Benestar

Cleries: "La Generalitat ha de fer un sobreesforç per compensar un Govern de l'Estat que dimiteix de les seves obligacions"

query_builder   27 juny 2012 18:27

event_note Nota de premsa

Cleries: "La Generalitat ha de fer un sobreesforç per compensar un Govern de l'Estat que dimiteix de les seves obligacions"

  • El conseller de Benestar Social i Família ha participat aquesta tarda a Madrid a la VI Conferència Sectorial de la Immigració on ha criticat l’anul·lació del Fons estatal d’acollida i integració
  • Benestar Social i Família ha hagut d’incrementar en 1,2 milions d’euros la partida per a polítiques de gestió de la diversitat en els contractes programa que beneficien els ajuntaments de més de 20.000 habitants i consells comarcals
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, acompanyat pel director general per a la Immigració, Xavier Bosch, ha participat aquesta tarda a Madrid en la VI Conferència Sectorial de la Immigració, convocada pel Ministeri de Treball i Seguretat Social i que reuneix als responsables sectorials del conjunt de comunitats autònomes. Cleries ha lamentat d’entrada “la manca de cordialitat i d’interès per la situació que travessen les comunitats” demostrada per la ministra Fàtima Báñez, que després del seu parlament a l’inici de la reunió ha abandonat la sala. Una actitud que, en paraules del conseller, “ha buidat de sentit aquesta conferència sectorial, que havia de servir per posar en comú i traslladar a la ministra la realitat que estem vivint els governs”.
 
El titular del Departament ha aprofitat l’ocasió davant els altres assistents a la reunió per criticar un cop més i amb rotunditat l’anul·lació per part del Govern espanyol del Fons estatal d’acollida i integració per aquest 2012.
 
Cleries ha recordat que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) d’enguany no contemplen cap partida per aquest Fons, que fins l’any passat es destinava principalment a reforç educatiu i accions finalistes per a reforçar la cohesió social. L’any passat Catalunya va rebre 15 milions d’euros a través d’aquesta línia de finançament.
 
Davant d’aquesta dràstica decisió del ministeri, la Generalitat ha fet un esforç important  per compensar els recursos que deixaran de rebre els ajuntaments de més de 20.000 habitants i els consells comarcals en el marc dels contractes programa 2012-2015 per a aquesta partida, ja que el departament de Benestar Social i Família ha incrementat en 1,2 milions d’euros la seva aportació respecte a 2011.
 
El conseller de Benestar Social i Família ha retret a l’Executiu espanyol d’haver dimitit en les seves responsabilitats en matèria d’immigració.  En aquest sentit, Cleries considera que s’han traspassat línies vermelles pel que fa a polítiques socials. “Més amb menys es pot fer, però més amb res no es pot. Passar les xifres a 0 no és austeritat, sinó que és deixar sense instruments una tasca tant important com és el reforç de la cohesió social”. Una decisió que contrasta en els mateixos PGE amb inversions en altres capítols de dubtosa urgència i que es podrien posposar tenint en compte la cruesa del moment.  
 
Cleries ha recordat que Catalunya és de llarg la comunitat autònoma de l’Estat amb més persones extracomunitàries, amb un 27 per cent respecte el total, i que les persones de nacionalitat estrangera representen més del 15 per cent del conjunt de la seva població. És per això que ha afirmat que “no ens podem permetre que en un moment de crisi econòmica es perdin els fons per a la cohesió social”.
 
Amb els recursos procedents del Fons estatal d’acollida i integració es finançaven aules d’acollida als centres escolars, plans educatius d’entorn, cursos inicials de català, el programa de retorn voluntari als països d’origen, l’atenció a menors no acompanyats, projectes de suport a dones o iniciatives de mediació veïnal i foment de la convivència als barris, entre molts altres. Una altra línia important era la contractació de professionals de la diversitat i d’agents d’acollida a les administracions locals per fomentar la integració dels nous catalans i generar bones relacions de veïnatge.
 
El conseller ha advertit que és tota aquesta feina i les nombroses bones pràctiques que trobem arreu del territori català, promogudes des del teixit associatiu, els agents socials i els ens locals amb el suport de la Generalitat, les que ara es posen en risc, degut a la reducció aplicada per Madrid. Per Cleries es tracta d’un patrimoni i d’un coixí social indispensable que cal salvaguardar.
 
32.000 informes d’estrangeria en un any
Cleries també ha recordat que en aquests dies es compleix el primer aniversari de l’entrada en vigor del nou reglament de la Llei d’estrangeria, que va dotar a les comunitats autònomes de més competències en gestió de la immigració.
 
Des del passat 30 de juny de 2011, el Departament de Benestar Social i Família ha tramitat 32.378 expedients, la majoria dels quals d’arrelament social (18.491), seguits pels de reagrupament familiar (10.870), renovació de residència per reagrupament (2.453) i renovació de residència temporal (564).
 
El conseller ha recordat que tot aquest volum de feina, que ha dotat de més autogovern a Catalunya, s’ha hagut d’assumir sense cap aportació econòmica per part de l’Administració de l’Estat, que continua resolent els expedients d’estrangeria però -i aquí la novetat- en funció de les propostes favorables o desfavorables que eleven els ens locals i la Generalitat. Un símptoma més, segons ha dit el titular del Departament, de la mala costum que té el Govern espanyol de traspassar competències sense cap recurs d’acompanyament. “Com ens poden demanar més austeritat si el que patim és una autèntica asfíxia econòmica?”, s’ha preguntat.