El juny ha estat càlid i sec a gran part de Catalunya

query_builder   2 juliol 2012 14:53

event_note Nota de premsa

El juny ha estat càlid i sec a gran part de Catalunya

 
El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de juny de 2012 com a càlid a Catalunya, i fins i tot molt càlid al Prepirineu Central, la Serralada del Montseny, àmplies zones de la Terra Alta i a punts de l’Altiplà Central i Prelitoral Central.
 
El mes de juny ha estat sec o molt sec a gran part del territori, especialment al litoral, Altiplà Central, la Catalunya Central i Prepirineu i Pirineu Oriental. En canvi, el mes ha estat normal o plujós al vessant sud del Pirineu Occidental.   

 
Meteorològicament, el mes de juny ha vingut marcat pels següents trets: solcs de procedència atlàntica que arribaven molt desgastats al Principat, acompanyats d’un flux del sud que injectaven aire càlid d’origen saharià, i un predomini de les altes pressions a partir del dia 21 que van provocar entre els dies 25 i 30 un episodi de calor a Catalunya. Aquest episodi va estar provocat inicialment per una advecció d’una massa d’aire molt càlida procedent del nord del continent africà, i per la subsidència deguda a la presència d’una dorsal tèrmica en els nivells mitjos de la troposfera, centrada a la Península Ibèrica, i associada a una situació anticiclònica que s’estenia per l’Europa Occidental.
 
Durant aquesta setmana la calor va ser especialment intensa a les comarques de l’interior, així com al Pirineu i Prepirineu. En canvi, el vent de marinada que va bufar prop de la costa durant les hores centrals del dia va mantenir la temperatura en valors més moderats en aquest sectors, amb humitat relativa elevada i una notable sensació de xafogor. La pujada de la temperatura es va començar a fer evident a l’interior del país a partir del dilluns 25, quan ja es van superar els 35 ºC a bona part de les comarques de ponent i a les Terres de l’Ebre. Aquell dia es va assolir un valor màxim de 39,0 ºC a Vinebre (la Ribera d’Ebre). Posteriorment, l’ambient es va fer encara més calorós al conjunt del país, fins que la temperatura va tocar sostre entre el dijous 28 i el divendres 29, dies en què la temperatura màxima va superar els 35 ºC a tot l’interior de Catalunya i fins i tot va fregar els 40 ºC en alguns punts de les comarques de ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre. El dia 30 la temperatura va començar a baixar a la majoria de comarques, amb l’excepció d’alguns sectors del prelitoral, però l’ambient encara es va mantenir molt calorós arreu.
 
Els valors més elevats enregistrats al llarg de l’episodi a les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meterològic de Catalunya (SMC) van ser els 40,0 ºC del dia 29 a Vinebre (la Ribera d’Ebre), els 39,7 ºC del dia 28 a Seròs (el Segrià) o els 39,6 ºC del dia 28 a Baldomar (la Noguera). Valors de temperatura màxima com aquests no són extraordinaris a les comarques de l’interior i s’han assolit registres semblants durant les calorades més importants que han afectat Catalunya els darrers estius, però resulta menys freqüent que aquests valors s’enregistrin al mes de juny.
 
L’episodi de precipitacions més important i extens es va registrar a Catalunya entre els dies 2 i 4. Va estar provocat per un solc de procedència atlàntica que va afectar a gran part del país, però especialment a la meitat nord i serralada Prelitoral. En canvi, els valors registrats a l’extrem sud del Principat van ser minsos o inapreciables. Les quantitats de precipitació més destacades mesurades a les EMA gestionades pel SMC van ser: 44,7 mm a Sort (el Pallars Sobirà); 39,4 mm a Espot (2.519 m), a la comarca del Pallars Sobirà; i 39,1 mm a Vacarisses (el Vallès Occidental).
 
