Acte de signatura

Benestar Social i Família, l'ACM i la FMC acorden les bases generals d'actuació davant de les situacions de risc greu dels infants

query_builder   5 juliol 2012 13:09

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família, l'ACM i la FMC acorden les bases generals d'actuació davant de les situacions de risc greu dels infants

El director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Josep Lluís Ortuño, ha signat avui un conveni de col·laboració amb les entitats municipalistes per millorar l’atenció de les situacions de risc greu
Foto de la signatura
 
El director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Departament de Benestar Social i Família, Josep Lluís Ortuño, el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i el president de la Federació Catalana de Municipis (FCM), Manuel Bustos, han signat un conveni de col·laboració per establir el marc general que permeti la implantació de les polítiques d’intervenció davant les situacions de risc greu dels infants i adolescents de Catalunya.
 
Segons ha explicat Josep Lluís Ortuño, “aquest acord ha permès consensuar unes bases per establir criteris homogenis i compartits en la intervenció davant les situacions de risc greu dels infants, així com una major participació i coordinació entre els equips dels serveis socials bàsics i els equips dels serveis socials especialitzats en la infància i l’adolescència, els EAIA”.
 
La intervenció davant les situacions de risc greu dels infants és una de les principals novetats introduïdes per la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència en el sistema de protecció a la infància i l’adolescència. En aquests casos es treballa amb la família per evitar un agreujament de la situació que pugui comportar la separació de l’infant del seu nucli familiar. Aquesta situació de risc greu es pot donar per manca d’atenció i/o negligència en la cura dels infants, absentisme escolar, situacions de conflicte entre els pares que perjudiquen als infants o dificultats per controlar la conducta dels adolescents, entre altres. 
 
Per això, segons el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, “tant el Departament de Benestar Social i Família com l’ACM i la FMC creiem que hem de treballar conjuntament per millorar l’atenció dels infants que es troben en aquesta situació, establir procediments comuns i sumar esforços”.
Els objectius d’aquest nou model d’intervenció són:
  • Garantir als pares i mares el suport necessari per exercir les seves responsabilitats.
  • Garantir el dret dels infants i els adolescents a viure, sempre que sigui possible, amb la seva família.
 
El document subscrit amb les entitats municipalistes estableix les línies bàsiques que han de servir als professionals tant de serveis socials bàsics com especialitzats (EAIA) per clarificar la seva intervenció davant de les situacions de risc greu. L’acord delimita quina ha de ser la intervenció i les funcions dels serveis socials bàsics i dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència. També inclou quin ha de ser el contingut mínim del compromís socioeducatiu que han de seguir els progenitors, tutors o guardadors per la millora de la situació de risc greu de l’infant o adolescent.
 
D’altra banda i, sobretot tenint en compte el context actual, des de l’any 2011 la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència ha implantat una prestació econòmica (d’entre 326 i 393 euros pel primer fill si la situació ve acompanyada de falta de recursos econòmics de la família) per atendre els infants que es troben en situacions de risc greu i condicionada al compliment del compromís socioeducatiu. Actualment, reben aquesta prestació 490 infants en situació de risc greu. El Departament de Benestar Social i Família va destinar l’any passat al pagament d’aquesta prestació un pressupost de 2.220.154 euros.

1  

Imatges

Foto de l'acte de signatura del conveni

Foto de l'acte de signatura del conveni 801