Avui ha entrat en vigor la Circular 2/2012 de la Direcció General de Serveis Penitenciaris sobre la gestió, execució i seguiment de la llibertat condicional. El text fixa nous objectius en l’aplicació d’aquesta mesura, poc utilitzada en el sistema penitenciari català. La finalitat és que el nombre d’interns que compleixen la seva condemna en llibertat condicional passi dels nivells actuals, que se situen entre un 8 i un 10 %, a un 14 %, en sintonia amb les xifres registrades a la resta de l’Estat espanyol i a països del nostre entorn, i d’acord amb les recomanacions del Consell d’Europa.
La llibertat condicional és una modalitat de compliment de condemna, la darrera del sistema progressiu, que implica l’excarceració del penat condicionada al fet que no delinqueixi durant el temps que resta fins a l’extinció de la pena i que pot ser revocada en cas de reincidència o quan el penat no observa les regles de conducta exigides.
El Consell d’Europa, en la seva recomanació Núm Rec (2003) 22, relativa a la llibertat condicional, reconeix “que la llibertat condicional és un dels mitjans més efectius i constructius per prevenir la reincidència i promoure la reinserció social, oferint als interns planificació, assistència i supervisió de la seva reintegració en la comunitat”. El text fixa en els seus principis generals que “per tal de reduir els efectes perjudicials de l’empresonament i promoure la reintegració dels interns sota condicions que busquen garantir la seguretat de la societat exterior, la llei ha de fer que la llibertat condicional estigui a l’abast de tots els interns penats”.
L’actual marc legislatiu estableix un doble filtre perquè un penat pugui accedir a l’últim grau de classificació abans de la llibertat definitiva: els equips de tractament dels centres penitenciaris i el jutge de vigilància penitenciària, que és qui finalment aprova la mesura.
En tot cas, perquè un intern pugui accedir a aquesta valoració, cal que hagi demostrat que té possibilitats de viure en llibertat i, per tant, que ja estigui en tercer grau. També ha d’haver complert una determinada part de la condemna, amb bona conducta (expedient penitenciari). I, per últim, ha de comptar amb un pronòstic individualitzat i favorable de reinserció social.
La nova circular té en compte les millores que s’han produït els últims anys pel que fa a l’avaluació del risc a l’abast dels professionals i dóna noves instruccions als equips de tractament dels centres, adaptades al marc actual, per incrementar el nombre d’interns en l’àmbit comunitari –règim obert i alliberats condicionals-, incrementar les propostes de llibertat condicional i evitar que els interns als quals s’ha revocat la llibertat condicional facin una involució definitiva.
Catalunya ocupa el tercer lloc del rànquing de països europeus en nombre d’interns i, paradoxalment, un dels darrers en els percentatges d’interns en llibertat condicional.