Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   20 juliol 2012 12:53

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat es disminueix el risc d’incendi, en general, respecte ahir. Predomina el perill alt a l’interior, moderat a la costa i baix al Pirineu. Puntualment hi ha zones de perill molt alt cap a l’interior de les Terres de l’Ebre i Catalunya central.
Mapa risc d'incendi forestal
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi forestal de Sant Feliu Sasserra, que continua actiu. Tot i això, el perímetre afectat pel foc no ha crescut de forma important, i es manté una afectació provisional, segons que ha informat el Cos d’Agents Rurals, de 360 hectàrees de vegetació forestal i agrícola.

En aquests moments, vuit mitjans aeris i una setantena de vehicles terrestres dels Bombers continuen treballant a l’incendi, amb el suport de les Agrupacions de Defensa Forestal i d’altres cossos d’emergències, com els Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals, membres de Protecció Civil, o el Sistema d’Emergències Mèdiques, entre d’altres.

També es compta amb la feina que està duent a terme, a zones de l’interior del perímetre, la maquinària pesada.

Els Bombers estan prioritzant, durant el dia d’avui, la feina en els flancs del foc, sobretot en l’esquerre, que és el que té un major potencial. El cap del foc ha estat aturat.

D’altra banda, els Bombers continuaran durant tot el dia d’avui molt amatents a l’evolució de les condicions meteorològiques, que seran molt semblants a les d’ahir, tot i que lleugerament millors. Les dures condicions d’ahir van facilitar que el foc tingués un comportament amb una velocitat de propagació molt alta, o amb el llançament de focus secundaris massius en les seves primeres hores.

Avui es preveu una manca de recuperació de les humitats relatives i de baixes humitats diürnes a la Terra Alta, a l’Empordà i a la Noguera. Així mateix, la massa d’aire càlida i seca, provinent del Sahara i del reescalfament que adquireix a la Península Ibèrica, penetra per Ponent. Caldrà estar molt amatents a aquestes situacions, perquè poden marcar molt el comportament dels possibles incendis forestals.

També es manté la fase d’Alerta del pla INFOCAT per l’incendi que es manté actiu a Sant Feliu Sasseres. L’incendi de Castellar del Vallès està controlat des d’ahir a les 20:30 hores aproximadament.
Cal destacar que avui, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
El vent serà fluix i de component sud i est al litoral i prelitoral i de component sud i oest a l’interior i a ponent. La humitat relativa se situarà entorn del 15-35% a l’interior i de 50-70% al litoral. La temperatura oscil•larà entre els 32 i 37ºC a les comarques de l’interior i entre els 25 i 30ºC. La previsió de pluja no descarta algun ruixat al Pirineu durant la tarda i més probabilitat de ruixats i tempestes al quadrant nord-est durant el dia de demà.

Per al dia d’avui, el risc d’incendi forestal és especialment important a les següents comarques (per demarcacions):

•    Tarragona: Alt i Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat  
•    Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta
•    Girona: Alt i Baix Empordà, Gironès i Pla de l’Estany
•    Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra i Segrià
•    Alt Pirineu i Aran: Pallars Jussà
•    Catalunya Central: Anoia, Bages i Solsonès

Recomanacions:
•     Molta precaució, cal extremar la prudència, sobretot des de les 12h i fins les 20h.
•     Vigilar molt qualsevol activitat en zones forestals i en el seu perímetre i particularment les que puguin provocar guspires.
•     No circuleu amb vehicles fora dels camins autoritzats, ni els estacioneu sobre herbes seques.
•     Si veieu un incendi, aviseu urgentment al 112 o a l’autoritat més propera.
•     Informeu-vos del perill d’incendi al web o a través del 012.
•     Un comportament responsable és la millor mesura per evitar els incendis forestals.

1  

Fitxers adjunts

mapa risc d'incendi (20.07.2012)

mapa risc d'incendi (20.07.2012)
JPG | 549