Parlament

El president Mas explica avui al Parlament el tercer pla d'ajust, aprovat ja fa gairebé dos mesos pel Govern

query_builder   4 juliol 2012 08:12

event_note Nota de premsa

El president Mas explica avui al Parlament el tercer pla d'ajust, aprovat ja fa gairebé dos mesos pel Govern

  • El Govern valorarà les darreres inversions a empreses a Catalunya

El president de la Generalitat, Artur Mas, informarà del darrer pla de mesures del Govern aprovat ja fa gairebé dos mesos per estalviar 1.500 milions d'euros durant el ple del Parlament que s’inicia avui i està previst que finalitzi dijous al vespre. El ple també tractarà el debat  del pla econòmic i financer de reequilibri de la Generalitat 2012-2014.El president s’ha mostrat sempre disposat a donar tota mena d’explicacions a “on calgui” dels criteris del Govern en matèria d’austeritat.  Per això, tornarà a explicar els detalls del tercer pla d’ajustament que ja va donar a conèixer fa dos mesos, quan va ser aprovat pel Consell Executiu.

 

Al marge d’explicar el pla d’ajustaments, el Govern també informarà sobre les darreres inversions d’empreses a Catalunya durant la sessió de control del Govern. L’encarregat de fer-ho serà conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier  Mena, que detallarà inversions com les anunciades darrerament per Going Green –que posarà en marxa una planta de producció  assemblatge de motocicletes elèctriques a Catalunya- o per Henkel –que invertirà set milions d’euros en la creació de tres laboratoris d’R+D+I a Catalunya-. En aquest sentit cal recordar que la Generalitat ha materialitzat, fins a aquest mes de juny, un total de 20 projectes d’inversió que suposaran una inversió de 115,2 milions d’euros, la creació de 1.308 llocs de treball directes i el manteniment de 1.592 llocs de treball addicionals.El conseller Mena donarà compte també de les darreres dades sobre l’atur a Catalunya, que baixa per quart mes consecutiu i que aquest  juny ha registrat una disminució de 15.356 persones, la qual cosa representa una baixada del 2,4% respecte del mes anterior. Tot i això, “la tendència encara no és bona”, tal i com va reconèixer la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sánchez. En aquest sentit, cal destacar que el Govern presentarà aquest mes de juliol tota una bateria d’iniciatives en el marc de les convocatòries de les seves polítiques actives d’ocupació, com són les d’orientació, formació i programes mixtes de formació i ocupació, adreçades a joves sense feina, persones en atur, persones sense prestació i altres col•lectius per tractar de millorar la seva ocupabilitat.El Govern també informarà sobre l’entrada en vigor diumenge passat del copagament dels medicaments a través del conseller de Salut, Boi Ruiz. El titular de Salut explicarà com el Govern evita que els pensionistes hagin d'avançar diners a l'Estat i defensarà que el sistema correcte és l’establert per la Generalitat, en què el copagament s'abona a mes vençut.

 

Per la seva banda, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, explicarà els canvis en els preus públics, les taxes i les beques de l’ensenyament superior. Aquests canvis permetran un sistema de pagament progressiu que farà que el sistema sigui més equitatiu i reforçarà la docència a les universitats i en cap cas ningú no quedarà fora del sistema universitari per motius econòmics.

 

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, també prendrà la paraula durant la sessió de control el Govern i ho farà per mostrar el posicionament de la Generalitat davant els atacs contra la llengua i la cultura catalanes que s’estan produint arreu del Països catalans. La Generalitat també es posicionarà sobre la lluita contra el canvi climàtic durant aquest ple de la mà del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder.

 

A més a més, durant la sessió de control també prendran la paraula el conseller d’Interior, Felip Puig, per informar sobre el pagament dels Mossos d’Esquadra; i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per valorar les tasques del Centre d’Estudis d’Opinió. El futur del Parc Agrari del Baix Llobregat serà un altre dels temes que estaran presents a la sessió de control al Govern, que un cop acabada donarà pas a la sessió de control al president de la Generalitat, prevista sobre les 10.30h.


Interpel•lacions


El Govern també es pronunciarà durant aquest ple sobre la immersió lingüística a Catalunya. L’encarregada de fer-ho serà la conseller d’Educació, Irene Rigau, que serà interpel•lada sobre aquest tema i sobre la política educativa de la Generalitat. L’executiu també serà interpel•lat sobre el Pla de l’Energia 2012-20, la política de cooperació i els residus tòxics de l’embassament de Flix.