presentació conveni Programa gent 3.0

El Departament de Benestar Social i Família i l'Obra Social "la Caixa" donen un nou impuls a l'envelliment actiu i saludable de la gent gran

query_builder   6 juliol 2012 13:25

event_note Nota de premsa

El Departament de Benestar Social i Família i l'Obra Social "la Caixa" donen un nou impuls a l'envelliment actiu i saludable de la gent gran

L’Obra Social ”la Caixa” i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya han acordat aquest matí potenciar la tasca de promoció de l’envelliment actiu de la gent gran de Catalunya
 
L’objectiu del conveni és millorar el benestar d’aquest col·lectiu a través del foment de la participació social i d’hàbits saludables, en el marc del projecte gent 3.0
presentació conveni Programa 3.0
El compromís que han signat avui ambdues institucions suposa un pas més en la col·laboració que mantenen des de 1997 i que fins al moment ha permès dur a terme un ampli programa d’activitats en 43 casals de gent gran conveniats entre ambdues institucions i en 60 esplais propis de l’Obra Social “la Caixa” del que s’han beneficiat més d’un milió de persones grans d’arreu de Catalunya
 
Aquest  any el programa que desenvolupen l’Obra Social ”la Caixa” i la Generalitat de Catalunya prioritzarà projectes que contribueixen a situar la gent gran en la societat com a protagonistes en un context de creixent envelliment i difícil conjuntura econòmica
 
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i el director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Lanaspa, han signat aquest matí al Casal de gent gran Bac de Roda de Barcelona la renovació del conveni del programa gent 3.0.
 
L’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Benestar Social i Família renoven el seu compromís amb les persones grans amb la signatura del conveni per desenvolupar el programa gent 3.0 a 43 casals de gent gran d’arreu de Catalunya. Aquest acord suposarà que l’Obra Social invertirà uns 390.000 € en activitats, en la instal·lació d’un nou EspaiCaixa i en la dotació de material tecnològic a cinc dels EspaiCaixa existents. 
 
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha destacat que “aquest conveni és un exemple més de la voluntat de sumar esforços dels àmbits públic i privat, i també de saber sumar a les persones en els projectes de país. I, concretament en aquest cas, a les persones grans, que aporten experiència, amplitud de mires i esperança a aquells projectes en els quals participen. Perquè les persones grans les han viscut de tots colors i se n’han sortit”.
 
El conseller ha afegit que “sentir-se útil i estimat és sentir-se important, sentir-se protagonista de la pròpia vida. I així és com viuen la seva maduresa les persones grans vinculades a aquest programa, impulsat amb l’objectiu de fomentar la seva participació i donar valor a la seva experiència a través del voluntariat”.
 
Cleries ha recordat que aquest any 2012 celebrem l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat entre Generacions, una celebració que ha de ser “un reconeixement a les nostres persones grans transmissores de valors i experiència. En moments de dificultat com els actuals és molt necessari que la gent, que ja ha viscut situacions difícils de la història de Catalunya, ajudi a entendre les generacions que els segueixen, com sortir-se’n: recuperant la vivència de valors com l’esforç, el treball, l’austeritat, la solidaritat, l’autoexigència, la justícia i una actitud optimista per creure en un futur millor. És per això que hem de situar a les nostres persones grans en un lloc privilegiat, com a co-protagonistes en la nostra societat”.
 
Durant la seva intervenció, Jaume Lanaspa, director general de la Fundació “la Caixa”, entitat que des dels seus orígens impulsa un programa ampli i divers per a les persones grans a tot l’estat, ha afirmat: “davant l’augment de l’esperança de vida i la millora de les condicions socials i de salut, es necessari impulsar al màxim l’envelliment actiu i saludable de les persones grans i la millor manera de fer-ho és col·laborant i sumant esforços com anem fent amb la Generalitat de Catalunya des de 1997”.
 
La nova generació de persones grans
L’objectiu del nou programa és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se a la vegada a les seves necessitats actuals.
 
El programa es desenvolupa, d'una banda, a través dels projectes de participació social i voluntariat, amb què es vol impulsar la participació activa de la gent gran a partir de la seva tasca voluntària en projectes tecnològics, culturals i socials, entre d’altres. Així, es vol donar valor a la seva experiència i contribuir al seu progrés individual i col·lectiu. Aquests projectes s’articulen al voltant de quatre activitats principals:
 
  • Grans lectors: participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre, triat especialment per la seva temàtica i dinamitzat per voluntaris.
  • Acció local: desenvolupament d’un projecte de voluntariat amb les entitats i els agents del territori, segons les necessitats específiques de cada zona. Alguns exemples són les CiberCaixa Solidàries amb col·lectius en risc d’exclusió social, les activitats intergeneracionals, etc.

 

La tercera activitat són els projectes vinculats a les tecnologies de la informació i la comunicació, l’objectiu dels quals és apropar aquestes tecnologies a la gent gran. Aquests inclouen:

 

  • Històries de vida. Amb aquesta iniciativa es vol fomentar l’aprenentatge de les tecnologies per mitjà de l’elaboració d’un projecte que es defineix a partir de les inquietuds i les motivacions dels participants. D’aquesta manera, han de fer servir des del teclat i el ratolí, passant pel processador de textos i Internet, fins a programes d’edició de fotografies i vídeos, a mesura que van avançant en l’elaboració del projecte.
 
D'altra banda, les activitats de promoció de la salut i qualitat de vida són:
 
  • Despertar amb un somriure: contribuir al benestar i la salut amb la finalitat de donar resposta a les preocupacions, que sorgeixen sovint entre les persones grans, del fet de no dormir bé i amb la voluntat d’informar per conèixer més del son i de les alteracions oferint estratègies que ajudaran a aconseguir un descans nocturn reparador.
  • Viure l’envelliment actiu: dóna a conèixer com funciona el nostre cos –i el cervell en particular-, i quins són els efectes de l’envelliment posant a l’abast eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, i ens ajuda a entendre la importància de dur una vida activa per gaudir d’un benestar més gran en aquesta etapa de la vida.
  • ActivaLaMent: És una plataforma virtual perquè la gent gran posi en forma la ment d'una manera entretinguda, al mateix temps que potencia la seva autonomia personal. El programa es desenvolupa a través de diferents activitats enfocades a exercitar sis àrees cognitives principals: atenció i concentració, memòria, processament visual, processament auditiu, llenguatge i funcions executives.
 
Un programa emblemàtic a Catalunya
Gent 3.0 encapçala la programació estatal de l'Obra Social "la Caixa" del 2012. La gent gran sempre ha estat un col·lectiu d'atenció preferent de l'entitat i, en aquest sentit, gent 3.0 s’emmarca en l’emblemàtic programa d’atenció a les persones grans que el Departament de Benestar Social i Família i la Fundació “la Caixa” porten a terme des de 1997, a través d’un conveni de col·laboració que actualment beneficia 43 casals de gent gran de Catalunya. L’any 2011 més de 45.000 persones van participar en alguna de les activitats del programa gent 3.0 a Catalunya.

2  

Imatges

presentació conveni Programa gent 3.0

presentació conveni Programa gent 3.0 1989

Signatura conveni gent 3.0

Signatura conveni gent 3.0 604

1  

Fitxers adjunts

Casal de Gent Gran Bac de Roda

Casal de Gent Gran Bac de Roda
JPG | 633