El Servei Meteorològic de Catalunya determina que el foc iniciat ahir al Priorat ha estat un foc de llamps

query_builder   28 juny 2012 13:49

event_note Nota de premsa

El Servei Meteorològic de Catalunya determina que el foc iniciat ahir al Priorat ha estat un foc de llamps

 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) opera un sistema de detecció de llamps que permet localitzar amb bona precisió els llamps que cauen a Catalunya. Aquesta eina, combinada amb la Xarxa de Radars Meteorològics de Catalunya, és molt útil per a localitzar llamps “secs”, que cauen en zones on la tempesta deixa molt poca o nul·la precipitació. Aquests llamps poden ser l’origen d’incendis forestals, i per tant aquesta informació es fa arribar a Medi Natural i als Bombers de la Generalitat de Catalunya.
 
En referència als incendis del Priorat iniciats ahir al vespre, que segons Bombers podrien ser focs de llamps, el Servei Meteorològic de Catalunya  va detectar 5 llamps a la comarca, entre les 20:45 i les 21:30h, als municipis de La Bisbal de Falset, Cabacés i Margalef. Amb aquestes dades extretes de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques es pot afirmar que l’incendi ha estat causat per un llamp.
 
La següent imatge mostra l’acumulació de pluja entre les 20:00h i les 22:00h detectada per la Xarxa de Radars així com els esmentats llamps a la comarca del Priorat. La precisió en la detecció d’aquests llamps està al voltant dels 250 metres. Es pot observar com els llamps de més al sud (als municipis de la Bisbal de Falset i Cabacés) es troben en zones on la precipitació acumulada segons el radar és inferior als 2 mil·límetres. En aquest sentit, a l’estació automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya ubicada a Margalef es van enregistrar 1,4 mm entre les 20:30h i 22:30h.
Mapa llamps
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat

2  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 94

Mapa llamps

Mapa llamps
JPG | 60