Mena

Som una destinació turística de primer ordre a nivell mundial

Article del conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena

query_builder   29 juny 2012 07:57

event_note Nota de premsa

Som una destinació turística de primer ordre a nivell mundial

Article del conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena

Catalunya és una potència turística, fins i tot molt per davant d’Estats de la riba del mediterrani; amb els anys hem anat assolint una posició de lideratge a Europa i volem i podem ser-ho a nivell mundial.

El turisme és una dels primeres indústries del país, representa el 12% del PIB i dona feina a més de 400.000 persones. És un element tractor i transversal de la nostra activitat econòmica i com a tal des del Govern volem portar-lo al més alt nivell de decisió política i estratègica, per garantir-ne la qualitat i la sostenibilitat i posar en valor tot el que som i el que tenim. Un turisme encapçalat per un sector punter i uns recursos naturals, patrimonials, culturals i històrics, únics al món.

Bona part de la tasca del Govern passa per promocionar, en col·laboració amb el sector privat, aquests atractius. Aquests dies, amb el president al capdavant, ho hem estat fent als Estats Units, un país “emissor” de turisme arreu del món, referent, i amb un gran potencial de creixement a casa nostra. L’any 2011 ens van visitar més de 800.000 turistes americans que van generar uns ingressos de prop de 850 milions d’euros, sobretot gràcies a la consolidació dels nostres ports com a segona destinació de creuers a nivell mundial, darrera dels de Florida. Ara, volem anar més enllà i créixer en aquest mercat - diversificant i ampliant les seves opcions de destinació arreu del país -, i créixer en el mercat rus, i l’ucraïnès, el xinés, el del sud-est asiàtic... I no a qualsevol preu.

Des del Govern prioritzem la qualitat per davant de la quantitat, i en aquest sentit, les dades ens fan ser optimistes: l’any 2011 els ingressos per turisme estranger van superar els 11.300 milions d’euros – un 7,3% més que el 2010 -, i es consolida: en els primers cinc mesos d’enguany els ingressos per turisme s’acosten als 4.000 milions d’euros, un 14,2% més que en el mateix període de l’any anterior i la despesa mitjana per turista i dia a Catalunya creix, fins als 128 euros, un 16,1% superior a la de 2011.

A finals d’any, a més posarem en marxa el Fons per al Foment del Turisme, que ens permetrà revertir els recursos en el propi sector i el país per tal de mantenir i incrementar la competitivitat i qualitat de Catalunya com a destinació turística de primer ordre a nivell mundial.

Aquest és el nostre compromís.
 
F. Xavier Mena
Conseller d'Empresa i Ocupació