Henkel

INDÚSTRIA

La multinacional alemanya Henkel inverteix set milions d'euros en la creació de tres laboratoris d'R+D+i a Catalunya

query_builder   26 juny 2012 19:04

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

La multinacional alemanya Henkel inverteix set milions d'euros en la creació de tres laboratoris d'R+D+i a Catalunya

 

  • El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ho ha anunciat avui després d’una reunió de treball amb el president de Henkel Ibérica, Luis Carlos Lacorte i el vicepresident corporatiu de recerca de la Divisió d’Adhesius de la multinacional alemanya, Ramon Bacardit.
 
  • Henkel incorporarà 55 nous llocs de treball i reforçarà així les línies d’investigació que duu a terme des de Catalunya, centrades en l’àmbit dels adhesius i selladors d’altes prestacions per a la indústria d’automoció, electrònica i aviació.
 
  • El projecte ha comptat amb el suport d’Invest in Catalonia, l’àrea d’atracció i promoció d’inversions del Departament d’Empresa i Ocupació.
 
 
La multinacional alemanya Henkel, que produeix línies de detergents, cosmètica i tecnologies d’adhesius, invertirà 7 milions d’euros en la posada en marxa de tres nous laboratoris d’R+D+i a Catalunya. Henkel incorporarà 55 nous llocs de treball altament qualificats a la divisió catalana, que reforçaran la línia d’investigació en l’àmbit dels adhesius i segelladors d’altes prestacions que s’utilitzen principalment a l’industria d’automoció, electrònica i aviació que desenvolupa des de Catalunya.  
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ho ha anunciat avui després de mantenir una reunió de treball amb el president de Henkel Ibérica, Luis Carlos Lacorte, i el vicepresident corporatiu de recerca de la Divisió d’Adhesius de la multinacional alemanya, Ramon Bacardit. A la reunió també hi ha assistit el conseller delegat d’ACC1Ó, Josep Moragas, el vicerector i director del Parc Científic de la UAB, Sr. Jordi Marquet, i el president del Centre Tecnològic Leitat, Eusebi Cima.
 
El conseller F. Xavier Mena ha remarcat que “es tracta d’una inversió d’alt contingut en R+D, i en la qual la col·laboració entre Henkel, el Parc Científic de la UAB i el centre Leitat assenyalen el camí que volem per millorar la competitivitat de l’economia catalana”.  
 
Per la seva banda, Ramon Bacardit ha indicat que “Henkel ha decidit ampliar la seva divisió d’adhesius a Catalunya pels bons resultats obtinguts els darrers anys en la col·laboració amb els centres de recerca, en bona mesura gràcies a la bona infraestructura que s’hi ha creat”.
 
El projecte ha comptat amb el suport d’Invest in Catalonia -l’àrea d’atracció i promoció d’inversions del Departament d’Empresa i Ocupació–, que ha assessorat l’empresa i ha donat suport a la candidatura catalana enfront d’altres ubicacions.
 
A més, Ramon Bacardit, que desenvolupa el seu càrrec a la seu de Henkel a Düsseldorf, és “Ambaixador d’Invest in Catalonia” des de 2007 i ha desenvolupat una tasca molt activa en l’aposta per Catalunya com a destinació d’aquest projecte d’inversió.
 
Els tres nous laboratoris d’R+D+i en adhesius, que iniciaran l’activitat al 2013, s’ubicaran a l’Espai Eureka del Parc de Recerca de la UAB –que incorporarà 35 nous investigadors-, al centre tecnològic Leitat –que n’incorporarà 10 més– i a un tercer centre de recerca pendent de decidir que acollirà els 10 llocs de treball restants. En una segona fase, el nombre d’investigadors s’ampliarà fins a 100.
 
A Catalunya, Henkel compta des del 2010 amb dos centres d’R+D+i ubicats a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona.  
 
