Es manté l'alerta del Pla INFOCAT i hi ha 24 comarques amb alt risc d'incendi

Interior mobilitza de forma preventiva una columna mòbil i un helicòpter de Bombers de la Generalitat a Calaf per fer front al risc d'incendi

query_builder   29 juny 2012 14:59

event_note Nota de premsa

Es manté l'alerta del Pla INFOCAT i hi ha 24 comarques amb alt risc d'incendi

Interior mobilitza de forma preventiva una columna mòbil i un helicòpter de Bombers de la Generalitat a Calaf per fer front al risc d'incendi

El consell assessor del Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals de Catalunya INFOCAT, reunit aquest matí a la seu del departament d'Interior, a Barcelona, ha decidit diverses diverses mesures preventives per fer front a la situació d'alt risc d'incendi que coincideix aquests dies amb una onada de calor, fet que podria repetir-se al llarg de l'estiu per l'estrés hídric de gran part del territori.

  • Es traslladarà una de les 4 columnes mòbils, consistent en un vehicle lleuger de comandament i 3 camions amb capacitat extintora) i un helicòpter bombarder de Bombers de la Generalitat a Calaf (Anoia), on romandrà els mesos de juliol i agost per garantir vigilància i primer atac a un incendi. Calaf és un punt estratègic per poder atacar de forma ràpida focs que es poden produir en una amplia zona del centre de Catalunya, tant forestals com agrícoles. 
  • Davant la situació d'onada de calor, i tot i la previsible baixada de temperatures en els propers dies, insistir en demanar a través dels mitjans de comunicació i a les autoritats locals especial prudència a la ciutadania i mesures preventives d'autoprotecció i per minimitzar el risc d'incendis.
  • S'ha decidit que el telèfon d'emergències 112 doni prioritat a les trucades alertants de focs agrícoles a l'hora de transmetre les dades bàsiques als cossos operatius, ja que la seva propagació sol ser molt ràpida. S'escurça el qüestionari a les preguntes bàsiques per activar el mecanisme de resposta en el mínim temps possible.
  • El Departament d'Agricultura farà diàriament recomanacions actualitzades per garantir uns processos de recollida i embalatge agrícola que redueixi els riscos d'incendi, fomentant la prevenció més que cap actuació limitadora de les activitats. 
  • Davant possibles noves onades de calor aquest estiu, s'articula un mecanisme de consulta del propi consell assessor de l'INFOCAT que estudiarà que es fixin franges horàries limitant la sega i recollida en el camp quan hi hagi activat el Nivell II del Pla Alfa de risc d'incendi coincidint amb un episodi d'onada de calor, pels punts del territori concrets on hi hagi aquesta situació.
  • Igualment, el consell assessor del Pla de Protecció Civil INFOCAT s'ha emplaçat a estudiar que de cara a al proper any es plantegi amb el sector agrícola per tal que els agricultors i pagesos puguin incorporar un dipòsit de 150 l d'aigua com a mesura preventiva per actuar ràpidament davant un conat d'incendi agrícola mentre estan treballant.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d'alerta del Pla INFOCAT mentre durin les tasques d'extinció de l'incendi de Cabacés (Priorat) i donades les condicions d'altes temperatures i sequedat de la vegetació. En el foc de Cabacés hi treballen 45 dotacions terrestres i 8 mitjans aeris de Bombers de la Generalitat. Els municipis de la Morera de Montsant i Cabacés mantenen activat el seu Pla d’Actuació Municipal per incendis forestals. El Servei Català de Trànsit informa que s'ha restablert totalment la circulació a les carreteres que estaven afectades pel foc: T-702; T-710 i T-713.

 

Les comarques amb alt risc d'incendi forestal avui són 24: Alt Empordà, Selva, Gironès i Pla de l’Estany (Girona); Anoia, Bages, Berguedà i Solsonès (Catalunya Central); Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat (Tarragona); Alt Penedès i Vallès Occidental (Barcelona); Alt Urgell, Garrigues, Segarra, Segrià, Noguera i Urgell (Lleida); i Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta (Terres de l’Ebre).

 

A més, el dia d’avui, el cos d’Agents Rurals manté la restricció d’accés a la Serra del Montsant, excepte veïns.

 
 
La reunió del consell assessor d'aquest matí, que ha tingut lloc a la sala de crisi del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, de la DGPC, ha estat presidida pel conseller d'Interior, Felip Puig, i hi han assistit el secretari general d'Interior, Xavier Gibert, els directors de Protecció Civil, Manel Pardo; de la Policia, Manel Prat; del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig; de Medi Natural, Josep Escorihuela; del Telèfon 112, Agustí Serrano; la subdirectora de Bombers de la Generalitat, Anna Martín; i comandaments i representants del Sistema d'Emergències Mèdiques, ADFs, Diputació de Barcelona i Creu Roja.