Alerta per risc molt alt d'incendi avui i demà en 9 comarques de Catalunya

Agricultura recomana aturar avui i demà QUALSEVOL ACTIVITAT que pugui generar guspires a les comarques amb risc molt alt d'incendi

query_builder   28 juny 2012 12:24

event_note Nota de premsa

Alerta per risc molt alt d'incendi avui i demà en 9 comarques de Catalunya

Agricultura recomana aturar avui i demà QUALSEVOL ACTIVITAT que pugui generar guspires a les comarques amb risc molt alt d'incendi

El Departament recomana aturar avui i demà aquelles actuacions que puguin originar guspires en les hores de màxima insolació (de les 13 a les 17 hores) a les comarques amb un molt alt risc d’incendi (veure llista)

El departament ha demanat la col·laboració al sector i als sindicats per fer la màxima difusió i reduir riscos innecessaris

mapa de risc d'avui
mapa de risc d'avui
 
 
 
  
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la previsió d’un progressiu increment del perill d’incendi forestal que des d’avui i fins demà, i probablement dissabte, serà molt alt a les següents comarques:
 
-       Noguera
-       Solsonès
-       Segarra
-       Segrià
-       Urgell
-       Conca de Barberà
-       Anoia
-       Bages
-       Garrigues
 
Les condicions seran molt favorables per les ignicions en cereal (combustible fi mort amb molta continuïtat) raó per la qual s’ha demanat la col·laboració als sindicats i associacions del sector perquè facin la màxim difusió de les recomanacions entre els seus membres a fi que extremin les precaucions i segueixin les recomanacions.
 
És per això que des del Departament es recomana extremar les precaucions i, ajornar totes aqueles activitats vinculades a la campanya de la sega, i també les que es realitzen en zones forestals i els 500 metres que les envolten, amb màquines i maquinaria que puguin generar guspires a les hores de màxima insolació (de 13 a 17 hores) durant el dies d’avui i demà especialment i en les zones de màxim risc.
 
Demà s’actualitzarà la informació en funció de l’evolució de l’episodi de calor.
 
Així mateix es fa recordatori que és molt important en les vivendes, granges i instal·lacions aïllades prop de masses forestals, mantenir els voltants de les edificacions i instal·lacions nets de materials combustibles, i vegetació seca.
 
L’evolució de la situació es realitza mitjançant el mapa de perill diari, el qual es pot consultar al  web de Departament:
 
 
 (veure mapa de risc en anex)
 
L’augment de perill d’incendis es basa principalment perquè aquest any hi ha més sequera, i en conseqüència menys humitat en el terreny i les masses forestals, en comparació dels darrers, una  tendència que a poc a poc es va generalitzant pel territori. Durant els últims sis les precipitacions només han estat abundants als Pirineus, sobretot a la part més occidental. A bona part del país les precipitacions han estat inferiors a la mitjana climàtica. Les precipitacions de juny estan seguint en la mateixa línia i, per tant, el dèficit hídric va augmentant. A més enguany la sequera presenta uns valors més alts que els anys previs excepte a la part nord del país on seria semblant.
 
 
El Pla Alfa
 
El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin.

L'activació del Pla Alfa, per part dels Agents Rurals, ve donada pel mapa de perill diari d'incendi forestal i altres eines d'anàlisi de risc. En funció de les situacions de perill es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca.

L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la realització de determinades actuacions preventives i, en els casos dels nivells 2 i 3, també l'activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d'emergència per a incendis forestals a Catalunya).
 
Actualment estan activats el Pla INFOCAT i el Pla PROCICAT en fase d’alerta

1  

Imatges

mapa de risc d'avui

mapa de risc d'avui 22

1  

Fitxers adjunts

NP mapa risc incendis

NP mapa risc incendis
DOC | 147