L'expedient judicial electrònic, eina clau per a la modernització de l'Administració de justícia

query_builder   28 juny 2012 14:52

event_note Nota de premsa

L'expedient judicial electrònic, eina clau per a la modernització de l'Administració de justícia

.
Aquesta serà l’eina que ajudarà el ciutadà a accedir a una justícia més propera, immediata, ràpida i segura
 
La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, acompanyada del director general de Modernització de l’Administració de Justícia, Xavier Fabregat, ha comparegut aquest matí, a petició pròpia, davant la Comissió de Justícia del Parlament per donar compte de la implantació de l’oficina judicial a Catalunya.
 
La consellera ha remarcat que el projecte es basa en quatre eixos bàsics: la transversalització de les tasques de suport judicial, una distribució dels recursos humans més eficient, la construcció d’uns edificis judicials especialment dissenyats per treballar en equip i, actuant de columna vertebral de tot el procés, l’expedient electrònic judicial, que “serà l’eina que permetrà el ciutadà accedir a la justícia d’una manera més propera, immediata, ràpida i fàcil i, per damunt de tot, més segura”.
 
Fernández Bozal ha assenyalat que, un cop establertes les càrregues de treball dels òrgans judicials i altres estudis per a la implantació de l’oficina judicial, ens trobem amb un projecte complet, executiu i global que estableix el que cal fer, com i a on, per oferir al ciutadà un servei públic més proper i de qualitat.
 
La consellera ha accentuat que aquest projecte “es troba totalment quantificat econòmicament i això ens permet conèixer l’esforç global que Catalunya ha de fer per modernitzar la seva Administració de justícia”.  Una altra de les característiques del projecte és la seva capacitat flexible i progressiva, que s’adapta a les disponibilitats pressupostàries existents en cada moment i també a les modificacions legislatives processals que es puguin introduir en els propers anys.
 
Actuacions en aquesta legislatura
 
Durant la seva compareixença la consellera ha descrit una sèrie d’actuacions que ja s’han portat a terme, com el projecte executiu basat en les Línies estratègiques per a la modernització de l’Administració de justícia, el qual parteix de l’estudi de càrregues de treball elaborat l’any 2006 i recuperat i actualitzat aquests dos últims anys.
 
La consellera ha destacat també la total implantació de l’expedient electrònic al Jutjat de Primera Instància núm. 37; l’elaboració dels mòduls informàtics de l’e-justícia.cat, com ara el jurat, que entrarà en funcionament properament, i la presentació telemàtica d’assumptes, que estarà disponible a tots els jutjats de Catalunya l’1 de gener de l’any que ve.
 
Així mateix, ha informat que s’han modificat i coordinat les eines informàtiques actuals com el Temis 2 i GIF per poder detectar la multireincidència en l’àmbit de Catalunya. D’aquesta manera, es facilita la tasca que duen a terme la fiscalia i els òrgans judicials mentre el Ministeri de Justícia no hagi implantat el registre estatal de faltes.
 
També ha explicat que el Departament ha elaborat una relació dels llocs de treball de l’Administració de justícia a Catalunya i que estan pendents de l’aprovació definitiva, per part del Ministeri de Justícia, de la relació de llocs de treball de Girona i Olot, els primers partits judicials on s’implantarà aquest estiu.
 
La titular del Departament de Justícia ha informat a la Comissió que les Línies estratègiques per a la modernització de l’Administració de justícia s’han presentat al Consell General del Poder Judicial i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tant al Ple de la Sala de Govern com a la Comissió Mixta, i que, a més de comptar amb el seu vistiplau, han permès fitxar un calendari d’implantació flexible i parcial i establir les prioritats d’implantació.
 
Finalment la consellera ha insistit en la importància de la conscienciació dels poders públics i de la societat civil respecte a l’enorme transcendència econòmica que pot arribar a tenir la millora de l’Administració de justícia per al país i, en aquest sentit, ha remarcat que “potser fins ara no hem estat conscients de la transcendència econòmica de gaudir d’una justícia ràpida, eficaç i eficient, com exigeix l’actual context econòmic, i de la importància que la millora de l’Administració de justícia té per a la reactivació econòmica i l’increment de la nostra competitivitat com a país”.
 
Per la seva part, el director general de Modernització de l’Administració de justícia, Xavier Fabregat, ha fet una exposició dels eixos bàsics del projecte, així com de les tecnologies de la informació i la comunicació i de la implantació de l’expedient electrònic judicial.
 
Xavier Fabregat ha destacat que el projecte, preparat per a la seva total implantació en vuit anys, és un termini molt correcte després dels anys de retard en la seva posada al dia, i ha remarcat que “hem d’ajudar la justícia ja que és igual d’important que la salut, la seguretat, l’economia, etc.” i ha acabat dient que “en el cercle de la vida tot té repercussió jurídica. Des del naixement fins a la mort, tot són actes jurídics”.