D’altra banda, entre els dies 17 i 20, una pertorbació, també de procedència atlàntica, va creuar el Principat, va estar caracteritzada per un flux del sud, fet que va provocar precipitacions importants al vessant sud del Pirineu Occidental, tal com mostren les següents quantitats registrades a les EMA gestionades pel SMC: 81,7 mm a Espot (2.519 m), a la comarca del Pallars Sobirà; 58,2 mm a Boí (2.535 m), a la comarca de l’Alta Ribagorça; i 52,5 mm a Bonaigua (2.266 m), a la comarca del Pallars Sobirà.
 
 
El mes de juny ha estat càlid (Figura 1) a Catalunya, i fins i tot molt càlid (anomalies tèrmiques per sobre del +3 ºC) al Prepirineu Central, Serralada del Montseny, àmplies zones de la Terra Alta i punts de l’Altiplà Central i Prelitoral Central.
 
La taula següent mostra les anomalies positives més significatives (diferències de la temperatura mitjana mensual de juny respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de juny pel període de referència 1961-1990) a les EMA gestionades pel SMC. Es destaquen les EMA que han tingut una anomalia tèrmica per damunt dels +3,0 ºC:
 
 
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Clariana de Cardener
el Solsonès
+3,8
Batea
la Terra Alta
+3,8
Puig Sesolles (1.668 m)
el Vallès Oriental
+3,7
Viladrau
Osona
+3,5
Tàrrega
l’Urgell
+3,5
Oliana
l’Alt Urgell
+3,4
Tagamanent - PN del Montseny
el Vallès Oriental
+3,4
Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló
la Cerdanya
+3,3
Lladurs
el Solsonès
+3,3
la Quar
el Berguedà
+3,3
Gandesa
la Terra Alta
+3,3
Aldover
el Baix Ebre
+3,3
Cervera
la Segarra
+3,3
la Pobla de Segur
el Pallars Jussà
+3,2
Vinebre
la Ribera d'Ebre
+3,2
Gisclareny
el Berguedà
+3,1
Horta de Sant Joan
la Terra Alta
+3,1
Orís
Osona
+3,1
Ascó
la Ribera d'Ebre
+3,1
Vallirana
el Baix Llobregat
+3,0
el Montmell
el Baix Penedès
+3,0
el Canós
la Segarra
+3,0
Tornabous
l’Urgell
+3,0
Parets del Vallès
el Vallès Oriental
+3,0
 
 
Pluviomètricament, el mes de juny ha estat sec o molt sec a gran part del territori, especialment al litoral, Altiplà Central, la Catalunya Central i Prepirineu i Pirineu Oriental. En canvi, el mes ha estat normal o plujós al vessant sud del Pirineu Occidental. (figura 2). Aquesta distribució ha estat fruit de dos aspectes: d’una banda, moltes de les pertorbacions que han afectat el país arribaven desgastades a les nostres contrades; d’altra banda, el flux del sud que acompanyava a les pertorbacions van provocar que les acumulacions de precipitació més importats es donessin al vessant sud del Pirineu Occidental.
 
La taula següent mostra les EMA gestionades pel SMC en les quals la precipitació acumulada durant el mes de maig ha superat els 75 mm:
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Espot (2.519 m)
el Pallars Sobirà
160,8
Boí (2.535 m)
l’Alta Ribagorça
142,8
Certascan (2.400 m)
el Pallars Sobirà
108,4
Bonaigua (2.266 m)
el Pallars Sobirà
107,4
el Pont de Suert
l’Alta Ribagorça
102,8
Lac Redon (2.247 m)
la Val d'Aran
92,7
Sort
el Pallars Sobirà
92,0
 
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de juny de 2012 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de temperatura si no es disposa del 80% de totes les dades.
Mapa TMm
Mapa AT
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de juny de 2012 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades d’estacions automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
Mapa PPT
Mapa APPT
 
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat.

5  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 288

Mapa TMm

Mapa TMm
PNG | 270

Mapa AT

Mapa AT
PNG | 203

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 238

Mapa APPT

Mapa APPT
PNG | 199