Bombers

El Govern destina enguany 37 milions d'euros i més de 7.000 efectius a les tasques de prevenció i extinció d'incendis

query_builder   25 juny 2012 08:18

event_note Nota de premsa

El Govern destina enguany 37 milions d'euros i més de 7.000 efectius a les tasques de prevenció i extinció d'incendis

  • Els grans focs forestals, la falta de precipitacions i els episodis de fort vent marquen la campanya d’enguany, que està vigent fins al 15 de setembre
  • Fins la primera quinzena de juny s’han cremat 5.116 hectàrees forestals en 432 incendis, per sobre de la mitjana de l’última dècada i dels anys més negatius
  • Enguany s’introdueixen millores tecnològiques, organitzatives i noves línies de treball per garantir una major capacitat de resposta en la lluita contra el foc
El Govern destinarà enguany 37 milions d’euros i 7.238 efectius a les tasques de prevenció i extinció d’incendis forestals. L’Executiu reforça aquest estiu la prevenció, la coordinació d’efectius i la millora de la gestió forestal, elements clau per a una campanya que es preveu complicada, després d’un hivern marcat per la manca de precipitacions i els episodis de vent fort. La campanya està coordinada pels departaments d’Interior i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i està en marxa fins el proper 15 de setembre.
 
La falta de precipitacions, la baixa humitat i els episodis de vent fort de l’hivern i la primavera han marcat els primers mesos de l’any, en què s’ha hagut de fer front a importants incendis forestals. De fet, fins el 22 de juny, i segons dades provisionals, ja s’han cremat 5.116 hectàrees forestals en 432 incendis, una xifra que supera la mitjana de la darrera dècada i dels anys 2000, 2005 i 2006, els més negatius d’aquests 10 anys. Més de la meitat de les hectàrees, en concret 2.788, es van calcinar en l’incendi que es va originar el 15 de maig a Rasquera.
 
Davant d’aquesta situació el Govern extrema un any més els esforços en la lluita contra el foc, amb millores tecnològiques, modificacions organitzatives i noves línies de treball per garantir una major capacitat de resposta.
 
 
Prevenció d’incendis
 
El Departament d’Agricultura destina enguany 13,39 milions d’euros i 671 efectius a treballs  de prevenció d’incendis i gestió forestal sostenible. Les principals actuacions són:
 
·         Neteja de boscos. Rebaixar la càrrega de combustible de les zones forestals.
 
·         Urbanitzacions. Crear i mantenir les franges de protecció i prevenció a les urbanitzacions.
 
·         Inspeccions a les línies elèctriques. Des de setembre de 2011 s’han fet 9.327 inspeccions, amb especial atenció a les línies elèctriques, les cremes autoritzades, les àrees recreatives i les urbanitzacions. Han acabat amb 597 denúncies.
 
·         Inspeccions d’infraestructures. Inspeccionar les infraestructures útils per a l’extinció dels incendis forestals. S’han fet 675 inspeccions a la xarxa bàsica de camins forestals i 466 més als punts d’aigua.
 
·         Xarxa viària estratègica. Mantenir una xarxa que doni la cobertura suficient perquè els mitjans d’extinció puguin accedir als punts d’aigua.
 
 
Atacar les causes dels focs forestals és un dels eixos fonamentals de la prevenció. Els últims 10 anys, el 41% dels incendis han estat provocats per negligències, el 23% han estat provocats i un 13% originats per accidents. L’esforç investigador fa que només en un 11% dels casos no es coneixen les causes.
 
Les tasques de prevenció les realitzen 621 efectius estructurals (agents rurals, enginyers forestals, guardes de reserva, comunicació, Grup especial de prevenció incendis) i 50 de reforç. Compten també amb el suport essencial dels 7.500 socis de les agrupacions de Defensa Forestal i de les 90 brigades de la Forestal Catalana.
 
 
Extinció d’incendis
 
El Departament d’Interior destina 24,14 milions d’euros i 6.567 efectius a lluitar contra els incendis forestals, 1.111 dels quals s’han contractat específicament per reforçar la campanya forestal d’enguany.
 
En total hi ha 158 parcs de Bombers (entre funcionaris, voluntaris i reforç d’estiu) i 4 columnes mòbils que compten amb 35 mitjans aeris repartits estratègicament per tot el territori català. Hi ha també 64 punts de guaita distribuïts per tot el país, als quals se sumen els punts de guaita i vigilància forestal del Patronat de Collserola i de la Diputació de Barcelona.
 
 
Millores per a una acció més eficaç
 
Per aquesta campanya els Bombers incorporen un nou model d’helicòpter, el B4, amb més capacitat per transportar personal. A banda de millorar la seguretat dels professionals, també garanteix una major rapidesa a l’hora de mobilitzar els efectius i d’accedir al lloc on han de treballar.
 
A més, davant d’un incendi forestal es consolida com a pràctica habitual i generalitzada en totes les Regions d’Emergències el que es coneix com l’estructura de suport al comandament. Es tracta d’una estructura que integra tant la planificació com la intervenció quan es produeix un foc forestal.
 
Per millorar l’eficàcia i l’efectivitat de l’acció els Bombers intensifiquen la coordinació amb altres organismes com el Cos d’Agents Rurals, les Agrupacions de Defensa Forestal, el Servei Meteorològic de Catalunya, les diputacions de Barcelona i Girona o els cossos de Bombers de zones limítrofes, com França, Aragó, les Balears o València.
 
Finalment, es consoliden també els equips del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM), personal dedicat de forma exclusiva a la seguretat en incendis forestals que garanteix la seguretat mèdica del personal que intervé en els incendis i l’ús de maquinària pesada en els treballs d’extinció dels focs.