Una delegació de futurs líders nord-americans, acompanyats per la secretària general del Patronat Catalunya Món, s'han reunit amb la presidenta del Parlament de Catalunya

Una delegació de futurs líders nord-americans, acompanyats per la secretària general del Patronat Catalunya Món, s'han reunit amb la presidenta del Parlament de Catalunya

Els set membres del programa Marshall Memorial Fellowship han recorregut durant aquest matí les instal·lacions de les caves Agustí Torelló Mata

query_builder   4 juliol 2012 20:33

event_note Nota de premsa

Una delegació de futurs líders nord-americans, acompanyats per la secretària general del Patronat Catalunya Món, s'han reunit amb la presidenta del Parlament de Catalunya

Els set membres del programa Marshall Memorial Fellowship han recorregut durant aquest matí les instal·lacions de les caves Agustí Torelló Mata

Una delegació de futurs líders nord-americans, acompanyats per la secretària general del Patronat Catalunya Món, s'han reunit amb la presidenta del Parlament de Catalunya
Els visitants van començar la primera jornada del programa, que es va produir ahir, a la seu del Patronat Catalunya Món on la secretària general de la institució, Roser Clavell, els va fer una presentació de Catalunya.
 
Clavell també va encapçalar la delegació durant la trobada mantinguda amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Durant l’audiència, a la qual també es va convidar el cònsol general dels Estats Units, Greggory Crouch, els visitants van poder conèixer la que és la primera dona que ocupa la presidència del Parlament de Catalunya i la història i el funcionament del Parlament amb una visita a les seves principals dependències com l’hemicicle.
 
Aquesta trobada va posar de relleu el pes que té actualment el paper de la dona al Parlament. Aquesta legislatura és la primera de tota la història que compta amb una dona presidenta i el percentatge de dones diputades és el més elevat registrat mai fins ara: un 43%. Els visitants van mantenir també una trobada amb els membres de la Comissió d’Acció Exterior i de la Unió Europea del Parlament de Catalunya i el cònsol general dels Estats Units d’Amèrica.  
 
L’estada, que organitza per quart any consecutiu el Patronat, s'emmarca dins del programa anual de la German Marshall Fund of the USA (GMF) que consisteix en una visita d’un grup reduït de futurs líders nord-americans durant tres setmanes per diferents països europeus.
 
L’objectiu és que coneguin de primera mà el nostre país, trobar sinèrgies, intercanviar coneixements, estrènyer les relacions transatlàntiques i, en definitiva, promoure oportunitats de col·laboració i participació entre la societat civil catalana i la dels EUA.
 
Aquest grup -originari de Califòrnia, Carolina del Nord, Geòrgia, Chicago, Texas, Alabama i Washington, DC- realitzarà fins al proper dijous diferents visites amb l’objectiu de conèixer l’àmbit institucional, econòmic, social i cultural català.
 
Els set directius nord-americans també han visitat l’Ajuntament de Barcelona i el Port de Barcelona per veure personalment les instal·lacions i constatar la seva projecció internacional.
 
 
Tradició i innovació: el cava
 
El programa ha introduït aquest grup de directius, avui al matí, en una de les principals activitats econòmiques i d’internacionalització catalanes: el cava. Les caves Agustí Torelló Mata, ubicades a Sant Sadurní d’Anoia, que han obert les seves portes per ensenyar una tradició purament catalana que s’ha convertit en un dels nostres eixos econòmics, però també d’internacionalització i projecció arreu del món. Durant la visita, el grup de futurs líders nord-americans han pogut conèixer quin és el procés d’elaboració del cava i han constatat la importància d’innovar en un dels sectors amb més història i tradició a Catalunya.
 
Durant aquesta tarda, cada visitant, de manera individual, es reunirà amb persones capdavanteres en diversos sectors relacionades amb els àmbits d’activitat professional dels set membres del grup internacional. Totes les trobades han estat gestionades pel Patronat Catalunya Món 
 
La darrera jornada d’aquest programa de visites, que tindrà lloc demà, es dedicarà a la cultura i societat catalana amb visites a PRODECA (Promotora d’Exportacions Catalanes), al mercat de la Boqueria de Barcelona i al Museu d’Història de Catalunya. Finalment, la delegació de la German Marshall Fund també visitarà el complex central dels Mossos d’Esquadra, a Sabadell. L’objectiu d’aquesta visita és que coneguin que Catalunya té una policia pròpia i que forma part de les institucions catalanes, com el Parlament i la Generalitat de Catalunya, que configuren el nostre teixit institucional propi i històric.   
 
La GMF va ser fundada l'any 1972 en memòria del Pla Marshall, amb l'objectiu de promoure la col·laboració i l'entesa entre Europa i els EUA. La seva finalitat és donar suport a les persones i les institucions que treballen en l'establiment de vincles transatlàntics i actualment té presència als dos costats de l'oceà amb oficines a Berlín, Bratislava, París, Brussel·les, Belgrad, Ankara i Bucarest. Aquesta entitat va crear el Marshall Memorial Fellowship Program l'any 1982 i actualment disposa d'una xarxa que aplega els EUA i vint-i-dos països europeus i compta amb més de 2.000 persones procedents del món de la política, la premsa, les empreses o les organitzacions no governamentals.


 
Programa de visitants internacionals del Patronat Catalunya Món
 
El Programa de visitants internacionals del Patronat Catalunya Món s'adreça a persones d'altres països, rellevants en els seus àmbits d'activitat, o que tinguin una projecció de futur, amb l'objectiu de fomentar la creació de llaços personals, professionals i institucionals que contribueixin a millorar i enfortir les relacions entre la societat civil catalana i la dels països d'origen dels visitants.
 
El Programa presenta dues modalitats: un programa d'excel·lència adreçat a dirigents de reconegut prestigi en el seu àmbit d'activitat, com ara membres de governs, mitjans de comunicació, empreses o líders d'opinió; i una segona modalitat, el programa professional, adreçat als potencials líders en els seus països d'origen, que puguin jugar un paper clau en el futur del seu país.
 
Aquestes persones visiten Catalunya, entre quatre i sis dies, per tal que entrin en contacte amb els professionals catalans del seu mateix àmbit i, al mateix temps, tinguin l'oportunitat de conèixer de primera mà la realitat política, econòmica, social, i cultural de Catalunya, com també la diversitat del territori.
 
En general, el programa engloba quatre parts, consistents en trobades bilaterals, sessions de treball conjuntes, visites in situ de diferents institucions catalanes i activitats lúdicoculturals.