L'aliança de l'Institut Català d'Oncologia i el Consorci Sanitari Integral permet millorar l'atenció oncològica a més de 400.000 habitants de referència

query_builder   3 juliol 2012 16:31

event_note Nota de premsa

L'aliança de l'Institut Català d'Oncologia i el Consorci Sanitari Integral permet millorar l'atenció oncològica a més de 400.000 habitants de referència

L’aliança s’ha formalitzat a través d’un conveni impulsat pel Servei Català de la Salut, que té com a objectiu millorar la qualitat i l’eficiència de l’atenció oncològica a l’Hospitalet de Llobregat Nord i del Baix Llobregat Centre/Fontsanta a través d’una estreta col•laboració entre ambdues institucions
L’Institut Català d’Oncologia (ICO) i el Consorci Sanitari Integral (CSI) han signat un conveni que permetrà unir expertesa i esforços per millorar l’assistència oncològica a la població de l’Hospitalet de Llobregat Nord i del Baix Llobregat Centre/Fontsanta.
 
Aquesta aliança neix en el marc de dos instruments clau del Departament de Salut, el Pla de salut de Catalunya 2011-2015, projecte fonamental per abordar els reptes de futur en matèria de salut; i el Pla Director d’Oncologia on es determinen les directrius en l’àmbit de la prevenció, el tractament i la rehabilitació de les malalties oncològiques i de la recerca en oncologia.
 
A més, amb aquest conveni, a partir de 1 de juliol s’aconsegueix ordenar i optimitzar els recursos per a l’atenció oncològica i hematològica d’ambdues institucions. D’una banda, preveu que l’ICO, atesa la seva reconeguda expertesa en atenció oncològica, assumeixi la direcció i la integració de l’atenció i el tractament dels pacients oncohematològics, de manera coordinada amb el CSI; i, de l’altra, preveu aprofitar els nous espais de l’Hospital Moisès Broggi, de Sant Joan Despí, des d’on es realitzarà l’hospitalització, l’atenció en consultes externes, l’hospitalització de dia i l’atenció a les urgències per a aquest àmbit territorial.
 
Beneficis pels pacients
 
Segons aquest conveni la política de medicament, el tractament, les guies terapèutiques i el model d’atenció que cal aplicar a l’Hospital Moisès Broggi han de ser els mateixos que s’apliquen a l’ICO i, per tant, s’han d’integrar al Servei d’Oncologia Mèdica, al Servei d’Hematologia i a la Unitat de Psicooncologia, i formar part dels seus comitès i unitats funcionals.
 
Pel que fa als professionals de salut podran gaudir dels programes formatius i de les activitats docents d’ambdues institucions.
 
Les institucions aliades
 
El CSI i l’ICO comparteixen la vocació territorial i d’atenció integral, constitueixen un complement significatiu i per això han valorat l’oportunitat d’establir aquesta aliança mitjançant la unió de la seva expertesa i els seus esforços i una col·laboració molt estreta per millorar l’assistència oncològica.
 
L’ICO, especialitzat en el tractament del càncer, disposa de tres centres (a l’Hospitalet de Llobregat, a Girona i a Badalona) i té establerta una xarxa amb 17 hospitals comarcals, la qual cosa fa que sigui el centre de referència d‘aproximadament un 45% de la població de Catalunya. Aquest conveni representa un aprofundiment en el model multicèntric de l’ICO. Cada any s’hi fan més de 23.000 primeres visites, més de 50.000 tractaments de quimioteràpia i 5.000 de radioteràpia externa. Està previst que, amb l’activitat que es trasllada a l’Hospital Moisès Broggi, s’hi sumin 1.000 primeres visites l’any i 3.800 tractaments de quimioteràpia.
 
El CSI és una entitat pública de serveis sanitaris i socials que va néixer l’any 2000 i que actualment està participat pel Servei Català de la Salut, l’Institut Català de la Salut, els ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i Sant Joan Despí, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Creu Roja. Gestiona centres a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i el Baix Llobregat. El seu model i la seva estratègia assistencial preveu un projecte de transversalitat entre els dispositius que té a l’Hospitalet Nord i el Baix Llobregat Centre i Fontsanta, i considera l’Hospital General de l’Hospitalet de Llobregat, l’Hospital Sociosanitari de l’Hospitalet de Llobregat i l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi com a centre hospitalari únic. La seva activitat en aquest territori és de més de 32.000 altes, més de 110.000 urgències, 500.000 visites ambulatòries i 3.360 sessions d’hospital de dia de quimioteràpia, entre d’altres activitats d’atenció especialitzada i sociosanitària.