Finalitza l'estada de la delegació de futurs líders nord-americans a Catalunya organitzada pel Patronat Catalunya Món

Finalitza l'estada de la delegació de futurs líders nord-americans a Catalunya organitzada pel Patronat Catalunya Món

El set membres del programa Marshall Memorial Fellowship han conegut de primera mà durant aquesta setmana la realitat institucional, econòmica social i cultural catalana

query_builder   6 juliol 2012 13:03

event_note Nota de premsa

Finalitza l'estada de la delegació de futurs líders nord-americans a Catalunya organitzada pel Patronat Catalunya Món

El set membres del programa Marshall Memorial Fellowship han conegut de primera mà durant aquesta setmana la realitat institucional, econòmica social i cultural catalana

Finalitza l'estada de la delegació de futurs líders nord-americans a Catalunya organitzada pel Patronat Catalunya Món
L’estada d’aquest grup, que ha organitzat per quart any consecutiu el Patronat Catalunya Món, s'emmarca dins del programa anual de la German Marshall Fund of the USA (GMF) que consisteix en una visita d’un grup reduït de futurs líders nord-americans durant tres setmanes per diferents països europeus.
 
L’objectiu és que coneguin de primera mà el nostre país, trobar sinèrgies, intercanviar coneixements, estrènyer les relacions transatlàntiques i, en definitiva, promoure oportunitats de col·laboració i participació entre la societat civil catalana i la dels EUA.
 
Aquest grup -originari de Califòrnia, Carolina del Nord, Geòrgia, Chicago, Texas, Alabama i Washington, DC- ha estat format per set alts directius d’empreses i institucions públiques i privades d’Estats Units.
 
Durant aquesta setmana, han visitat Catalunya amb l’objectiu de posar-los en contacte amb els professionals catalans del seu mateix àmbit i, al mateix temps, per donar-los a conèixer de primera mà la realitat política, econòmica, social, i cultural de Catalunya, com també la diversitat del territori.
 
El programa ha englobat visites in situ de diferents institucions catalanes, sessions de treball conjuntes, trobades bilaterals i activitats lúdicoculturals.
 
Les institucions catalanes
 
Els visitants van començar la primera jornada del programa, que va tenir lloc dimarts, a la seu del Patronat Catalunya Món on la secretària general de la institució, Roser Clavell, els va fer una presentació de Catalunya i Barcelona.
 
Clavell també va encapçalar la delegació durant la trobada mantinguda amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Durant l’audiència, a la qual també es va convidar el cònsol general dels Estats Units, Greggory Crouch, els visitants van poder conèixer la que és la primera dona que ocupa la presidència del Parlament de Catalunya i la història i el funcionament del Parlament amb una visita a les seves principals dependències com l’hemicicle.
 
 
Aquesta trobada va posar de relleu el pes que té actualment el paper de la dona al Parlament. Aquesta legislatura és la primera de tota la història que compta amb una dona presidenta i el percentatge de dones diputades és el més elevat registrat mai fins ara: un 43%. Els visitants van mantenir també una trobada amb els membres de la Comissió d’Acció Exterior i de la Unió Europea del Parlament de Catalunya i el cònsol general dels Estats Units d’Amèrica.  
 
Els set directius nord-americans també van visitar l’Ajuntament de Barcelona i el Port de Barcelona per veure personalment les instal·lacions i constatar la seva projecció internacional.
 
 
Tradició, innovació i emprenedoria
 
El programa ha introduït aquest grup de directius en una de les principals activitats econòmiques i d’internacionalització catalanes: el cava. Les caves Agustí Torelló Mata, ubicades a Sant Sadurní d’Anoia, van obrir les seves portes per ensenyar una tradició purament catalana que s’ha convertit en un dels nostres eixos econòmics, però també d’internacionalització i projecció arreu del món. Durant la visita, el grup de futurs líders nord-americans va conèixer quin és el procés d’elaboració del cava i va constatat la importància d’innovar en un dels sectors amb més història i tradició a Catalunya.
 
La segona jornada del programa va asseure també els seus participants amb responsables del 22 @ i de Barcelona Activa que els hi van poder explicar en què consisteixen els seus programes d’ajuda a l’emprendoria.
 
Entrevistes individuals
 
Dimarts a la tarda, cada visitant, de manera individual, es va reunir amb persones capdavanteres en diversos sectors relacionades amb els àmbits d’activitat professional dels set membres del grup internacional.
 
Gastronomia i història catalana 
 
La darrera jornada d’aquest programa de visites es va dedicar a la cultura i societat catalana amb visites a PRODECA (Promotora d’Exportacions Catalanes), al mercat de la Boqueria de Barcelona i al Museu d’Història de Catalunya. Amb aquestes tres visites els set directius nord-americans han marxat de Catalunya coneixent les nostres arrels històriques, la nostra cultura culinària i la gran capacitat d’exportació del nostre país, que ja se situa en un 53%.
 
Finalment, la delegació de la German Marshall Fund va visitar el complex central dels Mossos d’Esquadra, a Sabadell. L’objectiu d’aquesta visita és que coneguessin que Catalunya té una policia pròpia i que forma part de les institucions catalanes, com el Parlament i la Generalitat de Catalunya, que configuren el nostre teixit institucional propi i històric.   
 
 
 
 
 
 
 
La German Marshall Fund of the USA (GMF)
 
La GMF va ser fundada l'any 1972 en memòria del Pla Marshall, amb l'objectiu de promoure la col·laboració i l'entesa entre Europa i els EUA. La seva finalitat és donar suport a les persones i les institucions que treballen en l'establiment de vincles transatlàntics i actualment té presència als dos costats de l'oceà amb oficines a Berlín, Bratislava, París, Brussel·les, Belgrad, Ankara i Bucarest. Aquesta entitat va crear el Marshall Memorial Fellowship Program l'any 1982 i actualment disposa d'una xarxa que aplega els EUA i vint-i-dos països europeus i compta amb més de 2.000 persones procedents del món de la política, la premsa, les empreses o les organitzacions no governamentals.


 
Programa de visitants internacionals del Patronat Catalunya Món
 
El Programa de visitants internacionals del Patronat Catalunya Món s'adreça a persones d'altres països, rellevants en els seus àmbits d'activitat, o que tinguin una projecció de futur, amb l'objectiu de fomentar la creació de llaços personals, professionals i institucionals que contribueixin a millorar i enfortir les relacions entre la societat civil catalana i la dels països d'origen dels visitants.
 
El Programa presenta dues modalitats: un programa d'excel·lència adreçat a dirigents de reconegut prestigi en el seu àmbit d'activitat, com ara membres de governs, mitjans de comunicació, empreses o líders d'opinió; i una segona modalitat, el programa professional, adreçat als potencials líders en els seus països d'origen, que puguin jugar un paper clau en el futur del seu país. Aquesta darrera modalitat és a la que correspon el programa realitzat i organitzat durant aquesta setmana pel Patronat.