serà si no és internacional, posem les bases perquè ho sigui de forma continuada.
 
De la seva part, el director de l’IRL, Vicenç Villatoro, ha destacat que “la coincidència amb els Jocs Olímpics de Londres posa l’escenari britànic en el punt de mira internacional”, un factor que ajudarà especialment a la promoció d’aquestes companyies i els seus espectacles. En aquest sentit, Villatoro ha recordat que la tasca principal de l’IRL és “portar la marca de la cultura catalana als escenaris internacionals més ben il·luminats”.
 
La directora de l’Àrea de Promoció Internacional de l’ICEC, Marisol López, ha explicat que “aquesta programació és només una mostra que hi ha molts grups de casa nostra que surten a treballar fora” i ha explicat que “dins la tasca de formació amb els grups que fem des de l’ICEC, hem organitzat unes jornades per a professionals en el marc del Greenwich + Docklands Festivals on participaran 11 companyies que presentaran els seus projectes a 250 delegats internacionals”. “Des de l’ICEC, treballem molt amb les companyies perquè guanyin capacitat d’internacionalització i perquè aquestes trobin el seu mercat”.
 
 
A banda, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona oferirà un concert i ballada de sardanes el 29 d’agost a Londres.
 
 
Algunes de les actuacions programades aquest estiu al Regne Unit estan incloses dins el programa oficial vinculat als Jocs Olímpics, el London 2012 Festival. És el cas del Showtime Festival, l’únic completament olímpic, que ha programat Ne me titere pas amb Circumloqui; Leandre, amb Chez Leandre; Osadia, amb Whose Hair Dares i Guixot de 8 amb els Jocs Artístics Interactius del segle XX.
 
També forma part d’aquest programa La Fura dels Baus, que presentarà l’estrena mundial de Prometheus Awakes el 22 de juny dins la inauguració del Greenwich + Docklands Festival, una de les cites estivals més destacades de l’escena britànica i internacional. Prometheus Awakes es podrà veure també el 2 d’agost, en el marc de la inauguració de l’Stockton Festival. El director artístic de la companyia, Pep Gatell, ha explicat que ja fa tres anys que preparen aquest projecte, on treballaran amb la companyia anglesa de discapacitats Graeae. Gatell ha avançat que “del que treballem conjuntament, segurament en sortirà alguna idea per a la ianuguració dels Paralímpics”
 
En el marc de la programació del World Shakespeare Festival, i també dins el London 2012 Festival, Calixto Bieito presentarà Forests, un dels espectacles del projecte BIT – Barcelona Internacional Theatre. Serà del 31 d’agost al 15 de setembre a l’Old Rep Theatre de Birmingham, dins el programa olímpic del London 2012 Festival. A banda, es podrà veure també al Barbican de la capital britànica del 6 al 10 de novembre.
 
El director general de BIT, Borja Sitjà, ha explicat que aquest muntatge “neix d’una petició directa a Bieito perquè fes un Shakespeare al Regne Unit coincidint amb els JJOO”. Forests és un muntatges amb actors anglesos i catalans, encapçalats per Josep Maria Pou, que presenta una dramatúrgia original a partir de les múltiples referències als boscos que Shakespeare ha utilitzat en les seves obres. Sitjà ha avançat que l’obra girarà també per Europa i per l’Estat espanyol, i que es podrà veure al Temporada Alta d’enguany.
 
Les companyies catalanes en gira pel Regne Unit són:
 
 • Ne me titere pas, Circumloqui – Showtime, London 2012 Festival
 • Leandre, Chez Leandre – Showtime, London 2012 Festival
 • Osadia, Whose Hair Dares – Showtime, London 2012 / Festival Imagine Watford
 • Guixot de 8, Jocs Artístics Interactius del Segle XX – Showtime, London 2012 Festival   / Watch this space / IF Milton Keynes
 • La Fura dels Baus, Prometheus Awakes. – Estrena mundial Greenwich + Docklands Int Festival / Stockton Int Riverside Festival
 • BIT - Calixto Bieito, Forests – World Shakespeare Festival / Barbican de Londres
 • Leandre, Chez Leandre – Watch this space
 • Cia La tal, Carilló – Watch this space
 • Mumusic Circus, Roda, Món – Watch this space / IF Milton Keynes
 • Circ Pànic, L’home que perdia els botons – Watch this space  Greenwich + Docklands Int Festival / IF Milton Keynes / Stockton Int Riverside Festival
 • Los 2 Play, Starfatal –  Watch this space
 • Sienta la cabeza, Get your head together – Watch this space
 • Cia Katakrak, L’animalada – Watch this space
 • Itinerània, Laberint – Greenwich + Docklands Int Festival
 • Sarruga, Insectes – Greenwich + Docklands Int / Festival Imagine Watford
 • Enfila’t, Plecs – IF Milton Keynes
 • Res de Res, Pontes –IF Milton Keynes

 

Adjuntem dossier de premsa i imatge
 

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 668

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa
JPG | 4416