L’aposta de la matriu alemanya per ampliar la investigació a Catalunya respon als bons resultats dels centres on, en aquests dos anys, han desenvolupat projectes com nous adhesius reversibles per aplicacions en electrònica, basats en polimeritzacio amb efecte memòria, que mimetitzen la natura o noves resines per adhestius curables gracies al efecte oxígen que hi ha a l’aire. Als dos centres s’ha format a professionals joves amb opcions de formar part de la companyia i desenvolupar-hi la seva carrera i en l’actualitat compten amb 20 investigadors.
 
La divisió catalana de Henkel compta també amb un centre de producció a Montornès del Vallès on fabrica detergents i adhesius (més de 300.000 tones), exporta a més de 7 paísos de la UE i és una de les fàbriques amb més volum després de la central de Düsseldorf del Grup Henkel.
 
 
Sobre Henkel
 
Fundada al 1876, Henkel opera a tot el món amb marques i tecnologies que responen a tres línies de negoci: detergents i cura de la llar, cosmètica i cura personal, i tecnologies d’adhesius.
 
Henkel té en total 47.000 treballadors i l’any 2011 va obtenir unes vendes de 15.605 milions de euros. A l’Estat espanyol la plantilla és de 1.100 persones i la facturació del 2011 va ser de 543,5 milions d’euros.
 
L’empresa inverteix el 3% de les vendes en R+D+i i té un equip de 3.000 persones a nivell mundial que treballen en aquesta divisió. Per a la línia d’adhesius, la multinacional ocupa nou centres de desenvolupament de tecnologies, 45 centres de desenvolupament de producte i diversos centres d’Open Innovation que actuen en col·laboració amb les universitats i centres d’investigació. En total aquesta línia compta amb 1.600 treballadors.
 
 
Promoció i atracció d’inversions a Catalunya
 
El Govern de la Generalitat està treballant a dia d’avui en 242 projectes d’inversió d’empreses, preferentment estrangeres, i que estan pendents de decisió d’ubicació.
 
Des d’inici d’any el Departament d’Empresa i Ocupació ha materialitzat a través d’Invest in Catalonia un total de 17 projectes d’inversió. Aquests projectes han suposat una inversió de 102,55 milions d’euros, la creació de 1.258 llocs de treball directes i el manteniment de 1.532 llocs de treball addicionals.
 
Per països, el 64,70% d’aquests 17 projectes materialitzats han estat projectes d’empreses estrangeres, tractant-se sobre tot d’empreses franceses, nord-americanes, japoneses, alemanyes i suïsses.
 
A nivell sectorial, els 17 projectes materialitzats fins a 20 de juny d’enguany pertanyen principalment als sectors TIC (23,52% del total) agroalimentari (17,65% del total), automoció  (11,76% del total), entre altres.
 
El 2011, Invest in Catalonia va donar suport a un total de 38 projectes d’inversió, que van donar lloc a una inversió de 239,90 milions d’euros, la creació de 1.882 llocs de treball i el manteniment de 1.888 llocs de treball addicionals.

3  

Fitxers adjunts

Moment de la reunió entre el conseller F. Xavier Mena, els representants de Henkel i els representants dels centres tecnològics participants en l'acord

Moment de la reunió entre el conseller F. Xavier Mena, els representants de Henkel i els representants dels centres tecnològics participants en l'acord
JPG | 1618

El conseller d'Empresa i ocupació, F. Xavier Mena, el vicepresident corporatiu de recerca de la Divisió d'Adhesius de Henkel, Ramon Bacardit; i el president de Henkel Ibérica, Luis Carlos Lacorte

El conseller d'Empresa i ocupació, F. Xavier Mena, el vicepresident corporatiu de recerca de la Divisió d'Adhesius de Henkel, Ramon Bacardit; i el president de Henkel Ibérica, Luis Carlos Lacorte
JPG | 402

Declaracions del conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena

Declaracions del conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena
MP3 | 917